Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 08/12/2000 Τα διαδραματισθέντα και οι δηλώσεις χθες στη Νίκαια όπου άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα των ελικοπτέρων "Μπελ", η θετική αντίδραση της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ στην πρόταση της επίσημης πλευράς με στόχο την επίλυση της κρίσης στην εκπαίδευση και η έναρξη χθες αργά το απόγευμα του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αλλαξε μόνο το περιτύλιγμα" ότι το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν άλλαξε (προς όφελος της Τουρκίας), υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, εκτιμώντας ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2001 εξακολουθεί να υφίσταται. Αλλού αναφέρει ότι εκατόν περίπου πρόσωπα κατηγορήθηκαν χθες από την αστυνομία Αγίου Δομετίου, σε σχέση με υπόθεση διεξαγωγής παράνομων στοιχημάτων για ιπποδρομίες και σκυλοδρομίες.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ειρήνη στην εκπαίδευση" αναφέρει ότι και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις απεδέχθησαν τις προτάσεις της Υπουργικής Επιτροπής για άρση των απεργιακών μέτρων και έναρξη διαλόγου, με στόχο την επίλυση της κρίσης στην εκπαίδευση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε χθες τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην κατάληξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και τόνισε ότι θα πρέπει οι ηγέτες να καταλήξουν σε μια "φιλόδοξη" συμφωνία, που θα δώσει νέα ώθηση και δύναμη στην ΕΕ και όχι σε μια συφμωνία για χάρη της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ολη η συμφωνία με τους Γερμανούς" αναφέρεται σε λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του εξαγγελθέντος σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ σε συνεργασία με τη γερμανική τράπεζα Depfa, σημειώνοντας ότι η τράπεζα θα διαχειρίζεται το ταμείο, χωρίς την παρέμβαση του κράτους και αυτή καθεαυτή η διαχείρηση θα της αποφέρει κέρδη. Αλλού γράφει ότι έκθεση καταπέλτη κατέθεσε η Επίτροπος Διοικήσεως στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνά της ως προς τους χειρισμούς της περίπτωσης των 35 λαθρομεταναστών, που αφίχθησαν στις 14 του περασμένου Νοεμβρίου στην Αγία Νάπα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μάχη συμφερόντων" γράφει ότι σε αδυσώπητη μάχη συμφερόντων εξελίσσεται η αγορά ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και πως οι ειδικοί τους οποίους επιστράτευσε το Υπουργείο Αμυνας, μετά από τις νόμιμες διαδικασίες έχουν καταλήξει στην αγορά των ελικοπτέρων "Μπελ" αλλά δυο ρωσικές εταιρείες κατασκευής ελικοπτέρων και άλλη μια γαλλική έχουν μπει δυναμικά στο παιγνίδι για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αλλού αναφέρει ότι η υποχρέωση των επενδυτών να προκαταβάλλουν προς τους χρηματιστές το συγκεκριμένο αντίτιμο για την αγορά τίτλων θεσπίστηκε χθες δια της νομοθετικής οδού.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αλλα εζήτησαν άλλα θέλουν" ότι για πρώτη φορά χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Δώρο Χριστοδουλίδη και Κώστα Παπακώστα στοιχεία για τα ελικόπτερα "Μπελ" που σύμφωνα με τους ίδιους αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο Αμυνας παρέκαμψε βασικές προδιαγραφές που το ίδιο έθεσε. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι επί ποδός "πολέμου" βρίσκονται οι κάτοικοι των Κοκκινοχωρίων, αποφασισμένοι να προασπίσουν πάση θυσία το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν τα αμπελοπούλια.

Η "Χαραυγή" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης της σελίδας στην εναρκτήρια τελετή του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ και κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος μπορεί να ελευθερωθεί" γράφει ότι μήνυμα αισιοδοξίας και πάλης προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό έστειλε χθες το 19ο συνέδριο του ΑΚΕΛ οι εργασίες του οποίου άρχισαν πανηγυρικά και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, μαχητικότητας και αποφασιστικότητας για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία επέρριψε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα πως ο δικηγόρος Νικόλας Αγγελίδης ανέφερε χθες με αφορμή την απέλαση πελάτη του 36 ώρες πριν την ακρόαση της υπόθεσής του στο Ανώτατο Δικαστήριο πως η πολιτική της κυβέρνησης για τους λαθρομετανάστες παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση εγκαινίασε χθες νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της περιοχής του Ακάμα με στόχο τη λήψη απόφασης για το μέλλον της χερσονήσου.

Η εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ άνοιξαν χθες τη σημαντική αυτή σύνοδο γνωρίζοντας ότι αποτυχία να υπερπηδήσουν τις όποιες βαθιές διαφωνίες για το διαμοιρασμό της εξουσίας μπορεί να επιφέρει την κρίση στην Ενωση και να καθυστερήσει τις ελπίδες για τερματισμό των διαφορών του ψυχρού πολέμου στην ήπειρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ και επικεφαλής της ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είναι έτοιμος να δεχθεί παραχωρήσεις στο εθνικό θέμα.

Η εβδομαδιαία "The Weekly Review" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης βρέθηκε χθες μαζί με τους ηγέτες των δώδεκα κρατών που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και των 15 χωρών μελών της ΕΕ κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία ανρήθηκε να δώσει βίζες σε Ελληνοκύπριους που προγραμμάτιζαν επίσκεψη στην Κωσταντινούπολη για τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 8 December 2000 - 9:23:13 UTC