Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 7/09/2000 Το Κυπριακό και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία, η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό και η κινητοποίηση που προκαλεί η επικείμενη ελευθεροποίηση των επιτοκίων αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Δώδεκα τομές από κυβέρνηση - ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι σύμφωνα με αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) του ΔΗΣΥ αιχμή του δόρατος για το κόμμα θα αποτελέσουν πολιτικές τομές στον κοινωνικο- οικονομικό τομέα, που θα προωθηθούν με τη μορφή προτάσεων νόμου ή νομοσχεδίων. Στη χθεσινή του συνεδρία το ΠΓ του ΔΗΣΥ "αποφάσισε να γυρίσει σελίδα αποβάλλοντας την εσωστρέφεια και να εμμένει στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο, προσθέτει η "Α". Αλλού γράφει ότι ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Λευκωσία από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φρικιαστικός θάνατος" αναφέρει ότι η Αστυνομία Λεμεσού διερευνά υπόθεση ανθρωποκτονίας ή αυτοκτονίας μετά την ανεύρεση χθες το πρωί απανθρακωμένου πτώματος σε διπλοκάμπινο αυτοκίνητο σε ερημική περιοχή του χωριού Φοινικάρια. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες τόνοι νερού κατάλληλου για άρδευση χύνονται στη θάλασσα του Ζακακίου Λεμεσού, λόγω έργων που εκτελούνται στο νέο λιμάνι για τους σκοπούς του αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Άνω - κάτω τα επιτόκια" αναφέρει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει έντονες διαβουλεύσεις ενόψει της ελευθεροποίησης των επιτοκίων, που βάσει την εγκριμένη από τη Βουλή νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2001. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες, σημειώνει ο "Π", αυξάνονται τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και μειώνονται εκείνα των στεγαστικών. Αλλού γράφει ότι το οικονομικό κόστος από τις συνεχείς και σταθερές αυξήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς αλλά και του δολαρίου, εξακολουθούν να επιβαρύνουν την κυπριακή οικονομία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Καυτά ερωτήματα" σημειώνει ότι "σοβαρά κενά και καυτά αναπάντητα ερωτήματα πλανώνται για το θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού, ενώ οι αρμόδιοι συνέχισαν και χθες να διασκεδάζουν με καθησυχαστικές δηλώσεις τις εντονότατες ανησυχίες της κοινής γνώμης". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "η φυματίωση επιστρέφει δριμύτερη, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη μέτρων προστασίας, ώστε η νόσος να μην προσλάβει και πάλι διαστάσεις επιδημίας".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εκβιάζει και με λιβανοποίηση" γράφει ότι "τακτική δημιουργίας κλίματος έντασης υιοθετεί η τουρκική πλευρά παραμονές έναρξης της νέας διαδικασίας και ο Ραούφ Ντενκτάς, επιχειρώντας να καθορίσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής". Αλλού αναφέρεται στην ψεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην ειδική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη χιλιετία και στην επισήμανσή του ότι η Κύπρος αποτελεί το πιο χτυπητό παράδειγμα αποτυχίας εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Μεθοδεύουν και νέο γύρο" γράφει ότι "με προσεγμένες κινήσεις και αργά βήματα η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας μεθοδεύουν τη συνέχιση των συνομιλιών έστω και αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ΠΕΟ και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοινώσεις τους καλούν το κοινό να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή στο Λήδρα Πάλας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Εγκαταλείψτε τις κατηγορίες, λέει ο Ασίλ Ναδίρ", γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος φυγόδικος Ασίλ Ναδίρ, εναντίον του οποίου έχουν προσαφθεί κατηγορίες στη Βρετανία, υπέβαλε αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο της χώρας αυτής ζητώντας όπως οι κατηγορίες εγκαταλειφθούν, με το επιχείρημα ότι μια δίκαιη δίκη θα ήταν αδύνατη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι γύρω στις 7.00 χθες το βράδυ τέθηκαν υπό έλεγχο οι φωτιές που μαίνονταν επί τρεις ώρες κοντά στο χωριό Μελίνη.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 7 September 2000 - 6:24:07 UTC