Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 21/08/2000 Οι προσπάθειες διάσωσης των μελών του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στη θάλασσα Μπάρεντς, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οικονομικά θέματα απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης θέματα που αφορούν το υδατικό πρόβλημα, τα κομματικά και την εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ελπίδα για ζώντες δίνουν οι Νορβηγοί" γράφει ότι οι Νορβηγοί δύτες που πλησίασαν χθες το σκάφος άφησαν κάποια ελπίδα για ανεύρεση ζωντανών μελών του πληρώματος του "Κουρσκ" και εκτιμούν ότι διατηρείται αέρας πίσω από τον αεραγωγό διαφυγής. Αλλού γράφει όιτ η Ελλάδα θα δώσει σκληρή μάχη στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 2-3 Σεπτεμβρίου για να καταγραφούν λεπτομερώς οι αποφάσεις του Ελσίνκι ως μέσο ελέγχου και προόδου της Τουρκίας στο Κυπριακαό και τα ελλαδοτουρκικά.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Ακριβαίνουν τα καύσιμα" γράφει ότι από την 1 Σεπτεμβρίου τα καύσιμα θα είναι ακριβότερα κατά ένα σεντ το λίτρο και προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για την ανάγκη αύξησης της τιμής λόγω της αύξησης στην τιμή του βαρελιού πετρελαίου. Αναφέρεται σε έκθεση της Υπηρεσίας Στατιστικής που σημειώνει μείωση στον αριθμό των οδικών τροχαίων δυστυχημάτων το 1999 σε σύγκριση με το 1998. Το χρόνο που πέρασε υπήρξαν 4.203 τροχαία δυστυχήματα ενώ το 1998 4.720.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αναμένοντας το θαύμα" γράφει ότι εντείνεται ο αγώνας για διάσωση των εγκλωβισμένων ναυαγών στο ρωσικό υποβρύχιο "Κουρσκ", ενώ Ρώσοι και Νορβηγοί έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατασταση που επικρατεί, αφού οι πρώτοι καλλιεργούν κλίμα πλήρους απαισιοδοξίας και οι δεύτεροι δεν αποκλείουν τίποτε, Αλλού αναφέρει ότι τείνει πια να στεγνώσει και η κατ' εξοχήν πηγή των υπογείων υδατίνων πόρων της Κύπρου, το Τρόοδος και αυτό "λόγω σημαντικών ανθρώπινων ευθυνών και πολιτικής αδράνειας".

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Οξυγόνο' στη φιλία" γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει τον Οκτώβριο να επικυρώσει κοινοβουλευτικά το πακέτο των θεμάτων της χαμηλής πολιτικής μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, που περιλαμβάνει θέματα τουρισμού, οικονομικής συνεργασίας, μεταφορών, περιβάλλοντος και παιδείας. Αναφέρεται στο θέμα της ριζικής αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι ενώ οι συντεχνίες ετοιμάζουν τις θέσεις τους, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους για ευρεία ανταλλαγή απόψεων.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφερόμενος πρωτοσέλιδα στις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό τον τίτλο "Στυγνός εκβιασμός σ'εξέλιξη" γράφει ότι παρά το γεγονός ότι δεν εκδηλώνονται ακόμη τόσο έντονα οι κυπριακές αντιδράσεις, εντούτοις η Λευκωσία θεωρεί ότι βρίσκεται μπροστά σε μια εν εξελίξει συμπαιγνία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σοβαρούς ενδοιασμούς για το ενδεχόμενο ένταξης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ναυτιλιακών εταιρειών και έχει ήδη διαβιβάσει της ανησυχίες της στις αρχές του ΧΑΚ.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Τελευταία ελπίδα" προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα την τραγωδία του ρωσικού υποβρυχίου και τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τις οποίες τονίζει πως η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχισθεί "μέχρι την τελευταία στιγμή" με την ελπίδα να υπάρχουν επιζώντες. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε "πολύπλοκα και ποικίλα σενάρια" που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους του Δημοκρατικού Συναγερμού προκειμένου να απαλλαγεί ο ΔΗΣΥ από τους Ενωμένους Δημοκράτες και ειδικότερα από τους Μιχάλη Παπαπέτρου και Κώστα θεμιστοκλέους.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 21 August 2000 - 6:24:07 UTC