Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 5/11/2000 Οι εξελίξεις στη Γενεύη κατά τον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Κύπρου, έκθεση της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Δήμο Λεμεσού και νομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Πάμπτη η Βουλή για τα φαρμακεία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αποφασιστική παρέμβαση Ανάν" αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβάλει πλαίσιο γενικών αρχών λύσης του Κυπριακού, μετά από τα εμπόδια που προέκυψαν με την υποβολή του άτυπου εγγράφου ντε Σότο, το οποίο απέρριψε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι Ελλαδίτες κανονολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να συγκαλέσει μείζονα σύνοδο, αφού το δικαίωμα αυτό του το δίνουν απευθείας οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας και τα προνόμοια τα οποία έχει.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στοπ στους εμπόρους φαρμάκων" αναφέρει ότι εκσυγχρονίζονται τα φαρμακεία και γίνονται ευρωπαϊκά, αφού με νομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η Βουλή κάτοχος του 51 % του φαρμακείου θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι φαρμακοποιός. Αλλού γράφει ότι γίνεται "πόλεμος" για το ωράριο των καταστημάτων, αφού η πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση της μεσημβρινής αργίας και παράταση των ωρών εργασίας των καταστημάτων βρίσκει κάθετα αντίθετους τους περισσότερους μικρομεσαίους καταστηματάρχες.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Κάποιοι με φοβούνται" δημοσιεύει συνέντευξη που του παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος "στηλιτεύει όλους εκείνους που υπονομεύουν το έργο της Ανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Αθανασίου", ενώ αναφέρεται σε έρευνά της που δείχνει διστακτικότητα εκ μέρους των Πατριαρχείων να συμμετάσχουν στη Μείζονα Σύνοδο. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία εκβιάζει με αποτελμάτωση του Κυπριακού για να αποκομίσει οφέλη σχετικά με την εταιρική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εκθεση καταπέλτης" αναφέρει ότι σε έκθεση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη περιέχονται "συνταρακτικά στοιχεία για παραλείψεις, παρανομίες και κακοδιαχείριση στο Δήμο Λεμεσού", ο οποίος φέρεται να μην έχει υποβάλει ακόμη στο γραφείο της για έλεγχο τους τελικούς λογαριασμούς για τα έτη 1997, 1998, και 1999. Αλλού γράφει ότι η διοίκηση του ΧΑΚ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Ενωση Εφοπλιστών και θα εξετάσει την κατάσταση μετά τη φυγή της ναυτιλιακής εταιρείας "Stelmar".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πολλή παγωνιά στη Γενεύη" αναφέρει ότι Αμερικανοί και Αγγλοι απεσταλμένοι "εξαφανίστηκαν", ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να δει κανέναν. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, προσθέτει ο "Φ", επεξεργάστηκαν άλλο χειρότερο έγγραφο για τη νομή των εξουσιών, το οποίο προνοεί όπως, ακόμη και τους φόρους να τους εισπράττουν τα κρατίδια. Αλλού γράφει ότι μετά το κτήπυμα κατά της κασετοπειρατίας, η Αστυνομία στρέφει τώρα την προσοχή της προς το λαθρεμπόριο λογισμικών προγραμμάτων για κομπιούτερ, που "ανθεί στην Κύπρο".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εκπληξη αν προκύψει πρόοδος" δημοσιεύει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια που σημειώνει ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες θα πρέπει τα ΗΕ να δώσουν προτάσεις που να βασίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες κορυφής. Αλλού γράφει πως οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω της εναρμόνισης είναι "μαμούθ", ενώ οι νέες θέσεις έχουν γίνει πονοκέφαλος για τη Βουλή. Μόνο ο τομέας της γεωργίας απαιτεί 183 νέες θέσεις στους επόμενους 15 μήνες, προσθέτει η εφημερίδα.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" αναφέρει ότι η Βρετανική Βασιλική Κονότητα για Προστασία των Πουλιών καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να μπλοκάρει την ένταξη της Κύπρου μέχρι να μειωθούν οι παρανομίες στον τομέα της παγίδευσης πουλιών με ξώβεργα και δίκτυα. Αλλού γράφει ότι πέντε Ιρανοί προσήχθησαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου Λεμεσού για διακίνηση ναρκωτικών.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 5 November 2000 - 20:09:28 UTC