Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/03/2000 Οι δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του καθώς και η χθεσινή άνοδος του δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τις εφημερίδες, που προβάλλουν επίσης άλλες εσωτερικές ειδήσεις όπως η συνεχιζόμενη κινητοποίηση για τον μικρό Αντρέα Βασιλείου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μόνο μια διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε στους Τ/Κ ο Φερχόιγκεν" γράφει πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και ότι αυτός κάλεσε τους Τ/Κ να ενταχθούν στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις ενταξιακές. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε ένα εκατομμύριο λίρες εκτιμάται ότι θα ανέλθει η δαπάνη για τη διεκπεραίωση των 30.000 δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν στο Καραϊσκάκειο μετά την κινητοποίηση για το μικρό Αντρέα Βασιλείου.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ελπίδες για το αύριο" αναφέρει πως σημνατική άνοδο σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο και ο δείκτης κατάφερε να καλύψει ένα σημαντικό έδαφος απωλειών που υπέστη τις τελευταίες ημέρες. Αλλού γράφει πως ο μικρός Ανδρέας Βασιλείου εισήχθη προχθές στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου κρατήθηκε μέχρι χθες το μεσημέρι όχι λόγω της ασθένειάς του αλλά εξαιτίας κτυπήματος στο μέτωπο και αναφέρει πως συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για εξεύρεση δότη.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον κύριο τίτλο "Ετσι ανέβηκε χθες το ΧΑΚ" γράφει πως η άνοδος του δείκτη προκάλεσε ευφορία στους επενδυτές, δημιούργησε όμως ερωτηματικά εάν πρόκειται για εφήμερο φαινόμενο, προπομπό μιας περαιτέρω πτώσης και αναφέρει πως τονωτική ήταν, μεταξύ άλλων, η έναρξη των αγορών από νέες επενδυτικές εταιρείες. Στο θέμα για την επίσκεψη Φερχόιγκεν γράφει πως η εικόνα που άφησε δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί απολύτως όλους, αφού έδειξε μια επιμονή σε θέματα αρχών που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

"Η Σημερινή" στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Παιχνίδια φωτιάς" στο οποίο αναφέρει πως νέες φωτιές "άναψαν" χθες στο ΧΑΚ με έντονες αντιπαραθέσεις χρηματιστών και επενδυτών και αναφέρει πως επενδυτές τονίζουν ότι τους έριξαν "στάχτη στα μάτια" με τη χθεσινή άνοδο του δείκτη. Σε άλλο θέμα γράφει πως Ε/Κ και Τ/Κ νέοι οργανώνουν αύριο στο πάρκο του Περγάμου φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα προσφέρουν και αυτοί αίμα για το μικρό Ανδρέα.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει πρωτοσέλιδο θέμα την επίσκεψη Φερχόιγκεν με τίτλο "Μόνο μια Κύπρος εντάσσεται" και γράφει πως η ΕΕ προειδοποιεί ότι η μορφή της λύσης θα επηρεάσει τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου, ενώ σημειώνει πως μόνο μια Κύπρος μπορεί να ενταχθεί. Προσθέτει δε ότι ο Επίτροπος φέρεται να έχει αναφέρει ότι η διαδικασία των ενταξιακών θα ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια και ότι ο ίδιος θα συστήσει την εισδοχή της Κύπρου. Αλλού γράφει πως το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα είναι έτοιμο για την πρώτη μεταμόσχευση ύπατος κατά τους επόμενους μήνες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Οι κακοδαιμονίες στο ΧΑΚ μένουν..." γράφει πως η χθεσινή άνοδος του δείκτη αν και έγινε δεκτή με κάποια ανακούφιση δεν ήταν καθόλου καθησυχαστική για τους επενδυτές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα στην οποία είπε μεταξύ άλλων ότι η τουρκική αδιαλλαξία και η διχοτομική πολιτική Ντενκτάς είναι οι κύριοι παράγοντες του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τόνισε πως ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελος της πλευράς μας, αναφέροντας ενδεικτικά τη συνεχή φυγή των Τ/Κ από τα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως ο Φερχόιγκεν προέτρεψε τους Τ/Κ να παραδειγματιστούν από την Αγκυρα και τις σχέσεις καλής θέλησης που ανέπτυξε με την Αθήνα, επισημαίνοντας πως επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για να χειριστούν τα δύσκολα προβλήματα. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη ότι προβλέπεται ακόμη ένας καλός χρόνος για τον τουρισμό με αύξηση των αφίξεων κατά περίπου 10 τοις εκατόν, δηλαδή 2.7 εκ. τουρίστες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" στεγάζει το πρωτοσέλιδο θέμα της "Κραχ και... πάνω!" στο οποίο γράφει πως με κυριότερη δύναμη την ανάκαμψη στην τιμή της Τράπεζας Κύπρου, το Χρηματιστήριο ανέτρεψε την άκρως αρνητική εντύπωση που δημιουργήθηκε από την 'κατρακύλα' της Πέμπτης. Σε άλλο θέμα γράφει πως αρχίζει η ροή νέων εταιρειών στο 'πάτωμα', επικαλούμενη πληροφορίες πως η μακρά δυστοκία στην εξέταση αιτήσεων εταιρειών για εισαγωγή των τίτλων τους φαίνεται να τελειώνει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ωρα για ψώνια" γράφει πως οι κυνηγοί ευκαιριών, νεοσυσταθείσες και παλιές επενδυτικές εταιρείες, επιδόθηκαν χθες σε μαζικές αγορές μετοχών σε τιμές ευκαιρίας ανεβάζοντας τον δείκτη στο ΧΑΚ. Σε άλλο θέμα γράφει πως επενδυτικές και άλλες εταιρείες που προτίθενται να ενταχθούν στο ΧΑΚ και εισέπραξαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες από επενδυτές, είναι ύποπτες για σοβαρές παρατυπίες.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 25 March 2000 - 8:24:07 UTC