Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/03/2000 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες, το παρασκήνιο και εκτιμήσεις γύρω από αυτή, η αυριανή άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η χθεσινή ορκωμοσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Αθήνα, ο θόρυβος γύρω από τα γραφεία κηδειών και οι εξελίξεις γύρω από το Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα το ρόλο των χρηματιστών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Συμφωνία πλαίσιο βλέπει ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης προετοιμάζει την κοινή γνώμη στα κατεχόμενα για το ενδεχόμενο επίτευξης έστω και ενδιάμεσης λύσης κατά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη το Μαϊο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι "επεισοδιακή ήταν τελικά η ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των Οικολόγων μπροστά στην είσοδο του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού στη Μακεδονίτισσα, μετά την παρέμβαση ένστολων ροπαλοφόρων φρουρών για απομάκρυνση των διαδηλωτών".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σαφής προειδοποίηση για αλλαγή τακτικής από την Ουάσινγκτον", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ο Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες φέρεται να έχει ασκήσει έντονες πιέσεις κυρίως προς την τουρκική πλευρά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο διαπιστώνει σύγκλιση απόψεων των δύο πλευρών στο θέμα της κατανομής εξουσιών στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Χοντρό παζάρι" εκτιμά ότι η επίσκεψη του Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα την ερχόμενη Παρασκευή και η επικείμενη μετάβαση του Πορτογάλου Υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα θέτουν τις βάσεις για την εταιρική σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σχέση η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας και για τη Λευκωσία. Σε άλλο σημείο στην πρώτη σελίδα και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στη χθεσινή ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μύθος το Ελσίνκι" γράφει ότι "βόμβα στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για το Ελσίνκι, ρίχνει με επιστολή - έκθεσή της η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία". Προσθέτει ότι με την έκθεση "καταρρίπτεται ο μύθος που καλλιεργούσε μέχρι τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών ότι το Ελσίνκι διασφάλιζε την ένταξη της Κύπρου" στην ΕΕ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου Β' στη Λεμεσό φέρονται να είναι πίσω από την πυρκαγιά προψές τα μεσάνυκτα σε αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Οι στρατηγοί λένε πάλι ΟΧΙ" είναι οι παρασκηνιακές επαφές Αμερικανών και Γερμανών ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και γράφει ότι παρά τις "εντατικές επαφές που έχουν αναπτύξει Αμερικανοί και Γερμανοί με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο", το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας "έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό". Σε άλλη θέση γράφει ότι αρκετοί ιερείς και νεκροθάφτες εμπλέκονται "σε εμπόριο κηδειών".

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Κραχ στο ΧΑΚ", γράφει ότι "οι στρεβλώσεις και τα αθέμιτα παιχνίδια σε βάρος του επενδυτικού κοινού εξελίσσονται ανενόχλητα", με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται αβέβαιο το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς και του θεσμού γενικότερα. Σύμφωνα με την "Χ" σε τρεις μήνες ο γενικός δείκτης απώλεσε 302 μονάδες, ή 36% της αξίας του. Γράφει επίσης ότι οι ιδέες των Αμερικανών και Βρετανών για το συνταγματικό αποτελούν τη βάση της διαμόρφωσης εγγράφου που θα προωθηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών για αποτελέσει την ενδιάμεση συμφωνία που θα υπογραφεί τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει για το "μεθυσμένο Βρετανό στρατιώτη που προσπάθησε να ληστέψει" υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Πάφο, σπάζοντας τους υαλοπίνακες της πρόσοψης και εισβάλλοντας σ' αυτή, επειδή - όπως ισχυρίστηκε ο στρατιώτης - η Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή (ΑΤΜ) τού κατακράτησε την πιστωτική κάρτα. Αναφέρεται επίσης στα έκτακτα μέτρα της Αστυνομίας ενόψει της "εξόδου" των Κυπρίων στην ύπαιθρο λόγω της Καθαράς Δευτέρας, για διευκόλυνσή της τροχαίας κίνησης, αλλά και για αποτροπή δυστυχημάτων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 12 March 2000 - 9:24:09 UTC