Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/03/2000 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που έδωσε πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, το θέμα των φυγάδων από τα κατεχόμενα που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, η αναβολή έγκρισης χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του θέματος της προσφοράς μετοχών με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και η προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη Τετάρτη στάση εργασίας των δασκάλων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

H "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οι ευνοϊκότερες συνθήκες για λύση" αναφέρει πως σαν να επρόκειτο για μεταξύ τους συνεννόηση, ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επανέλαβε σχεδόν επί λέξει τις προχθεσινές εκτιμήσεις του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες, ότι οι σημερινές συνθήκες είναι οι ευνοϊκότερες για τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως "μετά τις αποκαλύψεις για τα όπλα που απέστειλε η KGB στο ΑΚΕΛ, λίγο πριν το πραξικόπημα του 1974 η Αστυνομία με επίβλεψη του αρχηγού της Α. Αγγελίδη, άρχισε χθες προκαταρκτικές έρευνες στην αποθήκη οπλισμού της Δύναμης".

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στόχος, συνολική λύση" ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι είναι σημαντικό όταν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αρχίσουν στις 23 Μαϊου να είναι ουσιαστικές και να οδηγήσουν σε λύση. Αλλού αναφέρει πως σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι Αρχές Ασφαλείας ύστερα από πληροφορίες ότι επίκεινται προβοκατόρικες ενέργειες στις ελεύθερες περιοχές από πράκτορες των Τούρκων λόγω της άφιξης φυγάδων από τα κατεχόμενα.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μπλόκο στο νόμο για έλεγχο των ιδιωτικών τοποθετήσεων" ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις εντονότατες αντιδράσεις και πιέσεις και δεν προώθησε χθες την έγκριση του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση του επίμαχου θέματος της προσφορά μετοχών με την ιδιωτική τοποθέτηση. Αλλού αναφέρεται στη στάση εργασίας στην οποία θα κατέλθουν οι δάσκαλοι την ερχόμενη Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι για τα άλυτα και χρονίζοντα, όπως υποστηρίζουν, προβλήματα του διδασκαλικού κλάδου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καζάνι που βράζει" αναφέρει πως η ήρεμη ζωή των τουρκομαχαλάδων του Αϊ Αντώνη στη Λεμεσό ανατράπηκε εν μια νυκτί από το κύμα των φυγάδων που έφθασαν από τα κατεχόμενα και πίσω από την ανυποψίαστη ρουτίνα της καθημερινότητας κρύβεται, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, Ελληνες και Τούρκους, ένα "καζάνι που βράζει". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας οδήγησαν στο κρεβάτι πολλούς ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι προσβλήθηκαν από ιογενείς λοιμώξεις.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πιέσεις και στις δύο πλευρές" γράφει ότι οι μεσολαβητές "επισπεύδουν τις παρεμβάσεις τους στο Κυπριακό με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας, ώστε να καταστεί αποτελεσματικός" ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι επαρχιακός δικαστής της Λευκωσίας δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας λόγω των παράνομων αλλοδαπών που έχουν κατακλύσει το νησί προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις της παρανομίας αυτής έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τη ζωή του τόπου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προειδοποίηση προς μεσολαβητές" γράφει ότι μήνυμα - προειδοποίηση απηύθυνε χθες προς τους ξένους μεσολαβητές και τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας προς τους πρώτους πως "βάση για λύση του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής" και προς το δεύτερο πως "δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και παιχνίδια γύρω από το πολιτικό μας πρόβλημα". Αλλού γράφει ότι "μετά την αυστηρή υπόδειξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια χθες προς την κυβέρνηση για να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις σχετικά με τις δήθεν καταγγελίες και τα περί έρευνας για 'όπλα της KGB προς το ΑΚΕΛ', η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχ. Παπαπέτρου έκανε στροφή 180 μοιρών και σιωπηρά απολογήθηκε".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο και γράφει ότι μεταξύ άλλων δήλωσε πως "δεν φαίνεται ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του επόμενου γύρου των συνομιλιών που θα διεξαχθούν το Μάιο". Αλλού γράφει ότι αύξηση κατά 230% είχαν τα κέρδη του Ομίλου Λαϊκής το 1999 και κέρδος από τις εργασίες που φτάνει τα 175,4 εκ. σε σύγκριση με 53,2 εκ. που ήταν πέρσι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 9 March 2000 - 7:24:09 UTC