Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 9/9/2000 Οι αποφάσεις που έλαβαν στη Νέα Υόρκη ο Προέδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, πληροφορίες για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η πρόσκληση που απέστειλε η Βρετανική Υπάτη Αρμοστία σε Ε/Κ δσημοσιογράφους να παραστούν σε εκδήλωση στα κατεχόμενα, οι επικρίσεις κατά του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη και η κόντρα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τον Πρόεδρο των ΝΕΟ για το θέμα της αφαλάτωσης είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ομοβροντία κατά Ματσάκη" γράφει ότι χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ επικρίθηκε σφοδρά, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για την ενέργειά του να ανεμίσει την κυπριακή σημαία σε εγκατελειμμένο τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Αχερίτου, στις 14 Αυγούστου, αλλά και τις συνθήκες της προχθεσινής σύλληψής του στη Βάση Δεκέλειας. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών θα συζητήσει πρόταση να απευθύνει πρόσκληση για κοινά ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές προς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, την Έπαλξη για Ανασυγκρότηση του Κέντρου και την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Συνελήφθη ψευδογιατρός" αναφέρει ότι ο Κυριάκος Λοϊζίδης, 36 ετών από τη Λευκωσία, κατόρθωσε να ξεγελάσει τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, που του επέτρεψε να ασκεί το επάγγελμά του γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από τις 7 του Σεπτέμβρη. Αλλού γράφει ότι αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών επαναπροσγειώθηκε στη Λάρνακα δύο ώρες μετά την αναχώρησή του για το Μιλάνο, αφού διαπιστώθηκε βλάβη στο υδραυλικό του σύστημα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 155 άτομα, τα οποία μεταφέρθκαν στον προορισμό τους μετά που επιδιορθώθηκε η βλάβη.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Προεκλογική αφαλάτωση" αναφέρει ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έθεσε θέμα δεοντολογίας για τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού, τον οποίο κατάγγειλε πως έχει προσωπικά συμφέροντα στην υπόθεση της αφαλάτωσης. Ο κ. Κουτσού αποδίδει τις καταγγελίες σε προσπάθεια συκοφάντησης του ιδίου, αλλά και του κόμματός του ενόψει βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμφώνησαν σε κοινή στρατηγική και τακτική τόσο για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Προωθούν την αναγνώριση" γράφει ότι η Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της, χαρακτήρισε άστοχη διπλωματική πράξη που ενθαρρύνει την αξίωση Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους την πρόσκληση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας προς δημοσιογράφους για δεξίωση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου κατακεραύνωσε τον Τούρκο ομόλογό του ενώπιον των Υπουργών Εσωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τονίζοντας πως ουδέποτε η Κύπρος θα δεχτεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Παρεμβαίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση" σημειώνει ότι "στο χορό των παρεμβάσεων στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για το Κυπριακό μπαίνει κατά ουσιαστικό τρόπο και η Ευρωπαϊκή Ενωση" και προσθέτει ότι ο αρμόδιος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα θα συναντήσει τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι υπάρχουν κρούσματα από αιρέσεις και στα σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στηλιτεύεται η πρόκληση" γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου προκάλεσε η προκλητική ενέργεια της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας να καλέσει Ε/Κ δημοσιογράφους σε δεξίωση στα κατεχόμενα αποκαλώντας το ψευδοκράτος 'βόρεια Κύπρο' και καλώντας τους μάλιστα να προσκομίσουν διαβατήρια ή ταυτότητες". Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η ΕΔΟΝ χαιρετίζουν το Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης που πραγματοποιείται αύριο στο Λήδρα Πάλας και καλούν σε συμμετοχή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Κρίση αιμοδοτών στην Τράπεζα Αίματος" γράφει ότι σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ασθενείς με θαλασσαιμία παραμένουν για μέρες χωρίς μεταγγίσεις λόγω έλλειψης αίματος στην Τράπεζα Αίματος Λευκωσίας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι ελλείψεις οφείλονται στην αύξηση των επειγόντων περιστατικών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα στην Ετήσια Γενική Εκθεσή της για την κυπριακή οικονομία προβλέπει για το 2000 ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,8% και ποσοστό ανεργίας 3,5%.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Γενναία δώρα από τη Λαϊκή" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, "γενναία δώρα θα παραχωρήσει ο Ομιλος της Λαϊκής Τράπεζας με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στις 16 Οκτωβρίου". Αλλού γράφει ότι άλλες τρεις εταιρίες πήραν το "πράσινο" και σημειώνει ότι "μια 'ανάσα'" από την ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βρίσκονται οι εταιρίες Rolandos Enterprises Ltd, Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Κώστα Μιχαηλίδη και Ολυμπος Επενδύσεις.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Πρόσκληση σε πάρτι!" αναφέρει ότι η θεαματική εκτίναξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών επηρέασε χθες και το ΧΑΚ όπου οι τιμές ανήλθαν κατά 3,15 % και ο δείκτης έκλεισε στις 390 μονάδες αυτή τη βδομάδα. Αλλού γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε νέο εντυπωσιακό άλμα της τάξης του 7,92 % στο γενικό δείκτη και έπιασε τώρα τις 4400 μονάδες. Στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, έρχονται μεγάλα κεφάλαια από την Κωνσταντινούπολη.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Ναυτιλιακές σε ρότα ΧΑΚ" αναφέρει ότι ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στη Σοφοκλέους, ενώ στην Κύπρο οι αρχές βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των συζητήσεων. Αλλού, επικαλούμενη δηλώσεις βιομηχάνων, ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος εθνικής καταστροφής λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και κατά συνέπεια της ανόδου της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 September 2000 - 6:24:07 UTC