Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 21.06.2000 Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν μετά τις ενέργειες του Ούγγρου βουλευτή και εισηγητή για την κατάσταση στην Κύπρο στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρας Μπαρσόνι, η αμερικανική πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβουν οι Άλφρεντ Μόουζες και Τόμας Ουέστον για να σωθεί η διαδικασία των συνομιλιών κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στην Κύπρο, η εξαγγελία του Κόφι Ανάν ότι θα μεταβεί στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στις 5 Ιουλίου και η έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Σωσίβιο από Μόουζες - Ουέστον" γράφει ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος και ο Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ αναμένονται στην Κύπρο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο τη διάσωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε σειρά μέτρων που "οδηγούν σε ρήξη με το συντηρητισμό και τον εφησυχασμό που διαπερνούν το κράτος και την κοινωνία".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πισώπλατη μαχαιριά" αναφέρει ότι "ο ανεκδιήγητος Αντρας Μπαρσόνι κτύπησε άνανδρα την Κύπρο", προσφωνώντας τον Ραούφ Ντενκτάς ως "πρόεδρο" και δεχόμενος περιποιήσεις στα κατεχόμενα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του κράτους και το ΚΕΝΘΕΑ το 6, 1 % του πληθυσμού της Κύπρου κάνει χρήση ναρκωτικών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τελεσίγραφο Ανάν για Ιούλιο" αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέκλεισε χθες κάθε πιθανότητα στον Ραούφ Ντενκτάς να αρνηθεί να προσέλθει στο διάλογο, ανακοινώνοντας, "με πλάτες Αμερικανών", ότι στις 5 Ιουλίου θα βρίσκεται στη Γενεύη για να παραστεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον κ. Μπαρσόνι και αποκαλύπτει ότι ο κ. Μπαρσόνι προέβη στις ίδιες ενέργειες και κατά την επίσκεψή του το Δεκέμβριο του 1998.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Θέματα παγίδες" ότι ήταν "εκτός ύλης" τα θέματα στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν χθες "διχασμένοι" λόγω της θεματολογίας που δόθηκε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Αλλού γράφει ότι όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος το ποσοστό περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας της Λευκωσίας σε όζον ξεπερνά εκείνο της Θεσσαλονίκης και των βρετανικών πόλεων Λίβερπουλ και Λιτς.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η στάση του Ούγγρου βουλευτή και εισηγητή για την κατάσταση στην Κύπρο Αντρας Μπαρσόνι και, κάτω από τον τίτλο "Φόβοι έμμεσης αναγνώρισης", γράφει ότι η υιοθέτηση και χρήση από μέρους του τίτλων ψευδοαξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος δημιούργησε "μείζον πολιτικό θέμα με απρόβλεπτες διαστάσεις". Αλλού γράφει ότι παίρνει διαστάσεις η κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου και ότι και δεύτερος Αρχιμανδρίτης εμπλέκεται σε ροζ ιστορίες.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αβεβαιότητα για τον τρίτο γύρο" γράφει ότι ενώ έχει καθοριστεί η 5η Ιουλίου ως η ημερομηνία έναρξης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση και τη διάρκειά του και, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει έτοιμος να προσέλθει, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει δώσει ακόμα οριστική απάντηση. Σε άλλη θέση γράφει για την κατοχή αρχαίων αντικειμένων από ιδιώτες και την αναφορά που έγινε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ότι 57.720 αρχαιότητες βρίσκονται στην κατοχή 1.132 Κυπρίων και ξένων διπλωματών.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στην πρώτη σελίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης σχεδιάζει να καταστείλει την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και ότι με ειδική νομοθεσία θα προβλέπεται η απομάκρυνση των οχημάτων αυτών με γερανό, θα επιβάλλονται μεγαλύτερα πρόστιμα και γενικά θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό της παράνομης στάθμευσης. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου για τις πρόσφατες πυρκαγιές και ότι αυτές πιθανόν να ετέθησαν κακόβουλα από εμπρηστές.

Στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" κύριο θέμα είναι οι προοπτικές εισόδου της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και κάτω από τον τίτλο "Αύριο Ο.Κ. από ΧΑΑ" γράφει ότι θεωρείται βέβαιη η τελική έγκριση από το Συμβούλιο του ΧΑΑ και την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ότι σχετική ανακοίνωση θα γίνει αύριο Πέμπτη. Σε άλλη θέση γράφει για το σεμινάριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας για την οικονομική ανάπτυξη της μοιρασμένης Λευκωσίας και την παρουσίαση του υποδείγματος του Βερολίνου που έγινε σ' αυτό.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 June 2000 - 7:24:12 UTC