Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 28.04.2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που φανερώνουν την αδιαλλαξία του στο Κυπριακό, το θέμα ανανέωσης της ηγεσίας του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η Νεολαία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ζητά ανανέωση", γράφει ότι το θέμα ανανέωσης στην ηγεσία του Κινήματος με την αποχώρηση του Βάσου Λυσσαρίδη επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματός του. Αλλού αναφέρεται στη δορυφορική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Κύπρο με θέμα "Η στεφανιαία νόσος και στρατηγικές για το 2000 και μετά" την οποία παρακολούθησαν γύρω στους 50 ιατρούς μεταξύ των οποίων και τρεις Τουρκοκύπριοι.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εκρηξη αδιαλλαξίας" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατάφερε νέο καίριο πλήγμα στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αφού μιλώντας χθες στο λεγόμενο "πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου" είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κρατών, δύο χωριστών λαών και δύο χωριστών δημοκρατιών. Αλλού αναφέρεται στον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και γράφει ότι παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών θα ασκεί και καθήκοντα Αναπληρωτή Λειτουργού Μετανάστευσης.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της θέμα υπό τον τίτλο "'Καυτή' θητεία" γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος του ΧΑΚ θα επιδιώξει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Χρηματιστηρίου, με στόχο τη συναίνεση για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών προβλημάτων. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, οι έρευνες των τελωνειακών Αρχών για την υπόθεση εξαγωγής νοσοκομειακών αποβλήτων στην Αίγυπτο και ότι οι μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ξένων δημοσιευμάτων που εμπλέκουν την Κύπρο σε εξαγωγή νοσοκομειακών αποβλήτων, άκρως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "ΟΗΕ: Αβαρίες σε βάρος μας" γράφει ότι "πονοκέφαλο" για τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας αποτελούν οι κινήσεις που γίνονται από τρίτους για το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την απόφαση της επικείμενης Συνόδου της Ισλαμικής Διάσκεψης. Γράφει ότι σύμφωνα με ασαφείς πληροφορίες, τα ΗΕ προσανατολίζονται να επαναλάβουν την τουρκική θέση για χωριστή συμφωνία του ψευδοκράτους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης και του ψηφίσματος, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλού αναφέρεται στο διπλό θανατήφορο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες στο Μονιάτη.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τον τίτλο "Αναβάθμιση αντί μετακίνηση" γράφει ότι πρόταση για αναβάθμιση και όχι μετακίνηση του Διυλιστηρίου θα υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, η οποία συνήλθε χθες αγνοώντας το αίτημα των Λαρνακέων για μετακίνηση του Διυλιστηρίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ο έλεγχος που διενεργείται στα διάφορα εδέσματα που καταναλώνονται στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και κάποια προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε χώρους παραγωγής τροφίμων ξεπεράστηκαν μετά τις σχετικές οδηγίες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην πτώση της κυπριακής λίρας έναντι της αγγλικής, κάτι που αποτελεί "εφιάλτη" για τους γονείς με παιδιά που σπουδάζουν στην Αγγλία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να διαλύσει τον παλιό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Δεκέλεια. Η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι ο σταθμός αυτός δεν μπορεί να διατηρηθεί ως βοηθητικός, αφού η τεχνολογία του είναι πεπαλαιωμένη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Κύπρος θα είναι ανοικτή σε μια συμφωνία τύπου Μέσης Ανατολής "γη για ειρήνη" ως ένα βήμα προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στους εορτασμούς του Πάσχα με εκκλησιαστικές και παραδοσιακές δραστηριότητες στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 May 2000 - 5:24:08 UTC