Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 25.05.2000 Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του ΑΚΕΛ, στην οποίαν ενεπλάκησαν και άλλοι, προβάλλεται εκτενώς από τις εφημερίδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το Κυπριακό, την οικονομία του τόπου μετά τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα προβλήματα στην Παιδεία, το θέμα των αγνοουμένων και τη χθεσινή συνάντηση του ΑΚΕΛ με Τ/κ κόμμα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Επιδιώκεται φίμωση του Μίχου" προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος "επιχειρεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μετώπων ώστε να φανεί αρεστός στο ΑΚΕΛ" και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νίκου Κατσουρίδη για το θέμα "προσπάθεια πολιτικής φίμωσης" του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αλλού παραθέτει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων για τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία, με τις οποίες τονίζεται η ανάγκη για λήψη μέτρων, ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ και ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους είναι εξίσου μεγάλης σημασίας με το Κυπριακό.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στα ύψη οι τιμές καυσίμων" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα της τιμής των καυσίμων στην προσεχή του συνεδρία ενώ ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης δήλωσε χθες πως υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ ενός μικρού αριθμού χωρών που ελέγχουν την παραγωγή πετρελαίου και εκτινάσουν τις τιμές στα ύψη. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΤΕΚ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου όπου ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσσαρίτης διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο κτίριο του ΧΑΚ, δηλώνοντας ότι το ΧΑΚ δεν θα πρέπει να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ετσι διέλυσαν μια οικογένεια" γράφει ότι ο 54χρονος αδελφός του ΕΛΔΥΚάριου λοχία Χρήστου Κουκουλάρη, ο οποίος έπεσε κατά την τουρκική εισβολή και επισήμως ήταν καταχωρημένος ως αγνοούμενος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Λακατάμειας, αποκαλύπτει "βρόμικα παιγνίδια που παίχτηκαν σε βάρος Ελλαδιτών συγγενών αγνοουμένων" καθώς και την τραγική ιστορία της οικογένειας του. Αλλού γράφει ότι οι καθηγητές προειδοποιούν για αναπόφευκτη σύγκρουση με το Υπουργείο Παιδείας εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για τη στελέχωση, υλικοτεχνική υποδομή, τις εσωτερικές αλλαγές και το Ενιαίο Λύκειο.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ακάλυπτος ο Μίχος" αναφέρεται σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ φαίνεται να άφησε "ολίγον τι ακάλυπτο" τον Μιχάλη Παπαπέτρου, συμφωνώντας στην ουσία με την εκδοχή του ΑΚΕΛ ότι ο ΓΓ του κόμματος δεν αναφερόταν στην κυβερνητική πολιτική όταν αναφέρθηκε σε "Αττίλα." Πειθαρχικές ευθύνες προκύπτουν εναντίον ενός από τους κτηνιάτρους της Εθνικής Φρουράς για το θέμα της προμήθειας ακατάλληλων κρεάτων στη Δύναμη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εναντίον του οποίου θα ληφθούν μέτρα.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μαζεύτηκαν κι αποφάσισαν" γράφει ότι οι συντονιστές στο Κυπριακό έλαβαν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη προχθές κατά την οποία καθορίστηκαν οι τελικές μεθοδεύσεις σε θέματα τακτικής και διαδικασιών αλλά και ζητήματα που αφορούν τις ιδέες που διαμορφώνουν τα ΗΕ και αναμένεται να παρουσιάσουν στις δύο πλευρές στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται η Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 10% κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος. Ηδη ο ΔΗΣΥ, οι ΕΔΗ και το ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια για αύξηση του ΦΠΑ και για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ομοσπονδία η μόνη επιλογή" αναφέρεται στη διακήρυξη του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο κομμάτων, ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της δικοινοτικής, διζωνικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Κύπρου, που θα αποκλείει κάθε μορφή ένωσης, διχοτόμησης ή απόσχισης. Προβάλλει θέσεις της ΠΕΟ για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ ότι διαφωνεί έντονα με την εφαρμογή των προτάσεων που έγιναν, τονίζοντας πως ο περιορισμός των μισθών δεν είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι χρεώσεις για τη μεταφορά χρημάτων από την Κύπρο σε λογαριασμό σε μια ξένη τράπεζα μπορεί να είναι διπλάσιες σε μια τράπεζα από ότι σε μια άλλη, ανάλογα με την τράπεζα που χρησιμοποιείται και το ποσό που μεταφέρεται, παραθέτοντας τις τιμές που χρεώνουν οι εμπορικές τράπεζες. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να εκπληρώσει την επιθυμία του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη και ψήφισε υπέρ της πώλησης των μετοχών της κυβέρνησης του ξενοδοχείου "Χίλτον".

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 May 2000 - 5:24:08 UTC