Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/03/2000 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή έκρυθμη κατάσταση στο Χρηματιστήριο, οι δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Γαλλία, η σύλληψη Κυπρίου πρώην αστυνομικού στη Γαλλία για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών και η σημερινή δίωρη στάση εργασίας των δασκάλων και νηπιαγωγών είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "'Καζάνι που βράζει' το ΧΑΚ" ότι "εκρηκτική" παρουσιάζεται η κατάσταση στο Χρηματιστήριο λόγω των συνεχών πτώσεων που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης. Αλλού αναφέρεται πως η μονάδα αφαλάτωσης που ως γνωστόν εισηγήθηκε η Αρχή Ηλεκτρισμού να ανεγερθεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ίσως να αποτελέσει το πρώτο εργοστάσιο του οποίου το αφαλατωμένο νερό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γεωργικούς σκοπούς.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Διαξιφισμοί στο ΧΑΚ" αναφέρει ότι του ...Χρηματιστηριίου έγινε χθες στο δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, όπου οργισμένοι επενδυτές εξαιτίας της συνεχούς πτώσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, κινήθηκαν σύσσωμοι σε μια αυθόρμητη ενέργεια, εναντίων χρηματιστών. Αλλού σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία το επόμενο εξάμηνο.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ζητούνται ένοχοι" ότι η κρίση στα χρηματιστήρια Λευκωσίας και Αθηνών αγγίζει τα όρια του πανικού και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες όσο ο δείκτης του ΧΑΚ έπεφτε, τόσο τα νεύρα των επενδυτών τεντώνονταν μέχρι που έφθασαν στο σημείο έντονων διαπληκτισμών, ανταλλαγών βαριών φράσεων και καταγγελιών για "στημένα παιγνίδια". Αλλού αναφέρει πως ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη δραστηριοποίηση νεότευκτων αιρέσεων στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εκρηξη επενδυτών" γράφει ότι σε "έκρηξη" οδηγήθηκαν χθες οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βλέποντας το Γενικό Δείκτη Τιμών να κατρακυλά. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως δραματική αύξηση παρουσιάζεται στις ανάγκες σε αίμα ειδικότερα στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, με αποτέλεσμα να εξαντλείται καθημερινά το απόθεμα ασφάλειας και το προσωπικό των Τραπεζών Αίματος να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Βλέπουν ευκαιρία λύσεως" ότι η περίοδος που διανύουμε προσφέρεται για λύση του Κυπριακού παρά τα εμπόδια που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς υποστηρίζουν οι μεσολαβητές. Αλλού γράφει ότι ως μέλος διεθνούς κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών συνελήφθη στη Γαλλία ο Κύπριος, πρώην αστυνομικός, Σάββας Ιωάννου Αφροδίσης από την Ακανθού 60 ετών, ο οποίος κρατείται στις φυλακές ενόψει της δίκης του.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Υποχωρήστε και άλλο" αναφέρει ότι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δίδουν "μια νέα δυναμική στο όλο πλαίσιο της επιλύσεως του κυπριακού προβλήματος" δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, εκτίμηση που συμμερίσθηκε και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ωστόσο ζήτησε περισσότερους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις από τα δυο μέρη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή δίωρη στάση εργασίας των δασκάλων και νηπιαγωγών για διεκδίκηση αιτημάτων τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε χθες ότι "δεν υπήρξε ποτέ ούτε θα υπάρξει καλύτερη χρονική στιγμή για επίλυση του κυπριακού προβλήματος". Αλλού σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση επανασυρραφής του στέρνου τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Με έξωθεν παρεμβολή ανεκόπη το μίνι 'κραχ'" γράφει ότι με τον πλέον αρνητικό τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 9,56 μονάδων ή ποσοστό 1,75% αν και αρχικά κατέγραψε απώλειες που ξεπερνούσαν το 4% με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,7 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι τα πυρά του Διευθύνοντα Συμβούλου της LKGlobalsoft.com, Λυκούργου Κυπριανού δέχθηκε τόσο το Συμβούλιο του ΧΑΚ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 March 2000 - 8:24:07 UTC