Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 15.04.2000 Με τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει του αυριανού Καταστατικού Συνεδρίου και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται για παραμονή ή όχι Σπύρου Κυπριανού στην ηγεσία του κόμματος ασχολούνται σήμερα, στην πλειοψηφία, τους οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά και οι εξελίξεις στο ΧΑΚ, η ενημέρωση του πολίτη για τα δικαιώματά του και η προστασία των καταναλωτών, η εφαρμογή του Ολοήμερου Σχολείου και οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

Η "Αλήθεια", με τίτλο "Στα 3 το ΔΗΚΟ για το Σπύρο", προβάλλει τις διαβουλεύσεις που γίνονται στο κόμμα για παραμονή ή όχι του Σπύρου Κυπριανού στην ηγεσία του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια ομάδα βουλευτών ζητεί την άμεση παραίτησή του και ανάληψη της προεδρίας από το βουλευτή Τάσσο Παπαδόπουλο, μια άλλη την παραίτησή του ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος και μια τρίτη υποστηρίζει παραμονή του στη θέση του και υπόδειξη του κ. Παπαδόπουλου ως υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θάνατο του ποδοσφαιριστή της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Ανδρέα Ιωακείμ από ηλεκτροπληξία σε φυσιοθεραπευτήριο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων στο πάτωμα" και γράφει ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις πράξεις εκατομμυρίων λιρών που έγιναν το 1999 και να επιβάλει φορολογία, γιατί τα ονόματα των επενδυτών είναι "κλειδωμένα" ως απόρρητα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΧΑΚ και ο έλεγχός τους γίνεται δυσκολότερος γιατί οι πράξεις αυτές είχαν καταχωρηθεί με ελλιπή στοιχεία των επενδυτών. Αλλού αναφέρεται σε αντιπαραθέσεις στο ΧΑΚ ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους χρηματιστές με αφορμή την επιβολή προστίμων στους τελευταίους.

Η "Μάχη", με τίτλο "ΧΑΚ: Διπλό ρεκόρ", προβάλλει τη χθεσινή άνοδο στο Χρηματιστήριο και αναφέρει ότι επικράτησε "κλίμα ευφορίας" και πως η αισιοδοξία των επενδυτών έφτασε στο "λίμιτ απ" όταν ο όγκος των συναλλαγών έφτασε στα 45,7 εκατομμύρια λίρες, με 11.000 πράξεις. Αλλού αναφέρεται στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα που διεξάγονται σήμερα με κύριους υποψήφιους τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου.

Η εβδομαδιαία πολιτικο - οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" έχει κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και, κάτω από τον τίτλο "Νέα Εποχή", και αναφέρεται στη βελτίωση της εικόνας του ΧΑΚ και τη σταδιακή άνοδο του δείκτη μετά τη σταθεροποίησή του σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο και η εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σύμφωνα με την εφημερίδα, θωρακίζουν την αγορά και "σιγά - σιγά ανοίγει η αυλαία σε μια νέα εποχή". Αλλού γράφει για τις διεργασίες που γίνονται στην Κεντρική Τράπεζα για εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", με τον τίτλο "Γάμος ΛΚ155 εκ.", αναφέρεται στη "μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία των επιχειρήσεων στην Κύπρο" που αφορά τις εταιρείες "Options Eurocongress" και "J. G. Cassoulides". Οι δυο εταιρείες είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑΚ και με τη συγχώνευσή τους, γράφει η εφημερίδα, δημιουργείται η "Options Cassoulides" με χρηματιστηριακή αξία 155 εκατομμύρια λίρες. Αλλού αναφέρεται σε δύο νέες νομοθεσίες που προωθεί το Υπουργείο Εμπορίου για προστασία του καταναλωτή. Σ' αυτές προβλέπεται η επιβολή ποινών για παραπλανητικές διαφημίσεις και η υποχρέωση αναγραφής της τιμής ανά μονάδα σε όλες τις συσκευασίες προϊόντων.

Ο "Πολίτης" προβάλλει πρωτοσέλιδα τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου που γίνεται αύριο, κάτω από τον τίτλο "Διαρροές από ΔΗΣΥ προς ΔΗΚΟ", και αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη για βουλευτές του ΔΗΣΥ που "μελετούν θέμα αλλαγής κοινοβουλευτικής ομάδας και μεταπήδησή τους στο ΔΗΚΟ". Σε άλλη σελίδα αναφέρεται στο "Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη" που ετοίμασε και παρουσίασε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών και προβάλλει δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται κατά πόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Η "Σημερινή", με τίτλο "Θύελλα στο ΔΗΚΟ", αναφέρεται σε αντιδράσεις "από τη φημολογούμενη πρόθεση του Σπύρου Κυπριανού να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος". Η εφημερίδα γράφει αναλυτικά τις απόψεις τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ, των Νίκου Πιττοκοπίτη, Ζαχαρία Κουλία και Στάθη Κιττή, που εκφράστηκαν χθες εναντίον του ενδεχομένου αυτού. Σε άλλη θέση γράφει για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στην επέκταση της εφαρμογής του Ολοήμερου Σχολείου στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα τις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και, υπό τον τίτλο "Ρίχτερ τώρα και στο ΔΗΚΟ", αναφέρεται σε "αναβρασμό" ανάμεσα στα στελέχη "εν αναμονή της γραπτής δήλωσης προθέσεων του Σπύρου Κυπριανού" για παραμονή του ή όχι στην προεδρία, ενώ σημειώνει δηλώσεις του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος Βασίλη Πάλμα ότι "σκέφτεται να υποβάλει παραίτηση, απογοητευμένος από τα όσα τεκταίνονται στο χώρο του ΔΗΚΟ". Αλλού αναφέρεται σε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση και στον Αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αγονος και ο Γ' γύρος" γράφει ότι εάν δεν ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για τερματισμό της αρνητικότητας και αδιαλλαξίας της, ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δεν θα διαφέρει και πολύ από τους δύο προηγούμενους, ενώ σημειώνει ότι το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη θέση για αναζήτηση λύσης ομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι πυρά διαφόρων διαβαθμίσεων προκάλεσε η εξαγγελθείσα πρόταση από τον Υπουργό Οικονομικών για ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές καθιστώντας τώρα "πλασματική" τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα πετύχει την αύξηση του ΦΠΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η χθεσινή μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατεγράφη ως η μέρα με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών για τη φετινή χρονιά φτάνοντας στα 45,6 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις παράνομες εκλογές που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα, η έκτη κατά σειρά ύστερα από την τουρκική εισβολή το 1974 και γράφει ότι οι "υποψήφιοι" ανέρχονται συνολικά στους οκτώ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 15 April 2000 - 8:24:08 UTC