Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/11/2000

Τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας αποτελούν πρώτη είδηση στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τον ΟΗΕ να διορθώσει την εκτροπή που παρατηρήθηκε στο Κυπριακό, η απόφαση του ΔΗΣΥ να συγκροτήσει επιτροπή "σοφών" για το Κυπριακό, και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη "για απαγόρευση της βρώσης αμπελοπουλιών" είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεθοδεύεται απαλλαγή του Αθανάσιου", γράφει ότι το αργότερο μέχρι αύριο θα βγει απόφαση από τη Μείζονα Σύνοδο και δεν αποκλείεται να απαλλαγεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος από τις κατηγορίες για ηθικά παραπτώματα, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξακολουθεί να επιμένει ότι είναι αντικανονική η σύγκληση της Συνόδου αυτής και με χθεσινές του δηλώσεις αφήνει υπονοούμενα για "επιλεγμένους ιεράρχες" και για παρασκηνιακές επαφές μεταξύ του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου και ξένων ιεραρχών. Αλλη είδηση είναι η λήψη μηνύματος από την Αστυνομία για νέα επικείμενη άφιξη παράνομων μεταναστών στην Κύπρο, προερχομένων από το Λίβανο.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι το Εκκλησιαστικό και - κάτω από τον τίτλο "Σχίσμα ή ειρήνη στην Εκκλησία;" - γράφει ότι με την αναμενόμενη έκδοση απόφασης της Μείζονος Συνόδου αύριο θα φανεί εάν θα επέλθει ειρήνη στους κόλπους της Εκκλησίας ή εάν θα υπάρξει συνέχιση της ρήξης ανάμεσα στους Κυπρίους ιεράρχες με αποτέλεσμα να φθάσουν σε σχίσμα. Σε άλλο θέμα γράφει για την απόφαση του ΔΗΣΥ να συγκροτήσει επιτροπή "σοφών", αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες, για να μελετήσει κείμενα που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και να υποβάλει σχετικές εισηγήσεις στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Ο "Πολίτης" έχει πρωτοσέλιδη είδηση το εκκλησιαστικό ζήτημα και τη συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσης κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και, κάτω από τον τίτλο "Εύθραυστες ισορροπίες", γράφει ότι ενώ συνεχίζεται η εξέταση του Μητροπολίτη Αθανάσιου από το Μείζον Συνοδικό Δικαστήριο, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μεθοδεύει την κάθοδο νέων μαρτύρων από την Αθήνα, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συμβιβαστικής λύσης, προς αποφυγή της οριστικής ρήξης και του σχίσματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, "για απαγόρευση της βρώσης αμπελοπουλιών", ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πολλοί βουλευτές και από το ίδιό του το κόμμα έχουν ήδη εκδηλώσει φανερά την αντίθεσή τους.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς συμφιλίωση", γράφει ότι η Μείζων Σύνοδος, αποβλέπουσα στη συμφιλίωση των Κυπρίων ιεραρχών, πιθανόν να μην δεχθεί τις μαρτυρίες εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου θεωρώντας αναξιόπιστους τους μάρτυρες κατηγορίας και αθωώνοντάς τον, ενώ θα αποφύγει να επιβάλει "σκληρές ποινές" κατά του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου και του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεώργιου. Αλλού αναφέρει ότι αβεβαιότητα και νευρικότητα παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις χθεσινές τοποθετήσεις κάποιων επενδυτών και άνοδο του δείκτη κατά 5,75 %.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αθωώνεται ο Αθανάσιος" γράφει ότι αθωώνεται, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος συνεχίζει το πρωί την απολογία του, ενώπιον του Μείζονος Συνοδικού Δικαστηρίου, ενώ παραμένει ανοικτό και το θέμα της "ταυτοπάθειας" για το Μητροπολίτη Πάφου, τον οποίον κατηγορούν οι Μητροπολίτες Κιτίου και Λεμεσού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι με αντικατοχικές εκδηλώσεις και πεντάλεπτη διακοπή κάθε δραστηριότητας στις 10 το πρωί σε ολόκληρη την Κύπρο ο κυπριακός ελληνισμός καταδίκασε χθες την 17η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Να διορθώσουν την εκτροπή" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να διορθώσουν την εκτροπή στο Κυπριακό ώστε να οδηγηθούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δίκαιη, βιώσιμη υπό τις περιστάσεις λύση του Κυπριακού. Αλλού σημειώνει ότι αναγκαία, απόλυτα θεμιτή και αναπόφευκτη χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις νοουμένου ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι συνεργαζόμενοι έχουν τα εχέγγυα και την αξιοπιστία ότι θα το υλοποιήσουν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", γράφει ότι οκτώ Ιρακινοί και δυο Σύριοι καταδικάστηκαν χθες σε δυο μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι έξι μήνες πριν της βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ υπέβαλε χθες την πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η οποία προβλέπει αύξηση του ποσοστού για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από 1.79% σε 3,4%.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΙΤΣ/ΜΚ/ΡΑΓ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 16 November 2000 - 21:51:25 UTC