Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/08/2000 Οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενόψει του τέταρτου γύρου των συνομιλιών, η χθεσινή δήλωση του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο ότι η χώρα του σκοπεύει να υποστηρίξει τερματισμό της διαίρεσης του νησιού κατά την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι εξελίξεις στη διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας και πληροφορίες για νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης για το θρόνο" αναφέρεται στη διαμάχη στην Εκκλησία και γράφει ότι "από τη στιγμή που τα ...ιερά μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια, θεωρείται απίθανο να ξαναμπούν στη θέση τους, αν προηγουμένως δεν δοθεί η τελική μάχη επικράτησης". Σε άλλο σημείο και δίπλα από σχετικές φωτογραφίες αναφέρεται στον τραγικό θάνατο που βρήκε προχθές σε τροχαίο ο εθνοφρουρός Χάρης Χριστοφορίδης όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε χτύπησε σε δέντρο στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα στη Λευκωσία.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Νέες αυξήσεις στα καύσιμα" γράφει ότι "νέες 'φωτιές' στις τσέπες των Κυπρίων καταναλωτών θα βάλει από τον ερχόμενο μήνα η κούρσα ανόδου που πραγματοποιεί η τιμή του 'μαύρου χρυσού' στη διεθνή αγορά από την 1η Αυγούστου" και μιλά για αύξηση ενός σεντ σε όλα τα είδη. Αλλού γράφει ότι ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας φρουρεί το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως "απαράδεκτο", δεδομένου ότι στο Υπουργείο φυλάγονται απόρρητα έγγραφα του κράτους.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κίνδυνος από τα λατομεία" ότι ο έλεγχος σε λατομεία και σε μονάδες παρασκευής μπετόν είναι από ανεπαρκής εως ανύπαρκτος και υποστηρίζει ότι οι κερδοσκόποι τη γλιτώνουν με μικρά πρόστιμα και ότι αυξάνονται οι ακατάλληλες οικοδομές. Αλλού αναφέρει ότι το άλμα του δείκτη και η διαφαινόμενη σταθεροποίησή του σχετίζονται αναμφίβολα με την εξαγγελία των μέτρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα και σίγουρα και με τη συγκατάνευση των θεσμικών επενδυτών όπως στηρίξουν το Χρηματιστήριο.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τουρκική πένσα" γράφει ότι οι Τούρκοι υποδέχονται τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών με βολές πυροβολικού και αεροναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Κύπρου με την επωνυμία "Σφιχτή πένσα". Σε άλλο σημείο στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα παραθέτει μεγάλη φωτογραφία της νεαρής Ελληνοαμερικανίδας Λαρίσας, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία και αναζητεί τον άγνωστο σε αυτή πατέρα της Μιχάλη Στυλιανού. Η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα απευθύνει μέσω της εφημερίδας έκκληση στον πατέρα της να επικοινωνήσει μαζί της.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ρωσία: Να τερματισθεί η διαίρεση της Κύπρου" παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία κατά την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να υποστηρίξει τη θέση ότι η διαίρεση της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει ότι η διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2001 θα κοστίσει στους φορολογούμενους σχεδόν 9 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου βοήθησε χθες στη διάσωση τριών ανθρώπων που κινδύνευαν να πνιγούν, στο Πήλιο όπου βρίσκεται για διακοπές.

(ΣΣ. Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 17 August 2000 - 6:24:07 UTC