Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 4/05/2000 Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετά τη διάγνωση για την ύπαρξη πολύποδα του παχέος εντέρου και η αναβολή του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το σφράγισμα των διαβατηρίων των επισκεπτών από χώρες της ΕΕ, στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας για πιο ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο σάλο που δημιουργήθηκε για σάπια κρέατα στην Εθνική Φρουρά.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναβάλλεται ο γ' γύρος συνομιλιών" γράφει ότι οι γιατροί του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του δύο μόλις εβδομάδες μετά την επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα του παχέος εντέρου στην οποία θα υποβληθεί αύριο, προσθέτοντας πως οι γιατροί του Προέδρου δεν θα του επιτρέψουν να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της διαδικασίας του σφραγίσματος των διαβατηρίων των επισκεπτών από χώρες της ΕΕ.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αύριο η επέμβαση" γράφει ότι τη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του πολύποδα του παχέος εντέρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί Γιώργος Κυριακίδης και Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ενώ η μετεγχειρητική περίοδος θα διαρκέσει έξι με οκτώ εβδομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με ξένους μεσολαβητές, ενώ αναβάλλεται και ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας τάχθηκε χθες υπέρ της πιο ενεργούς ανάμιξης των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ανατροπή σχεδιασμών" γράφει ότι μετά τη γνωστοποίηση των γιατρών του Προέδρου Κληρίδη για άμεση χειρουργική επέμβαση, "ανατρέπεται πλήρως το χρονοδιάγραμμα που εδώ και μήνες έχει καθοριστεί με λεπτομέρειες" για τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ακυρωθεί όλα τα ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους μεσολαβητές που επρόκειτο να επισκεφθούν την Κύπρο το μεσοδιάστημα μέχρι τις 23 Μαϊου, ημέρα που κανονικά θα διεξάγονταν οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως δεν θα "κουκουλωθεί" η υπόθεση με τα "σάπια" κρέατα που στο πάρα πέντε δεν παραδόθηκαν στην Εθνική Φρουρά για κατανάλωση την Κυριακή του Πάσχα.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επείγουσα εγχείρηση" γράφει ότι σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβληθεί σε εξέταση μαγνητικού τομογράφου στο ιατρικό κέντρο "Αγιος Θέρισσος", ενώ η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύποδα του παχέος εντέρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο στη Πολυκλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία. Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έλθουν αύριο στην Κύπρο και γιατροί από το εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε πως δεν υπάρχει επί του παρόντος κενό εξουσίας, λόγω της ασθένειας του Προέδρου Κληρίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανατρέπονται οι εξελίξεις" ότι το πρόβλημα υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη χαλιναγωγεί τη σπουδή την Αμερικανών για εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα σε μια κρίσιμη φάση του. Αναφέρει ότι παγώνουν οι ζυμώσεις, ότι αναβάλλονται οι επαφές και ότι θεωρείται βέβαιη και η μετακίνηση του τρίτου γύρου των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι θα προταθεί η άμεση τοποθέτηση τροχονόμων εντός του λιμανιού Λεμεσού ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση τουριστών, ενώ δεν αποκλείεται και η πρόσληψη έκτακτων τροχονόμων για να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για τη θερινή περίοδο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ο Κληρίδης στην κλινική - Ο διάλογος στο ψυγείο" αναφέρει ότι ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η είδηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εισήχθη έκτακτα το βράδυ της Τρίτης στην κλινική "Ευαγγελίστρια" μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι θετικά είναι τα μηνύματα που έχει αποκομίσει το ΑΚΕΛ από τις πολυεπίπεδες επαφές και διαβουλεύσεις τόσο με τα κόμματα όσο και με την κυβέρνηση με στόχο οι ελαφρύνσεις του φόρου εισοδήματος να ανέβουν προς τα πάνω και να βοηθήσουν ιδιαίτερα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στην ασθένεια του Προέδρου Κληρίδη και στη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα του παχέος εντέρου που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε πολυκλινική της Λευκωσίας, προσθέτοντας πως οι θεράποντες ιατροί του Προέδρου της Δημοκρατίας τον έχουν συμβουλεύσει να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου στις 23 Μαϊου θα άρχιζε ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε χθες πως η Κύπρος θα πρέπει να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, ενώ συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων για την επίσκεψη του Κωνσταντίνου στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 May 2000 - 6:24:13 UTC