Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 15/09/00 Οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη αναφορικά με το Κυπριακό, το θέμα των λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν σε πλοιάριο στη θάλασσα της Πάφου, τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά την κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας και η έναρξη σήμερα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ικανοποιητικές διευκρινίσεις" γράφει ότι πολύ ικανοποιητικές θεωρούνται οι διευκρινίσεις που έδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε με την επιστολή στον Κόφι Ανάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι η επίσημη έναρξης των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας δίδεται με πανηγυρικό τρόπο στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Προς εκτόνωση" αναφέρει ότι προς εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται η κρίση που ξέσπασε προχθές στη Νέα Υόρκη από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για ισοτιμία των δυο πλευρών, που ερμηνεύθηκε ότι σήμαινε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ευνοούσαν την αναγνώριση δυο οντοτήτων και ουσιαστικά τη δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Νικολάι Βορονίν από τη Ρωσία, η οποία στρεφόταν κατά της απόφασης του Λειτουργού Μετανάστευσης, να αρνηθεί να αφαιρέσει το όνομά του από τον κατάλογο Απαγορευμένων Μεταναστών (στοπ-λιστ).

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Φραστικές αλχημείες" ότι στο πλαίσιο ενός έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, που εκδηλώθηκε δημοσίως, με "φραστικές αλχημείες", οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη επιχείρησαν χθες να δώσουν άλλοθι στον Ανάν, που ανοίγει πόρτες στη συνομοσπονδία, και να φέρουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι αύξηση από 1 - 3 σεντ στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης και των παραγώγων του πετρελαίου μελετά το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολιορκείται ο Κληρίδης" ότι "φοβερό" είναι το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο να πιεσθεί και να πεισθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης να επιστρέψει στις συνομολίες. Αλλού αναφέρει ότι με ταχείς ρυθμούς θα εργαστεί η Ανακριτική Επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να υπάρξει πόρισμα μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παιγνίδια με τις λέξεις" γράφει οτι με παιγνίδια λέξεων και κατευναστικές παρεμβάσεις προς την ελληνική πλευρά επιχειρούν οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη να άρουν τις αντιδράσεις από τη δήλωση Ανάν "για ισότιμο καθεστώς των πλευρών". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε λίγο οι Λεμεσιανοί θα πουν το νερό νεράκι μετά και από τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και προβλέπουν τη μείωση σε ποσοστό 2% στην παροχή νερού για την πόλη.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Θρίλερ στη Νέα Υόρκη" γράφει για έντονο παρασκήνιο και εξηγήσεις για να περισωθούν οι συνομιλίες, σχολιάζοντας τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών για να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στις Δασικές Βιομηχανίες και γράφει ότι απειλούνται απεργιακές κινητοποιήσεις αν η εταιρεία προχωρήσει στην απόλυση προσωπικού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι 266 παράνομοι μετανάστες που ναυάγησαν στα δυτικά πράλια της Κύπρου θα σταλούν πίσω στο Λίβανο από όπου προήλθαν, όπως ανέφερε χθες η κυβέρνηση. Μέχρι που η Βηρυτός δώσει το "πράσινο φως" για την επιστροφή τους πιθανόν σήμερα αυτοί θα μείνουν πάνω σε πλοιάρια υπό αστυνομική φρούρηση. Αλλού αναφέρεται στη "σύλληψη" από την "αστυνομία" του καθεστώτος Ντενκτάς της συζύγου του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, ο οποίος κατέφυγε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στις ελεύθερς περιοχές.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τις συνομιλίες" αναφέρει πως αναθερμαίνονται οι ελπίδες για συνέχιση των συνομιλιών μετά τις εντατικές προσπάθειες Βρετανών και Αμερικανών απεσταλμένων να κατευνάσουν το θυμό του Προέδρου Κληρίδη μετά την επιστολή Ανάν περί "πολιτικής ισότητας" την περασμένη Τρίτη. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη για την πορεία των εργασιών του Νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας που αναμένεται να λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2002.

Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό είναι το κύριο θέμα και στην εβδομαδιαία "The Weekly Review", η οποία κάτω από τον τίτλο "Καταρρέουν οι συνομιλίες", αναφέρει πως η ενακτήρια δήλωση Ανάν περί "πολιτικής ισότητας" των δύο πλευρών, οδήγησε τις συνομιλίες σε στασιμότητα πριν καν αρχίσουν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη για μεταφορά του Χρηματιστηρίου στο κτίριο IMC.

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΧΧ/ΜΚ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 16 September 2000 - 5:24:07 UTC