Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 7/11/2000 Οι συνεχιζόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι εξελίξεις στην κρίση στην Εκκλησία, το θέμα του "ντοπαρίσματος" αλόγων στον Ιππόδρομο και η κατάθεση του 19χρονου Ρουμάνου Ιονούτ Βραντσεάνου που κρατείται για το φόνο συμπατριώτη του είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Κουμπωμένος ο Κόφι Ανάν", γράφει ότι "απόλυτη αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, ύστερα από τις προληπτικές αντιδράσεις τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής πλευράς στο ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει πλαίσιο γενικών αρχών αύριο". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "για ασήμαντη αφορμή δολοφόνησε... με απανωτές μαχαιριές τον 29χρονο φίλο και συμπατριώτη του Ισάκ Μάριους, ο 19χρονος Ρουμάνος Ιονούτ Βραντσεάνου" και προσθέτει ότι ο δράστης υποστήριξε πως ο λόγος της συμπλοκής τους ήταν αν θα έβλεπαν τηλεόραση ή αν θα έβαζαν κασέτα στο βίντεο.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Νέο 'όχι' Αθανάσιου στη Συνοδική", γράφει ότι η Τριμελής Συνοδική Ανακριτική Επιτροπή κάλεσε εκ νέου χθες σε απολογία τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος το Σάββατο με επιστολή του αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιόν της και προσθέτει ότι είναι αμφίβολη η εξαγωγή πορίσματος. Αλλού γράφει ότι 34 εθνοφρουροί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα από τις αρχές του 1994 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2000, ενώ άλλοι 1.070 τραυματίστηκαν στο διάστημα αυτό σε 1.168 ατυχήματα.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Τους ανησύχησε ο Κληρίδης", γράφει ότι "ανησυχία προκάλεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης με την επιστροφή του άτυπου εγγράφου ντε Σότο για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης" και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει σε μια διαδικασία που επιτρέπει στον Ντενκτάς να 'παίζει' παιχνίδια και να γίνονται αποδεκτά χάριν της συντήρησης της διαδικασίας". Αλλού γράφει ότι τα Υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ένταξη των Κυπρίων πιλότων στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "'Οχι' στον Κληρίδη", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι "δεν μπορεί να αλλάξει στην παρούσα φάση το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών επί των εξουσιών, αλλά του υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει στον επόμενο γύρο". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θέμα των "τσαρλατάνων" γιατρών και γράφει ότι "βελονιστής με προϋπηρεσία σε... γκαράζ αυτοκινήτων έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός ασθενούς" όταν προσπάθησε να τον θεραπεύσει από μιας μορφής δερματοπάθεια, η οποία αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν καρκίνος.

"Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Εστησε πόδι ο Κληρίδης", γράφει ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε προς τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν πρόκειται να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο θέμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις στο άτυπο έγγραφο του ΟΗΕ για το κεφάλαιο των εξουσιών". Σε άλλο σημείο γράφει ότι το 70% των μουσικών ψηφιακών δίσκων, των βιντεοκασετών, και των κασετών μαγνητοφώνου, καθώς και μεγάλες ποσότητες λογισμικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που κυκλοφορούν στην αγορά, εκτιμάται ότι είναι πειρατικά και σημειώνει ότι το θέμα ηγέρθη πρόσφατα από ξένες εταιρείες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στον πάγο οι συνομιλίες", γράφει ότι εμπλοκή σημειώθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν συζητά άλλα θέματα, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, στο οποίο υπάρχει αδιέξοδο, όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρει ότι δεν έγινε οποιαδήποτε καταγγελία εκ μέρους των ιπποδρομιακών αρχών στην Αστυνομία για τα τελευταία δέκα κρούσματα ντοπαρίσματος αλόγων, γεγονός που δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", με τίτλο "Οι κυνηγοί καλούν την ΕΕ να πάρει μέτρα για τη διάσωση των πουλιών", γράφει ότι το θέμα σφαγής πουλιών πάνω σε ξόβεργες προκάλεσε την αντίδραση του Κυπριακού Κυνηγετικού Συνδέσμου, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να κάνει προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την εκρίζωση των παράνομων παγίδων. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση μελετά ειδικό πρόγραμμα, με το οποίο θα σφραγίζονται ζώα, ώστε να εντοπίζονται τα ζώα που μεταφέρονται παράνομα από τα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 7 November 2000 - 14:49:00 UTC