Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 12/04/2000 Οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη Διεύρυνση Γκούντερ ΦερχόΙγκεν, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το στρατό κατοχής, οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ ενόψει και του Συνεδρίου του, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και η αύξηση στα κόμιστρα των αστικών ταξί είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μέσω Ελσίνκι - Κοπεγχάγης η Τουρκία" γράφει ότι "βάση για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι όλες οι προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που αναφέρονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών". Αλλού γράφει ότι ακριβότερη κατά 85 σεντ θα είναι πολύ σύντομα η μίσθωση αστικού ταξί, καθώς η "σημαία" αυξάνεται από τα 65 σεντ στη μία λίρα και 50 σεντ.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Μένει ο Σπύρος" γράφει ότι "στην καρέκλα του Προέδρου του ΔΗΚΟ παραμένει ο Σπύρος Κυπριανού ως μέρος της συμφωνίας με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, καταρρίπτοντας έτσι τους ευσεβοποθισμούς του Αναπληρωτή Προέδρου Νίκου Κλεάνθους περί αποχώρησης του Σπύρου από το ανώτατο ηγετικό αξίωμα του κόμματος". Αλλού γράφει ότι η σημερινή Ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη για το θέμα των καυσίμων, αφού το Υπουργικό θα πάρει τις αποφάσεις που θα βάλουν τα θεμέλια για τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Χάσαμε ανθρώπους" αναφέρεται σε "οικονομικά παιχνίδια σε βάρος ασθενών" και σημειώνει ότι "καθυστερούν την εισαγωγή συσκευών για θαλασσαιμικούς". Προσθέτει ότι η προμήθεια συσκευών αποσιδήρωσης, τις οποίες οι ασθενείς έχουν απόλυτη ανάγκη, καθυστερεί εξαιτίας "οικονομικών παιγνιδιών που φαίνεται πως κάποιοι παίζουν". Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Τελωνείων ξεσκέπασε "κομπίνα" με υποτιμολογήσεις στις εισαγωγές φρούτων, από τις οποίες το κράτος έχανε τεράστια ποσά από εισαγωγικούς δασμούς.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σοκ από Βρυξέλλες" γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν "δικαίωσε την εισβολή και νομιμοποίησε το στρατό κατοχής, τη στιγμή που ο Ισμαϊλ Τζεμ χαρακτήρισε τον Αττίλα ως 'απελευθερωτική δύναμη'". Σε άλλο σημείο γράφει ότι όπως δήλωσε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ο Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Γιάλλουκας, μέχρι το 2002 θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Δεν ενοχλεί ο Αττίλας" γράφει ότι η παρουσία "ξένων στρατευμάτων" στην Κύπρο δεν ενοχλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις "περίεργες" αυτές θέσεις διατύπωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν. Γράφει ότι αρκετοί γονείς απευθύνουν "κραυγή αγωνίας" στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, από τον οποίο ζητούν "χέρι βοήθειας" για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τις θρησκευτικές αιρέσεις.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Μαθητές χαφιέδες της Αστυνομίας!" γράφει ότι η Κυπριακή Ενωση Φίλων του Παιδιού, σε συνεργασία με άλλους φορείς, προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίου "Κάρτα Σναπ", που θα δοθεί σε μαθητές και θα λειτουργεί ως τηλεκάρτα, η οποία θα συνδέει το χρήστη της με ειδική τηλεφωνική γραμμή της Αστυνομίας. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει "βεβιασμένη και λανθασμένη" την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να προχωρήσει σε πλήρη ελευθεροποίηση τω αερομεταφορών.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ντίνου Παπαδόπουλου ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι "παίζονται στημένα παιγνίδια" στο Χρηματιστήριο. Γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές απαιτούν περισσότερη υποστήριξη από το κράτος ενόψει της απόφασης για ελευθεροποίηση των αερομεταφορών ένα χρόνο νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματιστεί.

Η "Financial Mirror" αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντίνου Παπαδόπουλου ότι μόνο οι μισές από τις 90 και πλέον εταιρείες που περιμένουν έγκριση για ένταξη στο ΧΑΚ θα έχουν αυτή τη δυνατότητα το 2000 και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της αίτησής τους. Γράφει, επίσης, ότι η Τράπεζα Επενδύσεων DePfa, θυγατρική της γερμανικής DePfa Bank AG Wiesbaden, έχει εξασφαλίσει από την Κεντρική Τράπεζα άδεια για να προχωρήσει με τις διαδικασίες ένταξής της στο ΧΑΚ.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 April 2000 - 6:24:09 UTC