Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου 07.06.2000 Η νέα κρίση που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία διερεύνησης του θέματος για το "παραστρατιωτικό επιτελείο", η συζήτηση εκ νέου σήμερα του θέματος των τιμών των καυσίμων στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Ροζ' φλόγες καίνε την Εκκλησία" ότι μέσα από νέες συμπληγάδες διέρχεται η Εκκλησίας της Κύπρου μετά το νέο σκάνδαλο που έχει αναφυεί τις τελευταίες μέρες με κεντρικό πρόσωπο τον αρχιμανδρίτη Α. Κωνσταντινίδη, ο οποίος φέρεται να έχει αποκτήσει δυο παιδιά με νεαρή γυναίκα από τη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι το Υπουργικό συζητά κατά προτεραιότητα σήμερα το θέμα των τιμών των καυσίμων και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αποφασίσει όπως η κυβέρνηση επωμισθεί το βάρος από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου για ένα ή ενάμιση μήνα, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των καταναλωτών όταν οι τιμές στη διεθνή αγορά ήσαν αρκετά χαμηλές.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ο λόγος στον Μαρκίδη" αναφέρει ότι παραδόθηκε χθες το μεσημέρι στο Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, από την αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης για τις καταγγελίες για λειτουργία "παραστρατιωτικού επιτελείου" και όπως δήλωσε ο εκ των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Ανδρέας Ναούμ η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο και εναπόκειται πλέον στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Αλλού σημειώνεται ότι το θέμα της επαναπροσέγγισης θα τεθεί ενώπιον της Βουλής αύριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Σώματος, Σπύρος Κυπριανού.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Παρασκήνια βυζαντίου" ότι με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να βρίσκεται στο στόχαστρο κατηγοριών που διατυπώθηκαν από κομμωτή πρώην μοναχό και εισήχθησαν εξ Ελλάδος συνεχίστηκε χθες για δεύτερη μέρα η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Αν. Κωνσταντινίδη. Αλλού αναφέρεται ότι σε επανάληψη του λιτού ψηφίσματος για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης, το οποίο εξεδόθη τον περασμένο Δεκέμβριο καταλήγουν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εισοσιτετράωρα στη Νέα Υόρκη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σιωπή Δήμου" γράφει ότι τροχοπέδη στις ανακρίσεις για το "παραεπιτελείο" επιχειρεί να θέσει ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράγητος ε.α Δημήτριος Δήμου, ο οποίος αρνήθηκε χθες να δώσει κατάθεση στο κλιμάκιο του ΤΑΕ Αρχηγείου, που μετέβη σην Αθήνα για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και για να πάρει κατάθεση από τον τέως υπαρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο ε.α Οικονομόπουλο. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε το 2000 το φράγμα του 4% γεγονός που σημειώνεται για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "ΕΕ: Μαστίγιο και Καρότο" και αναφέρεται σε σαφείς προειδοποιήσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν σε Κύπρο και Τουρκία για την ενταξιακή τους προοπτική, σημειώνοντας ότι μετά το Ελσίνκι η επίλυση του Κυπριακού δεν συνδέεται με την ένταξη αλλά αυτό δεν αποτελεί "λευκή επιταγή" και πως η ένταξη της Τουρκίας είναι ανέφικτη ενόσω παραμένει η σημερινή κατάσταση στην Κϋπρο. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία της Αστυνομίας ζητεί την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αστυνομικών και σημειώνει ότι αναλογούν 144 κάτοικοι για κάθε αστυνομικό.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Υπόθεση Ντρέιφους σε νέα έκδοση" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με την υπόθεση "παραστρατιωτικού επιτελείου" με τις οποίες τονίζει ότι βιάστηκαν κάποια ΜΜΕ να μιλήσουν για ανατροπή των συμπερασμάτων και καταγγέλει ως σοβαρό ατόπημα τη διαρροή πληροφοριών από τις ανακρίσεις και διερωτάται ποιος και γιατί τα διέρρευσε. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας και τη χαρακτηρίζει δημιουργική.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Σύνοδος εξετάζει τον παράνομο δεσμό ιερέα" και προβάλλει την ανακοίνωση που διάβασε χθες ο γραμματέας της Συνόδου σύμφωνα με την οποία εξεταστική επιτροπή από τρία μέλη της Συνόδου θα εξετάσει εκκλησιαστικά θέματα που απασχολούν το κοινό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ταξιδιωτικοί πράκτορες εξέφρασαν χθες αμφιβολίες κατά πόσο το νέο στρατηγικό σχεδίο που θα οδηγήσει τον τουρισμό στη νέα χιλιετία μπορεί να εφαρμοστεί.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" έχει τίτλο "Τιτανομαχία για την Efremico" και γράφει ότι η Efremico Holdings (EFR) έχει καταντήσει μήλο της έριδος για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχό της και προσθέτει ότι η Γενική Συνέλευση της Πέμπτης αναμένεται να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Αλλού γράφει ότι η ανάκαμψη του ευρώ ενίσχυσε τη λίρα της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΜΚ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 8 June 2000 - 5:24:09 UTC