Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 09/12/2000 Οι συζητήσεις γύρω από τους πιθανούς υποψηφίους για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2003, οι εξελίξεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά την επιστροφή του από τη Γαλλία, οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και οι εξελίξεις στην κρίση στην Παιδεία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σύγκρουση δύο τάσεων στο ΑΚΕΛ" γράφει ότι, όπως αποκαλύφθηκε χθες κατά το συνέδριο του ΑΚΕΛ, υπάρχει σύγκρουση δύο τάσεων για το θέμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2003, η μία εκ των οποίων υποστηρίζει ότι το κόμμα θα πρέπει να κατέλθει με δικό του υποψήφιο και η άλλη υποστηρίζει μη προαποκλεισμό οποιουδήποτε υποψήφιου με πρώτιστο όμως στόχο την επίτευξη αλλαγής στην εξουσία. Αλλού αναφέρεται στις επαφές που θα έχει στις επόμενες μέρες κλιμάκιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, που στόχο θα έχουν τη συζήτηση αναζήτησης πληροφοριών για άτομα που πιθανό να βρίσκονται εν ζωή και προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της Οργάνωσης Νίκου Θεοδοσίου ότι από τα 73 ταυτοποιηθέντα λείψανα, τα 57 ανήκουν σε επώνυμους πεσόντες και τα 16 σε αγνοούμενους.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Επικίνδυνα παιγνίδια" αναφέρεται σε χθεσινή προειδοποίηση του Υπουργείου Εμπορίου προς τους γονείς ότι πέντε μαλακά παιγνίδια που προορίζονται για παιδιά μέχρι τριών ετών είναι επικίνδυνα αφού δεν πληρούν τις απαιτούμενες από τη σχετική νομοθεσία προδιαγραφές ασφαλείας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η σκιαγράφηση του προφίλ του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα υποστήριζε το ΑΚΕΛ, όπως αυτή έγινε από το ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, μπορεί να καλύπτει όλους και σημείωσε ότι δεν νομίζει να ήταν σκιαγράφηση που αφορά ιδιαίτερα τον ίδιον.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Κατάλογος ναρκοπέδιο" γράφει ότι η πρόταση των καθηγητών για ενιαίο κατάλογο διοριστέων με τους δασκάλους, προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη, πυροδότησε αντιδράσεις από μέρους της ΠΟΕΔ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του χθες από τη Νίκαια είπε ότι δεν υπήρξε κατολίσθηση του Κυπριακού, ότι υπήρξαν κάποιες ενδείξεις πως η Τουρκία "γυρίζει σελίδα", εννοώντας, γράφει ο "Π", ότι η Τουρκία αλλάζει την αδιάλλακτη στάση της και εκτίμησε πως πιθανόν ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν συνεχίσει να θέτει θέμα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών, κάτι που δεν θα πετύχει.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Κεραυνοί Πάγκαλου" γράφει ότι νέους κεραυνούς δέχθηκε η πολιτική Σημίτη - Παπανδρέου στα ελλαδοτουρκικά, στην Ευρώπη και στο Κυπριακό από το Θεόδωρο Πάγκαλο, σε ομιλία του χθες στην Κύπρο στο 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι νέα θύελλα προμηνύεται στον τομέα της υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασθενείς και αναφέρει ότι οι ιατροοί του Δημοσίου στέλλουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν φροντίσει για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, θα προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Οι προεδρικές στο επίκεντρο" γράφει ότι πιο τολμηρά βήματα στις επιλογές του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές αξίωσαν κομματικά στελέχη κατά τη δεύτερη μέρα του παγκύπριου συνεδρίου του κόμματος, ενώ σύνεδροι έσπευσαν να αποκλείσουν ονόματα που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας ως πιθανά για να εξασφαλίσουν το χρίσμα του υποψηφίου των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Αλλού γράφει ότι στη Νίκαια ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό που οδηγεί στην επόμενη διεύρυνση και ως εκ τούτου και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ στα συμπεράσματα της Συνόδου καταγράφεται και ειδική αναφορά για την Κύπρο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Γόνιμος διάλογος" αναφέρεται με τη σειρά της στις εργασίες του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ και γράφει ότι κατά τη χθεσινή μέρα το συνέδριο επικεντρώθηκε στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέτωπο και την ανάγκη αλλαγής της σημερινής διακυβέρνησης. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γιούρι Φόκιν ότι η χώρα του θεωρεί το Κυπριακό ως ένα "σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα που αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο" και πως η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει σύντομη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και γράφει ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ κερδίζει περισσότερα. Προβάλλει επίσης την έντονη αντίδραση των κατοίκων των Παραλιμνίου στην εφαρμογή της νομοθεσίας για προστασία των αμπελοπουλιών΄. Αλλού γράφει ότι η γενική απεργία των εργαζομένων στα κατεχόμενα εισήλθε στην πέμπτη μέρα και αυξάνεται η ανησυχία για τους κινδύνους που παρουσιάζονται λόγω της μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών που δεν συλλέγονται από τους δρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για τη δημιουργία προβλημάτων υγείας στους Τουρκοκυπρίους.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Γερμανική σταθερότητα" γράφει ότι γερμανική τράπεζα, μέλος γερμανικού κολοσσού, θα επιδιώξει να δώσει σταθερότητα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και θα διοχετεύει χρήματα στο ΧΑΚ, όταν κρίνει ότι θα πρέπει να στηρίξει το Δείκτη και θα έχει μερίδιο στα κέρδη, όταν προχωρεί σε ρευστοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ έκλεισε χθες με θετικό πρόσημο, έπειτα από μια "επεισοδιακή" συνάντηση και αναφέρει ότι η αναστροφή της τάσης του Γενικού Δείκτη επέστρεψε στην αγορά σημαντικό μέρος των χαμένων κερδών του Νοεμβρίου.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο βασικό θέμα, με τίτλο "Μούχτιν Λούης και Ελληνική" γράφει ότι η ελληνική τράπεζα και η Λούης Cruise Lines είναι οι φθηνότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στη βάση ανάλυσης της τιμής προς λογιστική αξία, που έκανε η εφημερίδα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι παρά τη ξεκάθαρη θέση της Βουλής όπως οι εταιρείες που δεν εισήλθαν ακόμα στο πάτωμα επιστρέψουν τα λεφτά που εισέπραξαν από τους επενδυτές, αριθμός βουλευτών μποϊκοτάρουν την εφαρμογή του σχετικού νόμου, αφού εισηγούνται στους πελάτες τους, ως νομικοί σύμβουλοι εταιρειών, να μην επιστρέφουν λεφτά στους επενδυτές. Σημ: Η οικονομική εβδομαδιαία "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη από το ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 December 2000 - 12:30:01 UTC