Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 12/11/2000 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση και του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η εκκλησιαστική κρίση, το πολύνεκρο δυστύχημα σε σήραγγα τραίνου στις αυστριακές Αλπεις, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για διοργάνωση στην Κύπρο της επόμενης διάσκεψής του, η εξιχνίαση της δολοφονίας του Σωτήρη Νικολάου που έγινε πριν από πέντε χρόνια στη Φλάσου, η σημερινή έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου και η νομοθετική παρέμβαση της Βουλής για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ικανοποιητικές οι θέσεις Ανάν", γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο αεροδρόμιο Πάφου σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και το άτυπο έγγραφο που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες περιέχονται σ' αυτό αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία "πρέπει να εργασθούμε για να κατοχυρωθούν". Σε άλλο θέμα γράφει για την πρόθεση της Βουλής να παρέμβει νομοθετικά για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας του Σωτήρη Νικολάου που έγινε πριν από πέντε χρόνια στη Φλάσου και, με τον τίτλο "Ο φονιάς κρυβόταν 5 χρόνια", γράφει ότι ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση κατηγορούμενος για κλοπή στρατιωτικού τυφεκίου, ομολόγησε ότι αυτός σκότωσε το Νικολάου, το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου 1995, στο συνεργείο επισκευής αμαξωμάτων που διατηρούσε στο χωριό Φλάσου. Αλλη είδηση είναι η σημερινή έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, κατά την οποία αναμένεται να εξορμήσουν στη φύση 50.000 περίπου κυνηγοί, αναζητώντας λαγούς και πέρδικες.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μείζων Σύνοδος - Μεγίστη περιπλοκή", αναφέρεται στην αναμενόμενη σύγκληση της Μείζονος Συνόδου μεθαύριο Τρίτη και γράφει ότι τα έξι από τα εννέα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που φέρονται να διαφωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου, θα παρακαθίσουν σ' αυτή με στόχο να εκφράσουν περισσότερο τη διαμαρτυρία τους για τη σύγκλησή της, παρά για να πάρουν μέρος στις εργασίες της. Αλλο θέμα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να διοργανώσει στην Κύπρο, γύρω στα τέλη του 2001, την επόμενη διάσκεψή του, ενδεχόμενο που εξετάζει η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο - όπως γράφει η εφημερίδα - δεν έχει ακόμα ενημερωθεί.

Η "Σημερινή", στο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μείζον Δικαστήριο", γράφει ότι οι Κανονολόγοι Παναγιώτης Χριστινάκης και Σπύρος Τρωιάνος, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της επιστολής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ εισηγήθηκαν όπως η ιερή σύναξη που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη ονομασθεί "Μείζον Δικαστήριο", έτσι ώστε να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις για το εάν έχει ή δεν έχει δικαίωμα σύγκλησης αυτού του σώματος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο εισάγονται συσκευές αντιραντάρ, ενώ υπάρχουν και "ειδικοί" που προγραμματίζουν κινητά τηλέφωνα, τα οποία προειδοποιούν τον κάτοχό τους για τη λειτουργία ραντάρ της Αστυνομίας.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει κύριο θέμα το Κυπριακό και, με τον τίτλο "Το πιο επικίνδυνο ψήφισμα", γράφει ότι η τουρκική πλευρά, μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, κινείται τώρα προς δύο κατευθύνσεις. Ενώ προετοιμάζεται για τη συζήτηση που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συγχρόνως εντείνει τις προσπάθειές της για την εξασφάλιση ισχυρού ψηφίσματος υπέρ των τουρκικών θέσεων στην Ισλαμική Διάσκεψη του Κατάρ. Σε άλλη θέση δημοσιεύει συνέντευξη της βουλευτού των ΕΔΗ Ανδρούλας Βασιλείου, η οποία αναφέρεται σε αμείλικτο πόλεμο του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη με στόχο τον "αφανισμό των ΕΔΗ".

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Χρειάζεται κοινή προσπάθεια", γράφει στο πρωτοσέλιδό της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας πως το περιεχόμενο του νέου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν αποκαθιστά πλήρως την κατάσταση που υπήρχε πριν από την ανακοίνωση της "Ομάδας των 8" στο Κυπριακό, ούτε και επαναφέρει τη βάση των συνομιλιών στο ψήφισμα 1250, παρ' όλα αυτά όμως το ΑΚΕΛ εκτιμά την ενέργεια του κ. Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κυπερούντας με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Φορέα Νεολαίας.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Sunday Mail" έχει κύριο θέμα το χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα στις αυστριακές Αλπεις και γράφει ότι πέθαναν τουλάχιστον 150 άτομα όταν ξέσπασε φωτιά στον οδοντωτό σιδηρόδρομο ενώ διέσχιζε μια σήραγγα 3.200 μέτρων, στο χειρότερο - όπως χαρακτηρίστηκε - δυστύχημα που έγινε ποτέ στην Αυστρία. Σε άλλο θέμα γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς την Αθήνα, ότι η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να προβληματισθεί για το κατά πόσον θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε μελλοντικούς γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, εάν το αναμενόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περιέχει οποιαδήποτε "αρνητικά στοιχεία".

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 12 November 2000 - 15:54:50 UTC