Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/8/2000 Η πρόθεση του ΔΗΣΥ να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για το αμπελο-οινικό πρόβλημα και τις επικρίσεις βουλευτών κατά της κυβέρνησης και του κ. Ρολάνδη, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βολές κατά λαϊκιστών" γράφει ότι τόσο ο κ. Ρολάνδης, όσο και ο κ. Αναστασιάδης απάντησαν με σκληρή γλώσσα στους επικριτές του για το αμπελο-οινικό πρόβλημα. Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στις απαντήσεις του κ. Ρολάνδη, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στους βουλευτές Στέλιο Στυλιανού του ΔΗΣΥ και Νίκο Πιττοκοπίτη του ΔΗΚΟ και στο σχέδιο που έχει επεξεργασθεί με τους συνεργάτες του για αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε τον κ. Στυλιανού και άλλους βουλευτές, χαρακτηρίζοντάς τους "λαϊκιστές". Αλλού γράφει ότι και άλλος μάρτυρας από την Ελλάδα "απειλεί" να έλθει στην Κύπρο και να καταθέσει εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η κατάσταση στα κατεχόμενα και, με τον τίτλο "Δικτατορία Ντενκτάς", γράφει ότι διογκούται το κύμα διαμαρτυριών κατά του κατοχικού καθεστώτος και των παρεμβάσεων της Αγκυρας, ενώ "το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας άναψε στον Ντενκτάς το πράσινο φως, για να μπορέσει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των αντιδράσεων στα κατεχόμενα". Σε άλλη θέση γράφει για τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν και χθες στο ΧΑΚ, με το Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 378,85 μονάδες σε σύγκριση με τις 379 με τις οποίες έκλεισε προχθές.

Στον "Πολίτη" κύριο θέμα είναι η πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και, κάτω από τον τίτλο "Εριξε το γάντι", γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί από διάφορα κόμματα, εξήγγειλε χθες την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου μόλις ανοίξει η Βουλή, με την οποία θα προβλέπεται αύξηση των βουλευτικών εδρών και έμμεση αύξηση του εκλογικού μέτρου. Σε άλλο θέμα γράφει για την κίνηση των Τούρκων στρατηγών να στηρίξουν τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εφαρμόζοντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα.

Η "Σημερινή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Πειρατεία στο Αιγαίο" γράφει ότι χθες οι Τούρκοι αναχαίτισαν ολλανδικό πολιτικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από το Αιγαίο με προορισμό τη Χίο, αμφισβητώντας το FIR Αθηνών και με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος έντασης, αφού ανάγκασαν την ελληνική αεροπορία να αποστείλει δικά της μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή και να συνοδεύσουν με ασφάλεια το ολλανδικό αεροπλάνο στη Χίο. Σε άλλο θέμα γράφει για αυξημένα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας που παρουσιάσθηκαν φέτος στην Κύπρο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι οι προσπάθειες του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και, με τον τίτλο "Παρεμβαίνει και ο Πρόεδρος", γράφει ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει στην πρότασή του για αλλαγή της νομοθεσίας που προβλέπει αύξηση του εκλογικού μέτρου, με παράλληλη αύξηση των βουλευτικών εδρών, καθιέρωση του θεσμού των βουλευτών επικρατείας και εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Οπως γράφει η εφημερίδα, αναμένονται εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού διαφωνούν οι ΕΔΗ με την πρόταση αυτή και δεν αποκλείεται παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη. Σε άλλη είδηση αναφέρονται περιπτώσεις εκμετάλλευσης τουριστών από μικρή ομάδα "περιστασιακών" οδηγών ταξί.

Η "Χαραυγή" σε πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αμπελουργικό: Αγρια κόντρα Ρολάνδη - Βουλευτών", γράφει ότι ο κ. Ρολάνδης απάντησε με σκληρή γλώσσα στις επικρίσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές Στυλιανού και Πιττοκοπίτη για το αμπελουργικό, "ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά" και με αποτέλεσμα να συνεχισθεί η αντιπαράθεση με δηλώσεις των δύο αυτών βουλευτών. Σε άλλη θέση γράφει για λαθρεμπόριο σαμπάνιας από τα κατεχόμενα και, σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράνομη αυτή δραστηριότητα βρίσκεται σε έξαρση, ιδιαιτέρως στη γραμμή αντιπαράταξης από την Αθηαίνου μέχρι την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", σε είδηση με τίτλο "Αυξεντίου: οι ισχυρισμοί για ξέπλυμα (παράνομου χρήματος) είναι εξ ολοκλήρου αστήρικτοι", ποβάλλει δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου ότι "δεν τίθεται θέμα" σχετικά με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων που μιλούν για εμπλοκή της Λαϊκής Τράπεζας σε υπόθεση ξεπλύματος παράνομου χρήματος και ειδικότερα για ποσόν ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πρώην Γιουγκοσλαβία που έχει καταλήξει στην Κύπρο. Αλλού γράφει για την αύξηση των αγρινών και τις καταστροφές που προκαλούν σε αγροτικές περιουσίες.

Η αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες στο βορρά" γράφει ότι μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της Αγκυρας και του Ντενκτάς να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα για να αντιμετωπίσουν τη χαοτική οικονομική κατάσταση και την κοινωνική αναταραχή, έχουν ξεσηκωθεί οι Τουρκοκύπριοι και προβαίνουν σε συνεχείς συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες με κυρίαρχο σύνθημα "αυτή η χώρα είναι δική μας". Σε άλλη σελίδα γράφει για τις αποχαιρετιστήριες συναντήσεις του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη, ο οποίος μετακινείται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η αγγλόφωνη "The Weekly Review" αναφέρεται επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και με τον τίτλο "Κατεχόμενη βόρεια Κύπρος: Η κρίση βαθαίνει" γράφει ότι με μαζικές διαμαρτυρίες οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν στην πρόθεση της Αγκυρας και του Ντενκτάς να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση γράφει για τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν αποδημητικά πουλιά σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και που είχαν ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις το θάνατο των πτηνών λόγω ηλεκτροπληξίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 25 August 2000 - 7:24:06 UTC