Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 10/07/2000 Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεξάγονται στη Γενεύη, και τον καύσωνα που πλήττει την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και την πυρκαγιά στα Λεύκαρα που κατέκαυσε μεγάλες εκτάσεις άγριας βλάστησης και πεύκων.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Στο κενό όσα είπε ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε ως εντελώς αβάσιμη την αποτυχημένη απόπειρα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εφαρμόσει τη γνωστή παρελκυστική πολιτική του, προκειμένου να αποφύγει σοβαρές και επί της ουσίας συνομιλίες για λύση. Γράφει ότι τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωινό του Σαββάτου κοντά στο φράκτη Λευκάρων.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Καύσωνας φονιάς γερόντων" γράφει ότι η προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων ήταν αυξημένη χθες, ενώ σημειώθηκαν και δύο θάνατοι από θερμοπληξία. Γράφει ότι η Αστυνομία άρχισε εντατικές έρευνες από το περασμένο Σάββατο για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ Λευκάρων και Κυπροβάσας, σημειώνοντας ότι η φωτιά πιθανό να τέθηκε κακόβουλα.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αρχισε να σκοτώνει" γράφει ότι ο καύσωνας χθες πήρε διαστάσεις φονικού, αφού απεβίωσαν δύο ηλικιωμένοι πρόσφυγες, σημειώνοτνας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή. Γράφει ότι ενώ αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η συζήτηση των προτάσεων του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ντενκτάς ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό του αποκαλώντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου "ψευδοκυβέρνηση".

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ροζ ντοκουμέντα" αποκαλύπτει τρία έγγραφα γύρω από την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη, σημειώνοντας ότι "δύο από αυτά ενισχύουν τις πληροφορίες που τον φέρουν ως πατέρα της θυγατέρας της υπαλλήλου του στο βιβλιοπωλείο του". Αναφέρεται σε εκτιμήσεις ότι θα επικρατεί "άπνοια και ανία" στο ΧΑΚ τις προσεχείς ημέρες και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αντιστέκεται στην κατηφόρα του Γενικού Δείκτη Τιμών, που δεν αποκλείεται να σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 400 μονάδων.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σε κατάσταση ετοιμότητας" γράφει ότι η Κύπρος περνά δραματικές ώρες λόγω του καύσωνα και της ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης, "η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής", διότι δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο εάν δεν θα υπάρξουν υποτροπές. Αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνη Βασιλείου ότι το θέμα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, ενώ ο αριθμός των εκτρώσεων αυξάνεται επικίνδυνα και συγκεκριμένα σε κάθε τέσσερις εγκυμοσύνες η μία διακόπτεται με έκτρωση.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Πυροσβέστης ο ντε Σότο" γράφει ότι το ξέσπασμα του κ. Ντενκτάς κυριάρχησε χθες στη Γενεύη, αφού ο κατοχικός ηγέτης με το γνωστό του προκλητικό τρόπο κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι με τη διαρροή του εγγράφου του αποσκοπούσε στην εξουδετέρωσή του και στο να εμποδίσει τον κ. ντε Σότο να υποβάλει προτάσεις. Γράφει ότι επενδυτές έχουν καταχωρώσει αγωγές εναντίον της διεύθυνσης του ΧΑΚ και εταιρειών ενταγμένων σ' αυτό, ζητώντας ψηλές αποζημιώσεις και καταγγέλλοντας τις αρχές του ΧΑΚ ότι δεν διασφάλισαν το απαιτούμενο πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 July 2000 - 16:10:24 UTC