Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 23/08/00 Το Κυπριακό, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού μέτρου, η απελευθέρωση της Κυπρίας Μαρίας Αντωνιάδου από τις αιγυπτιακές αρχές και η αντίδραση των προσφύγων για δημοσίευμα σε βρετανική εφημερίδα σχετικά με τις περιουσίες τους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ηχηρά μέτρα από το ΔΗΣΥ" γράφει ότι σε μια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΣΥ και στην οποία συμμετείχαν και οι Υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για προώθηση ριζοσπαστικών μέτρων που συμπεριλαμβάνουν προώθηση της φιλελευθεροποίησης των αερομεταφορών και της αγοράς ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών καθώς και μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ. Αλλού αναφερόμενη στο θέμα του εκλογικού μέτρου, γράφει ότι ούτε με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη θα καμφθεί ο ΔΗΣΥ.

"Η Μάχη" γράφει κάτω από τον τίλο "Ελεύθερη η Μαρία" ότι ο Εισαγγελέας της Ισμαϊλίας έβαλε χθες τέρμα στην περιπέτεια της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου, η οποία αφέθη ελεύθερη χωρίς όρους και επιστρέφει εντός των ημερών στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο προβάλλει ανακοίνωση των προσφύγων από το Κάρμι με την οποία απαντούν σε δηλώσεις Βρετανών, που κατοικούν παράνομα στα σπίτια τους στο κατεχόμενο χωριό, ότι θα τα καταστρέψουν αν οι νόμιμοι Ε/Κ κάτοικοι τολμήσουν να επιστρέψουν, και τους κατηγορούν για αποθράσυνση.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "'Θυσίες' στο Προεδρικό" και επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΔΗΣΥ να επιδιώκει ρήξη στις σχέσεις με τους ΕΔΗ και κατ'επέκταση την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση και γράφει ότι μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με τη στρατηγική του ΔΗΣΥ θα ενδυναμώσει τις προοπτικές για συνεργασία με το ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2003. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην αναβάθμιση των συζητήσεων για το Κυπριακό σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στρέφει σχεδόν αποκλειστικά τώρα η κυβέρνηση τις προσπάθειές της, αφού δεν θέλει ακόμη ένας γύρος συναντήσεων να καταλήξει σε φιάσκο.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κλείνει τις πόρτες" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ναρκοθετεί τη Νέα Υόρκη με την αδιάλλακτη και διεκδικητική στάση του και πως δεν θέτει μόνο ως όρο την αναγνώριση του ψευδιοκράτους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αλλά θεωρεί επιλυμένο και το προσφυγικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΔΗΚΟ θα εκπροσωπηθεί αυτή τη φορά στην αντιπροσωπεία των κομματικών αρχηγών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης, με τον Πρόεδρό του Σπύρο Κυπριανού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεδρικό: Κρατά αποστάσεις" αναφέρεται στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού μέτρου και γράφει πως σε πορεία ανοικτής σύγκρουσης βρίσκονται οι δύο εταίροι στο κυβερνητικό σχήμα, ΔΗΣΥ και ΕΔΗ, για το εκλογικό μέτρο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνέχεια. Αλλού γράφει ότι νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στα Περβόλια Λάρνακας βρέθηκε αργά χθες το απόγευμα ο 46χρονος οικογενειάρχης Αντώνης Αντωνίου, από την Ακρόπολη ο οποίος είχε εξαφανιστεί το περασμένο Σάββατο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Στο ράφι το Κυπριακό" γράφει ότι ολοένα αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες για ραφοποίηση του Κυπριακού και άμεση σύνδεσή του με τις τελικές διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρου ότι δεν νομίζει να τίθεται θέμα παραίτησης του Προέδρου Κληρίδη, ότι δεν πιστεύει πως ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμο για εκλογές και ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν ενήμερος για τις επαφές βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλδια την απελευθέρωση της Μαρίας Αντωνιάδου κάτω από τον τίτλο "Η αιγυπτιακή αστυνομία απελευθερώνει κορίτσι από την Κύπρο" και γράφει ότι σύμφωνα με το δικηγόρο της η ουσία που βρέθηκε πάνω της δεν ήταν χασίς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα που θα στοιχίσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αρχίσει λειτουργία μέχρι το Δεκέμβριο παράγοντας 35 τοις εκατόν περισσότερο νερό από το σταθμό στη Δεκέλεια.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρία της, στο τέλος του μήνα, δεν προμηνύει θετικά για την πορεία των επιτοκίων στην Κύπρο, τα οποία πρόκειται να φιλελευθεροποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2000. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 31 Αυγούστου θα διαφανεί κατά πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων ή όχι.

(ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 24 August 2000 - 5:24:06 UTC