Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 24/03/2000 Οι επαφές του Ευρωπαίου Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του ΧΑΚ, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της βουλευτού Καίτης Κληρίδου αναφορικά με τον αγώνα της ΕΟΚΑ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Βουτιές για έμφραγμα στο ΧΑΚ" αναφέρεται σε ελεύθερη πτώση μεγέθους 41,14 μονάδων, με το δείκτη να φθάνει τις 422,55 μονάδες σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους επτά μήνες και σημειώνει ότι οι αρμόδιοι την ερμηνεύουν ως διόρθωση τιμών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το γαλλικό περιοδικό Match αφήνει αιχμές με άρθρο του σε βάρος της Κύπρου και των νόμων που ισχύουν για την ίδρυση και τη λειτουργία των υπεράκτιων εταιρειών και κατηγορεί την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "ΧΑΚ: Σεισμός 8,5 ρίχτερ" γράφει ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται σήμερα για δυναμική εκδήλωση έξω από το κτίριο του ΧΑΚ για να δείξουν την αγανάκτησή τους για τα διαδραματιζόμενα και παράλληλα σημειώνει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου για προείσπραξη χρημάτων για σκοπούς αγοράς μετοχών και κάποιες διαδικαστικές τροποποιήσεις του νόμου του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για προώθηση του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου.

Ο "Πολίτης" προβάλλοντας επίσης την κατάσταση στο Χρηματιστήριο κάτω από τον τίτλο "Δεν είναι κραχ είναι αχ και βαχ" γράφει ότι οι επενδυτές έβλεπαν χθες το δείκτη να ακολουθεί με ξέφρενους ρυθμούς μια καθοδική πορεία που κανείς πλέον δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει σημειώνοντας ότι εν μέσω πανικού γίνονται σε ανύποπτο χρόνο μαζικές πωλήσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δηλώσεις της βουλευτού Καίτης Κληρίδου για την επαναπροσέγγιση προκαλούν τις εντονότατες αντιδράσεις της "συντριπτικής πλειοψηφίας" των στελεχών του ΔΗΣΥ.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κραχ στο ΧΑΚ" γράφει ότι "κραχ" χαρακτηρίστηκε η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο και οι Χρηματιστές με δηλώσεις τους παρουσιάζονται απογοητευμένοι και μιλούν για ελεύθερη πτώση των τιμών. Αλλού γράφει ότι για το τελικό κόστος των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, που θα γίνουν στην Κύπρο το Μάιο, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες από πλευράς βουλευτών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνομιλίες με μισή Κύπρο" γράφει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες Κύπρου - ΕΕ αφορούν μόνο τις ελεύθερες περιοχές και τυχόν εμπλοκή των Τ/Κ στη διαδικασία θα σήμανε και επαναδιαπραγμάτευση των κεφαλαίων που η συζήτησή τους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αλλού γράφει ότι ο ΠΑΣΕΧΑ ζήτησε από τη Βουλή την απαγόρευση στους χρηματιστές να προβαίνουν σε πράξεις για ίδιον όφελος.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Να πιέσουν την Τουρκία" γράφει ότι σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και δεν έχουν μεταβάλει διόλου την τουρκική θέση. Αλλού γράφει ότι σε νέες περιπέτειες οδηγείται η Μέση Εκπαίδευση εξαιτίας της κωλυσιεργίας που επιδεικνύει η επίσημη πλευρά σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση 600 συμβασιούχων καθηγητών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου που ήταν της τάξης του 8,5%. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή καταδίκη από το Δικαστήριο μητέρας και γιου για υποθέσεις ληστειών σε υποκατάστημα Τράπεζας στη Λεμεσό.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" προβάλλει πληροφορίες ότι ο κοινοτικός επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θα παροτρύνει σήμερα τους Τ/Κ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για κοινή πορεία προς της ΕΕ. Αλλού αναφέρεται σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προσπαθειών για επίλυση του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 March 2000 - 7:24:08 UTC