Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 30/09/2000 Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, παρασκηνιακές πληροφορίες για τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών, η χθεσινή εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία του ΔΗΚΟ ελλείψει ανθυποψηφίου, οι εξελίξεις στο θέμα του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Αργυρίδη, το θέμα των λαθρομεταναστών και τα νέα από το Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Εκ του σύνεγγυς και η Γενεύη", γράφει ότι "εκ του σύνεγγυς θα είναι και ο πέπμτος γύρος των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη" και προσθέτει ότι διπλωματική πηγή αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι "τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν ευνοούν απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς". Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε βάθος μελέτη του Κυπριακού και όλων των εξελίξεων, αλλά και προοπτικών επί του θέματος, θα προβεί ο ΔΗΣΥ σε ειδική ολοήμερη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Ο Θεολόγος κτυπούσε και τράπεζες", γράφει ότι "νέα στοιχεία εντόπισε η Αστυνομία σχετικά με τη δράση του περίφημου 49χρονου θεολόγου Συμεών Μιχαήλ Συμεού από τη Λευκωσία" και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Συμεού κατάφερε να αποσπάσει από γέροντα γραμμάτιο ύψους 7.000 λιρών που βρισκόταν σε συνεργατική πιστωτική εταιρεία. Αλλού γράφει ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΟΕΔ) θα εφαρμόσει δυναμικά μέτρα αν δεν ικανοποιηθούν αιτήματά της.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Γύρισαν σελίδα", σημειώνει ότι "από χθες το Δημοκρατικό Κόμμα μπήκε σε νέα τροχιά και η περίφημη χειραφέτηση από το δημιουργό του κόμματος Σπύρο Κυπριανού παίρνει σάρκα και οστά. Από χθες ουσιαστικά στο τιμόνι του κόμματος βρίσκεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "θα τα πουν και πάλι οι Συνοδικοί αναφορικά με τις κατηγορίες που προσάπτονται εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Αργυρίδη, αφού η όλη διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί".

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Πυρ ομαδόν", σημειώνει ότι "πυρ ομαδόν εξαπέλυσε χθες η αντιπολίτευση εναντίον του Προέδρου Κληρίδη ο οποίος την επέκρινε για τη στάση που τηρεί έναντι των χειρισμών του στη Νέα Υόρκη" και παραθέτει μεταξύ άλλων τη δήλωση του εκλελεγμένου Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου ότι "στη Νέα Υόρκη συνέβη μια διπλωματική κατολίσθηση και η Ε/κ πλευρά χρεώθηκε με μια πολιτική ήττα". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Αστυνομία φοβάται νέο αιματοκύλισμα μεταξύ των δύο μεγάλων αντιμαχόμενων φατριών της Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Παγιδεύεται και η ένταξη", γράφει ότι "εμπόδια, παγίδες, κινδύνους και πιθανές παλινδρομήσεις θα αντιμετωπίσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου λόγω μιας σειράς δεδομένων και συγκυριών που αξιολογούνται από την Αθήνα" και προσθέτει ότι έκθεση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών καταγράφει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η κυπριακή αίτηση ένταξης. Αλλού γράφει ότι πέντε δεσμοφύλακες πιθανό να αποπεμφθούν από το Τμήμα Φυλακών λόγω συστηματικής απουσίας από την εργασία τους με άδεια ασθενείας.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Πυρ ομαδόν κατά Κληρίδη", γράφει ότι "πυρ ομαδόν από κόμματα είχαμε χθες κατά των χειρισμών του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τις προχθεσινές του δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας". Αλλού γράφει ότι στις 12 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 ενώ ταυτόχρονα θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον του Σώματος και ο Υπουργός Οικονομικών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο θέμα των 275 λαθρομεταναστών και σημειώνει ότι όπως ο ίδιος ο καπετάνιος του πλοιαρίου που τους μετέφερε αποκάλυψε, οι λαθρομετανάστες είχαν πληρώσει 4.000 δολάρια ο καθένας για να μεταβούν στην Κρήτη. Προσθέτει δε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου συνεχίζονται. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου Λάρνακας έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική", υπό τον τίτλο "Τα ξένα κεφάλαια θα σώσουν το ΧΑΚ", εκτιμά ότι "μόνο η εισροή ξένων κεφαλαίων θα σώσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου που μέρα με τη μέρα πάει από το κακό στο χειρότερο". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "η τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας, αλλά και του μήνα, έμελλε να ήταν 'γουρλίδικη' για το Χρηματιστήριο", προσθέτοντας ωστόσο ότι "δυστυχώς, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε η 'Επενδυτική' η οποία τόλμησε να γράψει ότι ο Δείκτης θα αγγίξει τις 350 μονάδες".

Η επίσης εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Μία στις 4 'κόβεται'" σημειώνει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές της πληροφορίες, "τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν όλες οι υποψήφιες για ένταξη στο Χρηματιστήριο, δείχνουν πολλές αδυναμίες". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "έρευνα με επικεφαλής τη Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη φαίνεται ότι θα διεξαχθεί για τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 1999 - 2000 και κυρίως τους μήνες της μεγάλης ανόδου και πτώσης, στο Χρηματιστήριο".

Η τρίτη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Οικονομική", κάτω από τον τίτλο "Προστατεύονται οι μικρομεσαίοι", γράφει ότι "τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια δεν θα επηρεαστούν από την απελευθέρωση των επιτοκίων, ενώ κάλυψη θα δοθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για νέα και υφιστάμενα δάνεια". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου προβλέπει ότι "ψηλότερα θα είναι τα κέρδη της το 2000 σε σύγκριση με αυτά του 1999, τα οποία σημείωσαν σημαντική άνοδο λόγω των κερδών από το Χρηματιστήριο".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 October 2000 - 0:32:06 UTC