Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/12/2000 Οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας μετά τη χθεσινή συνάντηση της αρμόδιας εξ Υπουργών Επιτροπής με την ηγεσία της ΠΟΕΔ, η συνέχιση της κατρακύλας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οι ζυμώσεις λίγο πριν την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και δηλώσεις του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας για δήθεν ύπαρξη χρημάτων του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πρόταση συμβιβασμού" αναφέρει ότι χθες δόθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη πρόταση που αποσκοπεί στο να επέλθει συμβιβασμός στην εκπαίδευση. Η πρόταση όμως, προσθέτει, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δασκάλους που παρουσιάζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν απευθείας την μισθολογική κλίμακα Α11. Αλλού γράφει ότι σε ένα μήνα όλοι θα μπορούν να δανείζονται από τράπεζες του εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ελεύθερη πτώση κατά 20 %" αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κατρακυλούσε καθημερινά κατά την εβδομάδα που περασε, με αποτέλεσμα να φτάσει στις 220 μονάδες και να εξανεμιστεί η αξία των μετοχών. Αλλού γράφει ότι η έκταση της επιδημίας του Aids είναι προς το παρόν περιορισμένη στην Κύπρο σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως κάποια στοιχεία δεν αποκλείουν μια ξαφνική ραγδαία αύξηση των περιστατικών, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τα παίρνουν οι δάσκαλοι" αναφέρει ότι τα βρήκαν στην ισομισθία η ηγεσία της ΠΟΕΔ με την αρμόδια εξ Υπουργών Επιτροπή, αφού ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των δασκάλων. Η εξ Υπουργών Επιτροπή, προσθέτει ο "Π", περιμένει τώρα και αίτημα της οργάνωσης των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ. Αλλού γράφει πως υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων διατύπωσαν κατηγορίες εναντίον τμηματάρχη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και χρησιμοποιεί ηλκτρονικούς υπολογιστές της Αρχής προς ίδιον όφελος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "ΧΑΚ: Ωρα μηδέν" αναφέρει ότι η κατάσταση στο κυπριακό Χρηματιστήριο παραμένει απελπιστική, ενώ ο δείκτης βαίνει προς διολήσθηση κάτω των 200 μονάδων σε περίπτωση που δεν ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών. Η "Σ" επισημαίνει επίσης την ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο. Αλλού γράφει ότι ο καρκίνος και άλλες θανατηφόρες ασθένειες απειλούν την υγεία των Κυπρίων, εξαιτίας της ανεξέλεκτης εισαγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανάν: Εκθεση ίσων αποστάσεων" αναφέρει ότι Ουάσινγτκτον και Λονδίνο παρεμβαίνουν άμεσα σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της έκθεσης που θα υποβάλει τη Δευτέρα ο ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η Λευκωσία, που μάχεται για να αποσοβήσει εκτροπές στο ψήφισμα, τονίζει ότι μόνο ως ιδιώτης θα μπορούσε να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι μετά την πάροδο της κακοκαιρίας στη Μεσόγειο υπάρχουν ξανά πληροφορίες ότι απέπλευσαν μαζικά από την Τουρκία λαθρομετανάστες με προορισμό την Κύπρο και την Ιταλία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "ΧΑΚ: Καθίζηση 630 μονάδων" αναφέρει ότι μέσα σε ένα χρόνο ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου απώλεσε το 75 % της αξίας του, προκαλώντας πρωτοφανές ξεγύμνωμα στους επενδυτές. Αλλού γράφει ότι το τελευταίο 24ωρο εισέρευσαν στα 17 φράγματα της Κύπρου πάνω από τρία εκατομμύρια τόνοι νερού και σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων η συνολική ποσότητα νερού στα φράγματα έφτασε τα 19,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 7,2 % της χωρητικότητάς τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι ΗΠΑ εντόπισαν την αποστολή στην Κύπρο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το καθεστώς Μιλόσεβιτς" αναφέρεται σε δηλώσεις του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος είπε ότι υπήρξε πρόταση από Αμερικανούς που προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια για επαναπατρισμό του εν λόγω ποσού. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την αστυνομία να διερευνήσει παράπονα από επενδυτές ότι ορισμένες υπό ένταξη εταιρείες στο ΧΑΚ δεν τους επιστρέφουν τα χρήματά τους.

Η οικονομική εβδομαδιαία "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "'Σωσίβια' στα ΧΑΚ" αναφέρει ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται σοβαρές κινήσεις από μεγάλους "παίκτες" για στήριξη του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Νοέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας του τρέχοντος έτους για το ΧΑΚ αφού κατά τη διάρκειά του σημειώθηκαν απώλειες του δείκτη της τάξης του 23 %, ενώ μόνο κατά την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης απώλεσε 13,89 %.

Η οικονομική εβδομαδιαία "Νέος Τύπος" γράφει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ κατέθεσε νέα συμπληρωματική πρόταση νόμου που προνοεί επιβολή ποινής σε περίπτωση που μια εισηγμένη επενδυτική εταιρεία δεν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να διατηρεί με τη μορφή διαθέσιμων ρευστών πέραν του 20 % του ενεργητικού της κατά μέσο όρο, στη διάρκεια ενός έτους. Για τους παραβάτες προνοείται πρόστιμο μέχρι και 10 χιλιάδες λίρες. Αλλού αναφέρει πως στην έκθεση της Γενικής Ελεγκτού διαπιστώνονται λάθη με κόστος εκατομμυρίων λιρών για αεροδρόμια, δρόμους και δημόσια κτίρια.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Σιορτάρουν οι χρηματιστές" αναφέρει πως παρά τις απαγορεύσεις και το πρόστιμο των 250 λιρών που προνοεί ο νόμος, οι χρηματιστές προβαίνουν σε μία άνευ προηγουμένου πώληση τίτλων εισηγμένων εταιρειών που δεν κατέχουν και στη συνέχεια τους αγοράζουν προκειμένου να καλύψουν τα νώτα τους. Αλλού γράφει ότι χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου απέστειλε επιστολή στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, συστείνοντας μείωση του μεριδίου τους στην Ελληνική Τράπεζα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 December 2000 - 23:36:50 UTC