Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/08/2000 Το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν κυρίως το Κυπριακό και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Ρήξη Κυπριανού με Αθήνα", γράφει ότι με δήλωση του κ. Κυπριανού και απάντηση από τον κ. Κακλαμάνη προσέλαβε χθες νέες διαστάσεις η αντιπαράθεση των δύο ανδρών και η ρήξη του Προέδρου της Βουλής με την Αθήνα θεωρείται οριστική. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η Ε/κ πλευρά κατέστησε σαφές προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να είναι μήνας ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Τυμβωρύχοι στην Βάβλα", γράφει ότι με ανιχνευτή μετάλλων σάρωσε κυριολεκτικά την περιοχή Βάβλας 40χρονος υπάλληλος της ΑΗΚ, ο οποίος όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων τα καταφέρνει στην τυμβωρυχία, αφού ανεβρέθηκαν στην κατοχή του 20 αρχαία πήλινα αγγεία. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρέοδρος Κληρίδης βρίσκεται από χθες σε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά με το σκάφος του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίλα - Ειρήνη και φιλικό τους ζευγάρι.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Αποστόλου εξάψαλμος", γράφει ότι διαστάσεις κρίσης, με όλες εκείνες τις αρνητικές συνέπειες, προκαλεί πλέον η αντιπαράθεση του κ. Κυπριανού με τον κ. Κακλαμάνη, με αφορμή την αξίωση του πρώτου να προσφωνήσει "σώνει και καλά" την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Γράφει, επίσης, ότι η πολυδιαφημισμένη ανάμειξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο Κυπριακό θα εκδηλωθεί οριστικά το Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη χιλιετηρίδα.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Εθνική ρήξη", γράφει ότι διαστάσεις εθνικής ρήξης που κλονίζει τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κυπριανού και του κ. Κακλαμάνη, προσθέτοντας ότι η χθεσινή μέρα κύλησε με την έκδοση σκληρών ανακοινώσεων από τους δύο Προέδρους κοινοβουλίων. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Δήμου Λευκωσίας, ο αριθμός των κατοίκων της παλιάς πόλης μειώθηκε από 14 χιλιάδες που ήταν πριν μερικά χρόνια σε 2.700 σήμερα.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Φόβοι ρήξεως με την Αθήνα", γράφει ότι σε μείζον θέμα που ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και ρήξη με την Αθήνα εξελίσσεται η αξίωση του κ. Κυπριανού να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσφορία για τη στάση του κ. Κυπριανού έχει ήδη εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει διαβιβάσει τις αντιδράσεις της προς τη Λευκωσία. Γράφει, επίσης, ότι μέλη της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να υποστηρίξουν κατά την προσεχή συνεδρία της ότι με κατηγορίες ηθικού περιεχομένου βαρύνεται και άλλο μέλος της.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Τεντώνουν το σχοινί", γράφει ότι ανήσυχο και βαθειά προβληματισμένο είναι το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, για την έκβαση της υπόθεσης εναντίον του τελευταίου, ενώ σύμφωνα με εκκλησιαστικές πληροφορίες, ένδειξη της ανησυχίας των δύο είναι οι προσπάθειές τους να προκαταλάβουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Γράφει, επίσης, ότι γεμάτος υγεία και χαρά αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου ο μικρός Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η αγγόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη ρήξη στις σχέσεις του κ. Κυπριανού με τον κ. Κακλαμάνη, η οποία απειλούσε να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο χθες, ύστερα από την αξίωση του κ. Κυπριανού να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων. Γράφει, επίσης, ότι ο 11χρονος Γρηγόρης Λοϊζου έγινε χθες δεκτός από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέχεια επιστολής του προς τον Υπουργό, στην οποία έκανε εισηγήσεις για βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η "Επενδυτική", υπό τον τίτλο "Μεγάλα 'φέσια' φόρεσαν σε χρηματιστές", γράφει ότι ορισμένοι επιτήδειοι, που εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, φόρεσαν μεγάλα "φέσια" σε χρηματιστηριακά γραφεία που τους αγόρασαν μετοχές. Γράφει, επίσης, ότι ικανοποίηση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις ολόκληρου του χρηαμτιστηριακού κόσμου από τα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Χρηματιστηρίου και τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος.

Ο "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Επιτέλους ανάσα!", γράφει ότι η πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη φαίνεται να βρήκε ιδιαίτερα θετικό έδαφος στην αγορά, ενώ έμπειροι χρηματιστηριακοί παρατηρητές σημείωσαν χθες ότι σημασία δεν έχει τόσο η ίδια η ανοδική τάση που συνεχίστηκε στο χρηματιστήριο, όσο οι διαθέσεις θεσμικών και άλλων μεγάλων επενδυτών και ο συγκρατημένος όγκος που δεν εκτόξευσε τις τιμές σε κάποιο "ανεξέλεγκτα παροδικό ύψος". Γράφει, επίσης, ότι στο πλαίσιο εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, μελετάται το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εξουσιών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η "Οικονομική", υπό τον τίτλο "Ανθρακες ο θησαυρός;", γράφει ότι με αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. λίρες, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου. Γράφει, επίσης, ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης επί 24ώρου βάσεως με στόχο την πρόληψη, αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από σύσκεψη αναφορικά με την κατάσταση στους σκυβαλότοπους.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 12 August 2000 - 5:24:06 UTC