Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 05.04.2000 Οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους ξένους μεσολαβητές ενόψει του γ' γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, πληροφορίες για αύξηση του αριθμού των Τ/Κ εργατών στην ελεύθερη Κύπρο και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί στους Ε/Κ, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη και οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ουσία και ταχύτητα στο γ' γύρο" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ότι ο διεθνής παράγοντας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του αν ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιαστεί αρνητικός και στον γ' γύρο, ενώ παράλληλα οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας συμφώνησαν "να αλλάξει ταχύτητα η διαδικασία" και "να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι είναι ανέφικτη η μεταστέγαση του ΧΑΚ στο IMC στα τέλη Απριλίου, λόγω του ότι το κτίριο δεν διαθέτει την απαραίτητη πολεοδομική άδεια.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Φτάνει πια!" αναφέρει πως στα Κοκκινοχώρια και σε άλλες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου Τ/Κ και έποικοι εκτοπίζουν Ε/Κ από εργασίες όπως οι οικοδομές, γεγονός που προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων των εν λόγω περιοχών και προκαλεί κίνδυνο "έκρηξης". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη τη σύσταση ενός Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, που θα ασχολείται με την οικονομία του τόπου όπως ακριβώς το Εθνικό Συμβούλιο ασχολείται με το Κυπριακό.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Απειλές φούσκες, μόνον ο Κόσης ξέρει από ποιους κινδυνεύει" αναφέρει ότι τείνει να εξελιχτεί σε φιάσκο η υπόθεση των απειλών εναντίον της ζωής του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, προσθέτοντας ότι οι "εξωπραγματικές" διαστάσεις που δόθηκαν στην υπόθεση παραπέμπουν σε γεγονότα του παρελθόντος τύπου "ΕΚΑΣ". Αλλού γράφει πως οι στρατώνες άνοιξαν τις πύλες τους σε μαθητές, οι οποίοι κράτησαν στα χέρια τους και περιεργάστηκαν όπλα, μέσα στα πλαίσια κοινού προγράμματος των Υπουργείων Παιδείας και Άμυνας.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Καίει ο ΦΠΑ" αναφέρει ότι ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από το θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ από 8% σε 10% και της προώθησης από πλευράς κυβέρνησης ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων, ενώ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα, ειδικά με το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές της πληροφορίες μια νέα εταιρεία η LMZ TRANSOIL, "έβαλε πλώρη για το Χρηματιστήριο". Η ναυτιλιακή αυτή εταιρεία, συνεχίζει η "Σ", θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες της Κύπρου και διαθέτει 15 πλοία, ενώ άλλα τέσσερα είναι υπό παραγγελία.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Συντονίζουν ενέργειες ΗΠΑ - ΕΕ" αναφέρει ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο θα συζητηθεί σε σημερινή συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Όλμπραϊτ με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αλλού γράφει ότι ψες συνέβη σεισμός 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Μιτσερού. Το επίκεντρό του έχει μετρηθεί από τους σεισμογράφους σε βάθος 30 χιλιόμετρα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Νέα γκάφα Κληρίδη" αναφέρει ότι μιλώντας για την πολιτιστική μας κληρονομιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι "οι αρχαιότητές μας προβάλλονται ευρύτερα στα ξένα μουσεία και δεν χρειάζεται ο επαναπατρισμός τους". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες μετά από συνάντησή του με το νέο Ρώσο Πρέσβη Βλαντιμίρ Παβλίνοφ ότι μας απομακρύνει από το στόχο η διαμάχη που ξέσπασε για την ονομασία του επιδιωκομένου. Η "Χ" αναφέρει ότι υπήρξε "πλήρης ταύτιση απόψεων" μεταξύ Χριστόφια και Παβλίνοφ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Χασάπης 'παραδέχεται ότι μαχαίρωσε γάτο σε σούπερμαρκετ'" αναφέρει ότι 27χρονος χασάπης από τον Αστρομερίτη μαχαίρωσε γατάκι μπροστά στα μάτια των πελατών της υπεραγοράς Ορφανίδης στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης εισηγήθηκε χθες την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας κατά της διαφθοράς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Οριακή άνοδος" αναφέρει ότι χθες παρουσιάστηκε εικόνα σταθεροποίησης στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,91 μονάδων. Η σταθεροποιητική εικόνα, προσθέτει η εφημερίδα, χαρακτηρίζεται ως θετικό στοιχείο από τους οικονομολόγους. Αλλού γράφει ότι οι επενδυτές σπεύδουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε μικρές κεφαλαιουχικές εκδόσεις, απογοητευμένοι από το ντεπούτο επενδυτικών εταιρειών.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 6 April 2000 - 5:24:09 UTC