Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/08/2000 Οι προσπάθειες διάσωσης των μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχιού "Κουρσκ", πληροφορίες για τελεσίγραφο του Ραούφ Ντενκτάς προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα περάσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η σύνδεσή της με το Κυπριακό καθώς και η πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η διασύνδεσή της με τις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Δεν ελπίζουν πια ούτε οι Ρώσοι" γράφει ότι ακόμα και ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι έπαψαν πια να έχουν ελπίδες για τη διάσωση κάποιων από τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου "Κουρσκ". Αλλού αναφέρει ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η πολιτική των φιλελευθεροποιήσεων, η Αρχή Ηλελτρισμού Κύπρου μπορεί να προσφέρει βοήθεια μέσω της υποδομής της σε άλλες εταιρείες που θα θελήσουν να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η ίδια μπορεί να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, άσχετους με τη σημερινή της μορφή, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Καυγάς για το αίμα" γράφει ότι τσακώνονται μεταξύ τους οι υπεύθυνοι των Τραπεζών Αίματος των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα συνεργασίας, αφού, όπως υποστηρίζει, την Πέμπτη το βράδυ η Λευκωσία ζήτησε αίμα από το νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο αρνήθηκε. Ο υπεύθυνος της Τράπεζας αίματος Λεμεσού δηλώνει άγνοια για το γεγονός και εκφράζει ετοιμότητα για παροχή αίματος στη Λευκωσία ανά πάσα στιγμή. Αλλού χαρακτηρίζει την πρόταση του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου ως "εύσχημο τρόπο" του ΔΗΣΥ και του προεδρικού να διώξουν τους ΕΔΗ από την κυβέρνηση.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Πρόωρες προεδρικές" αναφέρει ότι πίσω από τις διαβουλεύσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου κρύβεται, πέρα από αναζήτηση συμμαχιών σε βάθος χρόνου, το "ανομολόγητο σενάριο" των πρόωρων προεδρικών εκλογών, με στόχο τον αιφνιδιασμό του ΑΚΕΛ και συνομολόγηση συμμαχιών για εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Αλλού γράφει ότι απομακρύνονται συνεχώς οι ελπίδες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να καταστεί περιφερειακό χρηματιστήριο της ανατολικής Μεσογείου, αφού με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει σειρά σοβαρών πλεονεκτημάτων έναντι των άλλων χρηματιστηρίων και σαφώς έναντι του ΧΑΚ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τελεσίγραφο βόμβα" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς διευκρίνισε τελεσιγραφικά προς τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση ούτε στον επικείμενο γύρο των συνομιλιών, εάν προηγουμένως δεν παραχωρηθεί μορφή αναγνώρισης στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι μετά το πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς σε σπίτι από έκρηξη συσκευής εξόντωσης κουνουπιών, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα του ελέγχου ποιότητας των χιλιάδων ηλεκτρικών μικροσυσκευών που εισάγονται στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Μάχη με την Τουρκία στην ΕΕ" ότι η Λευκωσία επενδύει τις ελπίδες της στην ΕΕ και στη σθεναρή στάση της Αθήνας στην προώθηση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Κοινότητα για να υπάρξει απεγκλωβισμός από το παρατεινόμενο αδιέξοδο και μη διαφαινόμενη διαφοροποίηση του σκηνικού ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Αλλού αναφέρει ότι δεν είναι καθόλου "αμυντικό μυστικό" το γεγονός ότι αθωράκιστα και όχι στρατιωτικής χρήσεως είναι τα ελικόπτερα που η Κύπρος εξεδήλωσε πρόθεση να αγοράσει από τις ΗΠΑ για την Εθνική Φρουρά.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Διχοστασία στους κυβερνώντες" αναφέρει ότι η εμμονή του ΔΗΣΥ να αναβιώσει παλαιότερη πρότασή του για τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να αποτραπεί η είσοδος μικρών κομμάτων στη Βουλή, επαναφέρει στο προσκήνιο τις έντονες διαφωνίες στους κόλπους των συγκυβερνώντων, με τους ΕΔΗ να προειδοποιούν και με αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Κληρίδη αν περάσει η τροποποίηση. Αλλού γράφει ότι άρχισαν να διαμορφώνονται πλειοψηφίες γύρω από την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ η άσκηση πιέσεων από τους συνοδικούς όσο πλησιάζει η ημέρα συζήτησης του θέματος ενώπιον της Ιεράς Συνόδου γίνονται ακόμη πιο έντονες.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" αναφέρεται σε ρεκόρ γεννήσεων από τις γυναίκες των Βρετανών στρατιωτών που υπηρετούν στις Βάσεις στην Κύπρο ιδιαίτερα στον Αγιο Νικόλαο και στη Δεκέλεια όπου πέρσι υπήρξαν 160 γεννήσεις με μέσο όρο μια σχεδόν κάθε δυο μέρες. Αλλού σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους 40 χιλιάδες κυνηγούς στην Κύπρο θα εκδράμουν νωρίς σήμερα την αυγή προς αναζήτηση τρυγονιών και αγριοπερίστερων αφού σήμερα ξεκινά η φθινοπωρινή κυνηγετική περίοδος που θα τελειώσει σε όλες τις περιοχές στις 30 Σεπτεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 20 August 2000 - 8:24:07 UTC