Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ 15/06/2000 Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες και μαίνονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα τα οποία αναφέρονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η ομόφωνη ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς την προσθήκη (addendum) στην έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης και η συνάντηση του ΔΗΣΥ με το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα" γράφει ότι σε εφιάλτη μετατράπηκαν για τους κατοίκους των χωριών Βάβλα, Ορά και Λάγια οι εκτός ελέγχου πυρκαγιές που μαίνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην περιοχή τους απειλώντας σπίτια και υποστατικά. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε χθες βράδυ ομόφωνα να ανανεώσει για άλλους έξι μήνες την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, χωρίς τη συμπερίληψη της προσθήκης (addendum) στην έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κάψτε την Κύπρο" γράφει ότι "πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου βρίσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) που χρησιμοποιούν σαν πράκτορές τους Τσετσένους Ισλαμιστές και δήθεν Ρωσοπόντιους, οι οποίοι στην ουσία είναι Μουσουλμάνοι, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε χθες ότι από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθήτριες θα διδάσκονται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναβολή Συνομιλιών" γράφει ότι αποτράπηκε την υστάτη στιγμή κρίση στο Κυπριακό που θα είχε ως άμεσες συνέπειες την αποχώρηση των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο. Σημειώνει ότι η υπαναχώρηση του Ντενκτάς φαίνεται να οδηγεί σε νέα αναβολή τις διαπραγματεύσεις με αφορμή τις "εορταστικές" εκδηλώσεις για την εισβολή. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα των κατεχομένων διαβεβαίωσαν χθες ύστερα από συνάντησή τους ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καίγεται η Κύπρος" γράφει ότι πάνω από 10 πυρκαγιές μαίνονται στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, αφήνοντας πίσω τους στάχτη και αποκαϊδια. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι νέα παράταση έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία, όσον αφορά τις τιμές των πετρελαιοειδών, ενώ τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν τοποθετήθηκαν επίσημα επί του θέματος γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στο να μην πάρει εκ νέου απόφαση το Υπουργικό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Καταβρόχθισε τα πάντα" αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι τα περί επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για να αντιμετωπίσει κατά τρόπο άμεσο, πλήρη και αποτελεσματικό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο, τα οποία αποκάλυψε προχθές ο "Φ", επιβεβαιώθηκαν χθες με σαφήνεια από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μόνο ψήφισμα" αναφέρει ότι χωρίς προσθήκη εγκρίθηκε αργά χθες βράδυ το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες. Αλλού γράφει ότι με "κτυπήματα κάτω από τη μέση" ισοδυναμεί η κυβερνητική απάθεια προς τις οικογένειες των παθόντων των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του λαού μας, ενώ το μνημείο που αποφασίστηκε το 1991 να ανεγερθεί γι' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα δεν μπορεί να ανεγερθεί γιατί δεν εξευρίσκεται χώρος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στο ψήφισμα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς την προσθήκη. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε μια καθοριστικής σημασίας νέα φάση στις ενταξιακές συνομιλίες με τις χώρες που ανήκουν στην πρώτη ομάδα για ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 June 2000 - 8:24:12 UTC