Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 1/12/00 Οι επαφές του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στην Αθήνα και οι γενικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στο χώρο της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης, οι κίνδυνοι που σύμφωνα με την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής εγκυμονούν λόγω των ακατάλληλων κρεατάλευρων, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα σχόλια της κυβέρνησης αναφορικά με την έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για τη Δημόσια Υπηρεσία και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για οριστικό κλείσιμο του χυτηρίου στους Εργάτες είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Χρυσή τομή ψάχνει ο ντε Σότο" γράφει πως ο κ. ντε Σότο θα πρέπει "να αρχίσει να δείχνει τις ακροβατικές του ικανότητες" προκειμένου να πετύχει τη συμμετοχή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στον έκτο γύρο των συνομιλιών. Ο ΟΗΕ, προσθέτει η "Α", δεν εκλαμβάνει ως τελική απόφαση την απειλή Ντενκτάς, ενώ η Ελλάδα προειδοποιεί πως δεν αποδέχεται κατευνασμό του κατοχικού ηγέτη. Αλλού υποστηρίζει ότι πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα των δασκάλων βρίσκονται η εξ Υπουργών Επιτροπή και η ηγεσία της ΠΟΕΔ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τελευταίας.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Πλούσια σοδειά ναρκωτικών" γράφει ότι "η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που βρέθηκε στην κατοχή Κύπριου εντοπίστηκε χθες σε εμπορευματοκιβώτιο στην περιοχή ΣΟΠΑΖ και αφορά 24 κιλά φυτικής ύλης κάνναβης τα οποία όπως φαίνεται προήλθαν από την Ελλάδα". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "ενώπιον του Στρατοδικείου που θα συνεδριάσει εντός των ημερών στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αναμένεται να προσαχθεί ο Συνταγματάρχης Αβραάμ Μαραγκού, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν έξι συνολικά κατηγορίες σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του παραστρατιωτικού επιτελείου".

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Βουλευτής με χειροπέδες" αναφέρει ότι στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης υπέβαλε στο Γενικό Εισαγγελέα την απαίτηση να συλληφθεί ο εκδότης του "Πολίτη" για τη δημοσίευση των τηλεφωνημάτων των ιεραρχών και μαρτύρων στην υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μας απειλεί ακόμη και με πόλεμο αν πεισθεί να πάει στον επόμενο γύρο, αφού όπως είπε, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να εξαναγκαστεί κάποιος να πάει σε συνομιλίες χύθηκε αίμα. Από την άλλη, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτηρίζει τον Ντενκτάς μαριονέτα της Αγκυρας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Διατροφικός εφιάλτης" αναφέρει ότι η Βουλή επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα της "Σ" ότι λειτουργούν σφαγεία που είναι εστίες θανατηφόρων μολύνσεων και ζήτησε την απαγόρευση των κρεατάλευρων, διότι "τα ζώα μας θα καταντήσουν καννίβαλοι" αφού τρώνε τα ομοειδή τους ζώα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Χρίστος Μαυροκορδάτος. Αλλού γράφει πως από την 1η Ιανουαρίου 2001 αυξάνονται τα τηλεφωνικά τέλη των τοπικών συνδιαλέξεων στο πλαίσιο της ανισορρόπησής τους, σύμφωνα με κανονισμούς που ενέκρινε χθες η Βουλή.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Τ/Κ στο Συμβούλιο Ασφαλείας" γράφει ότι "οι Αμερικανοί έχουν βολιδοσκοπήσει τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό για το ενδεχόμενο να κληθούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας" και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, με την ιδέα αυτή οι Αμερικανοί "επιχειρούν να φέρουν τον Ντενκτάς κοντά στη διαδικασία". Σε άλλο σημείο γράφει ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα τις τελευταίες 48 ώρες και αναφέρει ότι το τελευταίο θύμα, η 60χρονη Παναγιώτα Δυμιώτη από τις Δύμες, καταπλακώθηκε από λεωφορείο στον Αγιο Δομέτιο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Για την κυβέρνηση πέρα βρέχει..." αναφέρει ότι σαφή προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα σκάνδαλα, οι ατασθαλίες, οι παρατυπίες και οι αδυναμίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καταβλήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία εξετάστηκε η Εκθεση της Γενικής Ελεγκτού. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ ότι αποτελεί παγίδα η αντιπαράθεση καθηγητών - δασκάλων και ότι αυτή δεν ευνοεί κανένα παρά μόνο τον εργοδότη τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Να κλείσει το χυτήριο στους Εργάτες" γράφει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει για πάντα το χυτήριο στο χωριό Εργάτες λόγω του ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Αλλού αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών προειδοποιεί το κοινό να αντισταθεί στις προσφορές των τραπεζών, μέσω της αύξησης του ορίου των πιστωτικών τους λογαριασμών, να αυξήσει τα έξοδά του κατά τις επικείμενες γιορτές. Ο Σύνδεσμος καλεί τους καταναλωτές να μην ξοδεύουν υπερβολικά εκτός και αν είναι σίγουροι πως διαθέτουν τα χρήματα να ξεπληρώσουν τις αγορές τους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Ο ντε Σότο ελπίζει για τις συνομιλίες" γράφει ότι ο κ. ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα, εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες του ερχόμενου Ιανουαρίου για το Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με στρατιωτική μελέτη, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό ανδρών από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά το 1974 και ο αριθμός τους έφθασε τις 36.000.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Weekly Review" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 1 December 2000 - 10:28:02 UTC