Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/06/2000 Το συνεχιζόμενο παρασκήνιο αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Κύπρου, οι εξελίξεις στη διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, το θέμα των καυσίμων και η διαμαρτυρία της Δημοκρατίας για νέες παραβιάσεις από τουρκικά αεροπλάνα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Διπλωματική μάχη στον ΟΗΕ" γράφει ότι συνεχίζεται η διπλωματική μάχη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναφορικά με το addendum που θα συνοδεύει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί σχέδιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των ιδιωτικών κολλεγίων σε πανεπιστήμια και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ετοιμασίας οι σχετικοί κανονισμοί.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πύρινη κόλαση" σημειώνει ότι "σε κρανίου τόπο έχει μετατρέψει το τελευταίο 24ωρο η πύρινη λαίλαπα μεγάλες εκτάσεις από δάση και άγρια βλάστηση όσο και αγρούς με δημητριακά και φυτείες, μετατρέποντας έτσι τους κόπους μιας ζωής σε στάχτες. Αλλού γράφει ότι "την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους για την πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στη Μονή διατύπωσαν χθες βουλευτές του ΔΗΣΥ".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σολομώντεια λύση" γράφει ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ψάχνουν τη "χρυσή φόρμουλα" ή κατ' άλλους τη "σολομώντεια λύση" για το addendum του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημειώνει ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πίσω από το σκηνικό που στήθηκε βρίσκονται τεχνοκράτες της Γενικής Γραμματείας και άλλοι διπλωμάτες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια η Κύπρος θρήνησε 585 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Επιφυλακή για νεκρές ζώνες" γράφει ότι ενώ τα περιθώρια για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξαντλούνται οριστικά - οπόταν και επαπειλείται κρίσιμο κενό - η Λευκωσία καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για να αποφευχθεί η έκδοση του addendum ή να αλλάξει το φραστικό και προάγει σχεδιασμούς και ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι "σε σήριαλ εξελίσσεται το θέμα των τιμών των καυσίμων και έτσι ούτε και αύριο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή" το θέμα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Υποβαθμίζουν τώρα τη ζημιά..." γράφει ότι σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφού πρώτα βρεθεί η φόρμουλα διατύπωσηςτου σχολίου του ΓΓ του ΟΗΕ στο addendum, η οποία θα γίνει αποδεκτή και από την κυπριακή κυβέρνηση. Αλλού παραθέτει δήλωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ στην οποία αναφέρεται ότι "με έκπληξη και λύπη ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να μιλά περί κακουργήματος και να συνεχίζει την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης" για το θέμα του "παραστρατιωτικού επιτελείου".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι δυο μεγάλες πυρκαγιές μένονταν όλη μέρα χθες εκτός ελέγχου καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις με δέντρα και σπαρτά, κλείνοντας δρόμους και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης ανέβαλε επ' αόριστον τις συνομιλίες που θα είχε με καρδιολόγους δυο ανταγωνιστικών κλινικών για να επιλύσει τις διαφορές τους που επηρεάζουν την παρεχόμενη φροντίδα προς τους καρδιοπαθείς.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι χρηματιστές υποχρεώνουν πολλούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα ποσά που τους οφείλουν επενδυτές, αρκετοί από τους οποίους επιδόθηκαν πρόσφατα σε κερδοσκοπικές επενδύσεις χωρίς επαρκή κάλυψη. Αλλού αναφέρει ότι "πράσινο φως" για ένταξη του Λαϊκού Καφεκοπτείου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου άναψε σχεδόν ομόφωνα την Κυριακή η γενική συνέλευση των μετόχων.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 June 2000 - 6:24:11 UTC