Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 18/07/2000 Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες στο ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνάντηση, οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Σάρας ντε Γιονγκ για τη "σύλληψη" δημοσιογράφων στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μακροσκελές έγγραφο Κληρίδη" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοίμασε έγγραφο στο οποίο απαντά στις ερωτήσεις - ιδέες που υπέβαλε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Άλβαρο ντε Σότο και το οποίο συζήτησε το Σαββατοκύριακο με τους στενούς του συνεργάτες. Αλλού γράφει πως πριν από το καλοκαίρι του 2001 και με ένα χρόνο καθυστέρηση, αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού στην κεντρική περιοχή της Λευκωσίας, κοντά στο παλιό κυβερνητικό τυπογραφείο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χάος και αβεβαιότητα" αναφέρει ότι ύστερα από την κατρακύλα, τις έντονες διαμαρτυρίες των επενδυτών για στημένα παιχνίδια και τις μεγάλες απώλειες, το ηλεκτρονικό σύστημα "πρόδωσε" χθες το ίδιο το ΧΑΚ, αφού δεν μπόρεσε να λειτουργήσει και η χρηματιστηριακή συνάντηση αναβλήθηκε. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Πάφου.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Οι αρχηγοί στη Γενεύη" αναφέρει ότι έχοντας διπλό στόχο συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα καταβληθεί προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ των ηγετών και άμβλυνση της αντιπαράθεσης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές Γ. Χατζηγεωργίου και Ν. Πιττοκοπίτης καταγγέλλουν τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου "για κάλυψη ημετέρων" σχετικά με τις εργασίες κατασκευής του Αρχαιολογικού Πάρκου στην Πάφο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μήνυμα υποταγής..." υπό τη σκιάν της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που πέταξε χθες προκλητικά πάνω από την κατεχόμενη και την ελεύθερη Λευκωσία συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την πολιτική που θα πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών της Γενεύης στις 24 του μήνα. Αλλού γράφει πως χθες γύρω στις 1.00 μμ οι Τούρκοι πυροβόλησαν Άγγλους τουρίστες που οδηγούσαν σκάφος στην περιοχή Παραλιμνίου και εισήλθαν στις κατεχόμενες περιοχές, αφού έχασαν τον προσανατολισμό τους.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Από ναρκοπέδιο εξελίξεων" και γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποίησε χθες συσκέψεις επί συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες για τη διαμόρφωση των παρατηρήσεων της ελληνικής πλευράς επί των σκέψεων ντε Σότο και προσθέτει πως η Λευκωσία εκτιμά πως ότι επικείμενες εξελίξεις μοιάζουν με ναρκοπέδιο. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στη Λευκωσία με το λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα για το θέμα των Στροβιλιών, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η εφημερίδα γράφει και για διακίνηση ίλης τουρκικών αρμάτων μάχης στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η "Χαραυγή" προβάλλει πρωτοσέλιδα το αντικατοχικό συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ, κάτω από τον τίτλο "Σταράτες κουβέντες με τους συνομιλητές μας" και γράφει ότι ο ΓΓ του Κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες συσσωρευμένη την αγωνία του λαού για την επιδείνωση του Κυπριακού και την αποφασιστικότητά του να μην αποδεχθεί διχοτομικές λύσεις. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην έντονη διαμαρτυρία του Προέδρου της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΕ και Υπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας για τη "σύλληψη" των δημοσιογράφων της "Αβρούπα" από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Μωρό παλεύει για τη ζωή του" και αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα στο οποίο νεαρή μητέρα, θύμα τροχαίου δυστυχήματος έχασε τη ζωή της λίγο μετά τη γέννηση του γιου της, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων της "Αβρούπα", σημειώνοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία βρισκόταν στην Κύπρο για διερεύνηση της υπόθεσης, ότι πρόκειται για καταπάτηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 July 2000 - 6:24:06 UTC