Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 16/07/2000 Η χθεσινή έκτακτη σύνοδος της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και οι χθεσινές σχετικές εκδηλώσεις, πληροφορίες για τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κυπριακό, η υποχώρηση του καύσωνα, οικονομικά θέματα και κυρίως η κατάσταση στο χρηματιστήριο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο " Σύνεση και υπευθυνότητα" αναφέρεται στις ομιλίες στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο της της Βουλής για καταδίκη του πραξιποπήματος και της εισβολής και σημειώνει πως "η κρίσιμη φάση που περνά σήμερα το Κυπριακό ενώνει την πολιτική ηγεσία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και επίτευξης βιώσιμης λύσης". Αλλού παραθέτει δηλώσεις του ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αλεχάντρο Αγκάγ Λόγκο ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως θα πρέπει να τηρήσει μια πιο ευέλικτη και εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Βουλευτής - μιζαδόρος" γράφει ότι "βουλευτής ανέλαβε την προώθηση της πώλησης των ρωσικών ελικοπτέρων Μ-17 σε αντίθεση με τη θέληση Υπουργείου Αμυνας, το οποίο στηριγμένο στις απόψεις στρατιωτικών, προτείνει όπως αγοραστούν τα αμρικανικά Μπελ". Αλλού σημειώνει ότι σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, Αγγλος βουλευτής, ο Τζον Τέιλορ, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και πρόσφερε χρηματικό ποσό στο παράνομο "πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου".

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Εκατομμύρια αποζημιώσεων", γράφει ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του 4ου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, "αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία επίλυσής του ένα τουλάχιστον από τα τέσσερα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών", το οποίο θα είναι το προσφυγικό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε με επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού όπως "περιοριστεί" ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης στις κινητοποιήσεις του εναντίον των Βρετανών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "'Φάγωμα' Ακη" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και στενοί του συνεργάτες "έχουν κατά νουν την μετακίνηση" του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου από το υπουργείο, σε σχέση με τη διαφοροποίησή του από την εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού. Αλλού γράφει ότι "χωρίς σταγόνα νερό κινδυνεύει να μείνει τις επόμενες μέρες η Λεμεσός" διότι το διυλιστήριο που παρέχει νερό στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού διέκοψε από χθες την παροχή.

"Ο Φιλελεύερος" κάτω από τον τίτλο "Εθνικό Συμβούλιο: Θα επανακαθορίσει τα όρια" σημειώνει ότι "το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη υπό το βάρος των σοβαρών εσωτερικών αντιπαραθέσεων που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη από τις συνομιλίες της Γενεύης". Αλλού γράφει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου για τις αποσταθεροποιητικές τάσεις" της κυπριακής οικονομίας κρούουν οι Πρόεδροι των τριών μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων του τόπου, Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο " Βουλή: Κατάρα στο πραξικόπημα" αναφέρεται στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο της Βουλής και σημειώνει ότι "του λαού η κατάρα και το ανάθεμα στο δίδυμο έγκλημα του 1974 ακούστηκε χθες" στη Βουλή. Προβάλλει επίσης το αίτημα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια όπως γίνει απευθείας και αποδοτικός ο διάλογος στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απευθείνει επείγουσα έκκληση προς το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να καταδικάσουν τις ενέργειες του κατοχικού στρατού και του ψευδοκράτος και να ζητήσουν την απελευθέρωση του Σιενέρ Λεβέντ της "Αβρούπα".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι (βρετανικές) βάσεις απαγορεύουν παιχνίδι ως διαβολικό" γράφει ότι τα σχολεία στις βρετανικές βάσεις απαγόρευσαν το δημοφιλές παιχνίδι "Ποκέμον" ύστερα από πληροφορίες ότι αυτό προκάλεσε προβλήματα στα σχολεία της Βρετανίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι παρήλθε τελικά από χθες ο καύσωνας που ταλαιπώρησε την Κύπρο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αφού η θερμοκρασία και η υγρασία έπεσαν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 16 July 2000 - 7:24:06 UTC