Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 26/04/2000 Το θέμα της διοχέτευσης κοινοτικών κονδυλίων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και οι θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων γύρω από αυτό, οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ για το Κυπριακό, η αναμενόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΧΑΚ, η απόφαση - σταθμός του Κακουργιοδικείου για δυο νεαρούς που διέπραξαν ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου και ο τραγικός θάνατος ζεύγους ηλικιωμένων σε τροχαίο δυστύχημα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στόχος των ΗΠΑ η επιτυχία|" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του τρίτου αλλά και ενός τέταρτου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό σύμφωνα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ. Αλλού αναφέρει ότι τη δημιουργία τραμ στη Λευκωσία συζήτησαν σε σύσκεψη για την οδική ασφάλεια που έγινε χθες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο Υπουργός Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Μαζί στη ζωή και στο θάνατο" γράφει ότι ούτε ο θάνατος δεν μπόρεσε να χωρίσει το ηλικωμένο άτυχο ζεύγος, το οποίο έχασε τόσο άδικα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για επιβολή της ποινής φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή σε δυο νεαρούς σε σχέση με ληστεία που διέπραξαν σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σενάρια τρόμου για τον πρέσβη της Λιβύης" αναφέρεται σε ισχυρισμούς που περιέχονται σε άκρως απόρρητο δεκατετρασέλιδο έγγραφο της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, περισσότερο γνωστής ως MI5, σύμφωνα με τους οποίους ο νυν πρέσβης της Λιβύης στην Κύπρο "είναι κορυφαίος κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του και εμπλέκεται σε παράνομες ενέργειες". Αλλού αναφέρει ότι με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιχειρείται ακύρωση της απόφασης του Ελληνικού Συνδέσμου Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών για συμμετοχή μιας κυπριακής ομάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα κατεχόμενα από την ΕΕ και, κάτω από τον τίτλο "Επικίνδυνη πορεία", γράφει ότι κοινή είναι η εκτίμηση σχεδόν όλων των κομμάτων πως η διοχέτευση κονδυλίων από την ΕΕ απευθείας σε "κοινοτικές αρχές" και "δήμους" του ψευδοκράτους δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνης πορείας για το Κυπριακό, αποδοχής των "πραγματικοτήτων" και έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Σε άλλη θέση γράφει για χθεσινή απόφαση των πιλότων της "Γιουροσίπρια" να μην αποδεχθούν παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και να λάβουν κάθε νόμιμο μέτρο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΗΠΑ: Κατευθείαν στην ουσία" γράφει ότι οι ΗΠΑ, με εντατικές επαφές των απεσταλμένων της διπλωματών και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ επιδιώκουν την προώθηση συζητήσεων επί της ουσίας του Κυπριακού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον έχει ήδη επεξεργαστεί "εναλλακτικές ιδέες" τις οποίες θα επιχειρήσει να θέσει στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών κατά τον τρίτο και τέταρτο γύρο. Σε άλλη θέση γράφει για 146 κενές θέσεις καθηγητών οι οποίες θα συμπληρωθούν με διορισμούς από 1ης Σεπτεμβρίου, αφού ληφθεί γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία για προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανησυχία για κονδύλια της ΕΕ" γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους εκφράζουν ανησυχία για την "ανοχή" που δείχνει η κυβέρνηση στην παραχώρηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τα κατεχόμενα με απευθείας διοχέτευση κεφαλαίων και χωρίς τη μεσολάβηση της Κεντρικής Τράπεζας ή άλλου θεσμικού φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει για προειδοποιήσεις φοιτητικών οργανώσεων για λήψη "δυναμικών μέτρων" εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο μικρός Ανδρέας Βασιλείου, που πάσχει από λευχαιμία, υποβλήθηκε τη Δευτέρα σε μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων στο νοσοκομείο M. D. Anderson στο Χιούστον του Τέξας και είναι καλά, αν και - όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Λοϊζος Λοϊζου - θα περάσουν αρκετοί μήνες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε άλλη σελίδα γράφει ότι η κυβέρνηση, μετά από διαβουλεύσεις με τις επαγγελματικές ενώσεις ιδιοκτητών ταξί, αποφάσισε να μειώσει τις ήδη εξαγγελθείσες αυξήσεις στα κόμιστρα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σήμερα η απόφαση για το συμβούλιο του ΧΑΚ" ότι με ανανεωμένο ενδιαφέρον η χρηματαγορά αναμένει το ντεπούτο δυο νέων εταιρειών στο "πάτωμα" και πως το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να οριστικοποιήσει τη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΧΑΚ. Αλλού σημειώνεται ότι μαζικά θα εισέλθουν τα αμοιβαία κεφάλαια στο ΧΑΚ, αφού η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θέλει να αποφύγει τα ευτράπελα που παρουσιάστηκαν κατά την εισαγωγή επενδυτικών εταιρειών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 April 2000 - 6:24:09 UTC