Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 22.04.2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με πληροφορίες για μη μετακίνηση της Άγκυρας πάνω στην ουσία του προβλήματος και οικονομικά θέματα απασχολούν τα κύρια πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με εσωκομματικά θέματα, τα καλλιστεία της Μις Υφήλιος και την υδατική κατάσταση.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σαράντα νέες εταιρείες στο ΧΑΑ" αναφέρει ότι "κύκλοι στη Λευκωσία" κρίνουν πως υπάρχουν "ενθαρρυντικές" προοπτικές για εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά από τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΑ για εισαγωγή νέων εταιρειών στη Σοφοκλέους. Αλλού γράφει ότι η ανάγκη ορισμένων "πρωτοκλασάτων στελεχών" του ΔΗΚΟ να κερδίσουν χρόνο οδήγησε στη μετακίνηση του συνεδρίου του κόμματος για τις 23 - 24 Σεπτεμβρίου 2000.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Σαμψών: Είχα προειδοποιήσει τον Π. Κανελλόπουλο για το πραξικόπημα" δημοσιεύει δηλώσεις του Νίκου Σαμψών ότι πέντε μέρες πριν το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου είχε προειδοποιήσει τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Παναγιώτη Κανελλόπουλο πως επίκειται κατάλυση της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι πτωτικές τάσεις επεκράτησαν και χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε πτώση 9, 14 μονάδων, κλείνοντας στα ίδια επίπεδα με την περασμένη Παρασκευή.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μάχες για το Συμβούλιο του ΧΑΚ" αναφέρει ότι "επικρατεί δυστοκία" στην κυβέρνηση για την πλήρωση της θέσης τόσο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, όσο και μελών, των οποίων η θητεία λήγει στις 27 Απριλίου. Αλλού γράφει ότι τόνοι ζωοτροφών, που εισήχθησαν από το εξωτερικό, έχουν κατασχεθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διότι υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν καρκινογόνα φαρμακευτική ουσία.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Δυσφορία ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι στο ΔΗΣΥ επικρατεί "έντονη δυσφορία" λόγω της στάσης που τήρησε ο Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας που οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης για το ΦΠΑ και για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς για το ΡΙΚ. Αλλού γράφει ότι η Άγκυρα πολιτικοποιεί τα καλλιστεία και απαγορεύει τη συμμετοχή της "Μις Τουρκία" σε αυτά.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τροχοπέδη οι στρατιωτικοί" αναφέρει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έδωσε οδηγίες στο Υπουργείο Εξωτερικών να τηρήσει σκληρότερη στάση στο Κυπριακό, διαμηνύοντας στον Ισμαϊλ Τζεμ ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις επί της ουσίας. Αλλού γράφει ότι μετά από απόφαση του Δήμου της Έγκωμης κλείνουν οριστικά 30 κέντρα διασκέδασης, που λειτουργούν στην περιοχή χωρίς να διαθέτουν πολεοδομική άδεια.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Συνομιλίες ουσίας χωρίς απομονώσεις" αναφέρει πως αναπτύσσεται "σοβαρός προβληματισμός" στην πλευρά μας για τον γ' γύρο των συνομιλιών και την όλη κατάσταση στο Κυπριακό, υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας. Αλλού γράφει ότι οι βροχές που έπεσαν τις τελευταίες τρεις μέρες είναι ευεργετικές αλλά όχι ικανοποιητικές για την αλλαγή της τραγικής υδατικής κατάστασης της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "Συναλλαγές μέσω διαδυκτίου" αναφέρει ότι οι τράπεζες μελετούν το ενδεχόμενο να παρέχουν χρηματιστηριακές υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου και του τηλεφώνου. Αλλού γράφει ότι στις 9 Μαϊου επανέρχεται στο πάτωμα, μετά την υποδιαίρεση στα δυόμιση, η μετοχή της λαϊκής Υπεραγοράς Ορφανίδη, η οποία θα είναι "υποτιμημένη" και είναι "θέμα χρόνου να πετάξει στα ύψη".

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Κινήσεις τακτικής" αναφέρει ότι "κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή" αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και των μέτρων κοινωνικής πολιτικής. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προσφέρει ελάφρυνση 200 ως 400 λίρες Κύπρου για κάθε άγαμο φορολογούμενο, ενώ οι εκτοπισμένες οικογένειες, που έχουν δύο παιδιά, θα έχουν ελαφρύνσεις από 358 ως 800 λίρες.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" υπό τον τίτλο "Τσιμεντένιες αυξήσεις" αναφέρει ότι τα Τσιμεντοποιεία Βασιλικού και η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντου ζητούν αύξηση των τιμών της τάξης του 24%, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι η αύξηση θα συνάδει με την πλήρη φιλελευθεροποίηση στον τομέα του εμπορίου τσιμέντου. Αλλού γράφει ότι ομάδα 250 γυναικών από τη Λάρνακα ιδρύει χρηματοπιστωτικό οργανισμό με στόχο να βοηθηθούν γυναίκες, που ενδιαφέρονται να αρχίσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η αγγλόφωνη καθημερινή "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Κυνήγι δύο νεαρών ανδρών για το φόνο" αναφέρει ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως καταζητεί δύο νεαρούς άνδρες σχετικά με τη στυγερή δολοφονία 41χρονου Βρετανού τουρίστα στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι εννέα Πακιστανοί φοιτητές ζουν σε σπίτι στην παλιά Λευκωσία χωρίς νερό και ρεύμα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 April 2000 - 5:24:09 UTC