Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 24/11/2000 Οι παρασκηνιακές ενέργειες της τουρκικής πλευράς για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και η νέα πτώση του Δείκτη Τιμών, η κατάσταση στην Εκπαίδευση και η νόσος των "τρελλών αγελάδων" είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μπαρούτι στην Εκπαίδευση" γράφει ότι ορατοί είναι οι κίνδυνοι για παράλυση και των τριών βαθμίδων της Παιδείας, αφού μετά την ΠΟΕΔ και οι φοιτητές των ιδιωτικών κολλεγίων "μπαίνουν στο χορό". Αλλού γράφει ότι ο φετινός Νοέμβριος καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στους χειρότερους Νοέμβρηδες του αιώνα σε ό,τι αφορά τη βροχόπτωση.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διάσπαρτη με εκρηκτικά η Σολιά" γράφει ότι η περιοχή Σολιάς είναι διάσπαρτη από πυρομαχικά, όπλα και εκρητκικές ύλες, αφού κάτοικοί της που έλαβαν μέρος στον πόλεμο του 1974, κατάφεραν να μαζέψουν αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό, που παρέλειψαν να παραδώσουν στις αρχές. Αλλού αναφέρεται στις μαζικές χθεσινές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης "Ταύρος 2000".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τρόμος στην Ευρώπη" γράφει ότι νέα κρούσματα της νόσου των "τρελλών αγελάδων" εμφανίζονται καθημερινά με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν "... τρελλαθεί", ωστόσο στην Κύπρο δεν φαίνεται "να ιδρώνει το αφτί" των αρμοδίων. Αλλού γράφει ότι η επιθυμία 30 Κυπρίων να πραγματοποιήσουν εκδρομή αναψυχής στην Τουρκία τις ημέρες των Χριστουγέννων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ωστόσο εκδρομείς και διοργανωτής παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Γεμίσαμε εστίες μόλυνσης" γράφει ότι SOS εκπέμπει η υγεία στην Κύπρο, που απειλείται από εστίες μόλυνσης, αφού η κυπριακή ύπαιθρος αποτελεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη πολλών σοβαρών ζωικών μολυσματικών ασθενειών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ κυβερνητικών και ιδιωτών καρδιοχειρουργών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρικλοποδιά από τα ΗΕ" γράφει ότι στην έδρα των ΗΕ μεθοδεύεται η ενσωμάτωση στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η τουρκική θέση για χωριστή συμφωνία ψευδοκράτους - ειρηνευτικής δύναμης αντί η υιοθέτηση προσθήκης. Αλλού γράφει ότι το ΧΑΚ επαναλειτούργησε χθες μετά το τριήμερο κλείσιμο λόγω μεταστέγασής του, με πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κενή περιεχομένου η χρηστή διοίκηση" γράφει ότι ο υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Γενικού Ελεγκτού "κάλεσε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Αλλού αναφέρεται στις τρίωρες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ΑΤΑ από τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι μια επαναστατική θεραπεία που εφαρμόστηκε σε ζευγάρια Κυπρίων με θαλασσαιμία, πέρσι μείωσε τον αριθμό των γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία κατά 98%. Αλλού γράφει ότι ο εξόριστος στο Λονδίνο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια δικαστική μάχη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με περιουσία που του ανήκε στην Ελλάδα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Η Αγκυρα 'αυξάνει την ένταση'" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατηγόρησε χθες την Τουρκία ότι αυξάνει την ένταση με την άσκηση "Ταύρος 2000" και με τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αλλού αναφέρεται στην έρευνα για τη νεανική παραβατικότητα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

(ΣΣ: Η εβδομαδαία αγγλόφωνη "The Cyprus Review" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 November 2000 - 10:03:47 UTC