Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 9/11/2000 Το νέο άτυπο έγγραφο που επέδωσε χθες στις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο και την Τουρκία, η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η κατάσταση στην Εκκλησία και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Παρέμβαση ανακούφισης" αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προχώρησε χθες στη σημαντική παρέμβασή του, με την οποία καθιστά σαφείς τις έννοιες της πολιτικής ισότητας και της ομοσπονδίας. Η "Α" προσθέτει ότι τώρα "προχωρούμε στον έκτο γύρο με βάση τις αποδεκτές αρχές λύσης". Αλλού γράφει ότι η επίσημη πρώτη διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έμεινε ανεπηρέαστη από το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και η τιμή της (3.150 δραχμές) θεωρείται ικανοποιητική.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ" αναφέρει ότι σε μάχη στήθος με στήθος εξελίχθηκε η αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ μεταξύ Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους. Ο νικητής, προσθέτει, θα γνωσθεί ίσως μετά από ημέρες. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιβεβαίωσε χθες ότι η Μείζων Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, στις 13 και 14 Νοεμβρίου και είπε ότι θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Γέφυρα Ανάν" αναφέρει ότι στην Ε/κ πλευρά υπάρχει ικανοποίηση με επιφυλάξεις για τις πρόνοιες του άτυπου εγγράφου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αφού ο κ. Ανάν φαίνεται να επιδιώκει την επαναφορά κάποιων ισορροπιών. Αλλού γράφει ότι πλέον θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή τα εννέα φάρμακα που περιέχουν την ουσία φαινιλοπροπανολαμίνη, η οποία ενοχοποιείται για πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "'Εγγραφο' παγίδα" αναφέρει ότι με ένα "πονηρό" άτυπο έγγραφο "γεμάτο παγίδες", που επέδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "αλλάζει τη βάση των συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι όπως δήλωσε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, άλλαξαν τα ενδιαφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, που στράφηκε προς τον Ιππόδρομο, το ΧΑΚ και τα Συνεργατικά.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ευρείες εξουσίες κρατιδίων" αναφέρει ότι ο Κόφι Ανάν παρέδωσε πολυσέλιδο έγγραφο - πλαίσιο αρχών για ένα "νέο συνεταιρισμό", χωρίς καμία αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με παραμονή των εγγυήσεων του 1960 και εξίσωση ΕΛΔΥΚ - ΤΟΥΡΔΥΚ. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προγραμματίζει να εγκαταστήσει ένα "φωτοραντάρ" κάθε δέκα χιλιόμετρα στους δρόμους μας καθώς και σε 36 φώτα τροχαίας για να καταγράφουν τις παρανομίες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ν. Υόρκη - Δύο έγγραφα πίσω, Γενεύη - Ενα βήμα μπροστά" αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επέδωσε χθες νέο έγγραφο στις δύο πλευρές, προτείνοντας νέο γύρο συνομιλιών τον Ιανουάριο. Αλλού γράφει ότι θετική είναι η ετήσια έκθεση προόδου που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση για την Τουρκία διαπιστώνεται ότι η πρόοδος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της χώρας δεν είναι επαρκής και ότι δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Χαίρε στον αρχηγό, όποιος και αν είναι αυτός" αναφέρεται στη μάχη για εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ, όπου ενώ ο Τζορτζ Μπους διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς ότι θα ήταν ο νέος τους Πρόεδρος τελικά η αγωνία παρατάθηκε για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη. Αλλού γράφει ότι εντείνεται ο αγώνας κατά των πειρατών λογισμικών συστημάτων, αφού το 70% των λογισμικών στην Κύπρο αναπαράγονται παράνομα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 9 November 2000 - 13:56:00 UTC