Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/04/2000 Το Κυπριακό, η χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα, η επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ - Ολμπραϊτ στη Νέα Υόρκη, το θέμα της παραχώρησης κονδυλίων από την Ευρωπαίκή Ενωση στους Τ/Κ, καθώς και η απάντηση του Πρέσβη της Λιβύης σε χθεσινά δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν σε κατασκοπεία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Γελοιοποιήθηκε και πάλι το ΔΗΚΟ" αναφέρει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επέκρινε "με αστήρικτους ισχυρισμούς" την πρακτική παραχώρησης κονδυλίων στους Τ/Κ από την ΕΕ, πρακτική που το ίδιο το κόμμα είχε καθιερώσει επί προεδρίας Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε "σφάλμα" την προχθεσινή δήλωση της κυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή κυπριακής καλαθοσφαιρικής ομάδας στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας στην Ελλάδα.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Εκ του σύνεγγυς τέλος" αναφέρει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισαν ότι "τελείωσε ο ρόλος" των εκ του σύνεγγυς και είναι καιρός για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει εντός Μαϊου τις προθέσεις του αναφορικά με την προεδρία του ΔΗΚΟ.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "'Με ήθελαν πράκτορά τους'" αναφέρει ότι ο πρέσβης της Λιβύης απαντά στις εναντίον του κατηγορίες για κατασκοπεία "ότι του έστησαν παγίδα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τον απέλασαν από τη Βρετανία όταν απέτυχαν να τον στρατολογήσουν". Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Κεντρική Τράπεζα η ξέφρενη πορεία του ρυθμού αύξησης των δανείων εμπορικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται η περιοριστική νομισματική πολιτική της για το 2000.

Η "Σημερινή" στην πρωτοσέλιδη είδηση αναφέρεται στην παροχή οικονομικης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο ψευδοκράτος και, με τον τίτλο "Νομική 'τρύπα'", η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι, παρά το ότι είναι νομικός σύμβουλος του κράτους, εντούτοις δεν ερωτήθηκε από κανέναν για να γνωματεύσει επί του θέματος. Αλλού γράφει για τη συνέχιση του διαλόγου για την ανέλιξη των πιλότων της "Γιουροσίπρια" και για προβλήματα καθυστερήσεων στις πτήσεις που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θέτουν όρους για εμπάργκο" γράφει ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας έχουν επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης των τουρκικών απαιτήσεων για περαιτέρω υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς κατά τους επόμενους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν άρση του λεγόμενου "εμπάργκο", παραδοχή των λεγόμενων "πραγματικοτήτων" και αναβάθμιση του Ντενκτάς. Σε άλλη θέση γράφει για τη χθεσινή διαμαρτυρία των φροντιστών ηλικιωμένων, με αφορμή τον τραυματισμό συναδέλφου τους σε τροχαίο δυστύχημα.

Στη "Χαραυγή" πρωτοσέλιδο θέμα είναι η προσεχής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αμερικής και Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κάτω από τον τίτλο "Τριμερής για Κύπρο - Αιγαίο", γράφει ότι στις 2 Μαϊου θα συναντηθούν "στην πρεσβευτική κατοικία (ΟΗΕ) των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη" οι Γιώργος Παπανδρέου, Ισμαϊλ Τζεμ και Μάντλιν Ολμπραϊτ, με παρόντα και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να συζητήσουν τις ελλαδοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Σε άλλη θέση γράφει για τις ιδιαιτέρως αυτήν την εποχή αυξημένες τιμές φρούτων και λαχανικών στην κυπριακή αγορά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε πρωτοσέλιδη είδηση αναφέρεται στη χρηματιστηριακή κίνηση και στο χθεσινό εντυπωσιακό ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας πληροφορικής "L. K. Globalsoft.Com",η οποία σημείωσε τιμή ανοίγματος 5.95 λίρες. Η εφημερίδα γράφει ότι η ονομαστική αξία 127 εκατομμυρίων μετοχών που εξέδωσε η εταιρεία ήταν πέντε σεντ. Σε άλλη θέση γράφει για την εξαγγελία ιδέας του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη για λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που παρατηρείται στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, με την κυκλοφορία τραμ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 27 April 2000 - 6:24:09 UTC