Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/05/2000 Οι επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα σενάρια για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο καθώς και η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με το θέμα των καυσίμων είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ξέσπασμα Παπαπέτρου κατά Χριστόφια" αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξαπέλυσε "δριμεία επίθεση" κατά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε την εσωτερική διακυβέρνηση ως "το δικό μας Αττίλα". Ο κ. Παπαπέτρου, γράφει η "Α", διερωτήθηκε τι μήνυμα στέλλει αυτός ο παραλληλισμός ενόψει και της ενταξιακής μας πορείας. Αλλού γράφει ότι χειροβομβίδα τραυμάτισε εθνοφρουρό σε ώρα εκπαίδευσης προκαλώντας του "επιπόλαια εγκαύματα" στα χέρια και στα γεννητικά όργανα.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Κάτι ετοιμάζουν οι Τσετσένοι ισλαμιστές στην Κύπρο" αναφέρει ότι "ανεξακρίβωτος αριθμός τρομοκρατών αλωνίζει τις ελεύθερες περιοχές, καλυμμένος πίσω από ρωσικά ή ελληνικά διαβατήρια και εμφανιζόμενοι ως Ελληνοπόντιοι". Αλλού γράφει ότι κλείνει για τους επόμενους πέντε μήνες το χυτήριο στους Εργάτες ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθη σε σύσκεψη στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση για τιμές των καυσίμων" αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στο Υπουργικό Συμβούλιο την κατάσταση που διαμορφώθηκε δεδομένης της ψηλής τιμής του αργού πετρελαίου και της αύξησης της τιμής του δολαρίου. Αλλού γράφει ότι αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 5% εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την κυπριακή οικονομία για το 2000.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Παγίδα 'ειρήνης'" αναφέρει ότι η Αγκυρα ετοίμασε "τριπλό πακέτο παγίδα" που καλύπτεται πίσω από την κωδική ονομασία "σχέδιο ειρήνης στο Αιγαίο" με στόχο να θέσει υπό την ομηρία της τα ελληνικά νησιά και να επιτύχει τη συγκυριαρχία της με την Αθήνα στην περιοχή. Εμπνευστής του σχεδίου, γράφει η "Σ", είναι ο Γκιουβέν Ερκαγια, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ. Αλλού γράφει ότι ανακοινώνεται σήμερα ο κατάλογος των ονομάτων των 44 Βοηθών Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης που θα προαχθούν σε διευθυντές.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σήμα κινδύνου για οικονομία" αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεσήμανε χθες την ανάγκη άμεσης εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου, καλώντας κυβέρνηση και Βουλή και Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσουν. Ο πληθωρισμός, προστίθεται, ξεπέρασε ήδη το μέσο όρο της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι περίοδος χάριτος έξι μηνών θα δίνεται, με προεδρική απόφαση, σε όσους φυλακίζονται για χρέη ή και πριν ώστε να γίνεται μια τελευταία προσπάθεια να τα πληρώσουν.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΔΝΤ: Αντιλαϊκό... Συνταγολόγιο" γράφει ότι "σεγκόντο στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης έκανε χθες στη Λευκωσία εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος κάλεσε ανοικτά τη Βουλή να ψηφίσει το φορολογικό πακέτο". Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου που αφορούσαν το ΑΚΕΛ και το ΓΓ του κόμματος ως "ανοίκειες, αψυχολόγητες και εμποτισμένες με εμπάθεια" εναντίον του κόμματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με τις οποίες εξέφρασε την πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις υποστήριξή του προς την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία του κόμματος. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη στάση εργασίας των καθηγητών του Γυμνασίου Παλλουριώτισσας η οποία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα καθηγήτρια ύστερα από καταγγελία μαθήτριας ότι την κτύπησε.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η Globalsoft εξαγοράζει την CYCOM για 16,5 εκατομμύρια" γράφει ότι η "LK Globalsoft.com" έχει εξαγοράσει την CYCOM η οποία είναι θυγατρική της "PriceWaterhouseCoopers" και σημειώνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εξαγορά του κλάδου της πληροφορικής -τεχνολογίας στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να "σφίξει" τη νομισματική της πολιτική σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 May 2000 - 6:24:15 UTC