Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 12/12/2000 Τα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία, οι προειδοποιήσεις των κυβερνητικών γιατρών για δυναμικά μέτρα, οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για το Κυπριακό, τα σχόλια για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θέμα της αγοράς Τ/κ περιουσίας από ανώτερο κομματικό στέλεχος του ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Θέμα Κλεάνθους θέτουν δηκοϊκοί" γράφει ότι δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ θέτουν θέμα για το δεύτερο τη τάξει του κόμματος, ένας εκ των οποίων χαρακτήρισε την αγορά Τ/κ οικοπέδου ως ισοδύναμη με προδοσία ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η αγορά έγινε από Τ/Κ που διέμενε στην Αγγλία από τη δεκαετία του '40. Προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου με τις οποίες εκφράζει ευαρέσκεια για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας αναφορικά με την Κύπρο, που κρατά ζωντανό το Κυπριακό, και τη στάση των 15 στο θέμα της διεύρυνσης.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Βόμβα στο Πριβέ" γράφει ότι η αστυνομία Λεμεσού αποδίδει σε επαγγελματικές αντιζηλίες τα κίνητρα της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τους αρμόδιους για εξεύρεση κοινής συνισταμένης για μελέτη των αιτημάτων τους ενώ δεν αποκλείει και τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Εκλεισαν την πόρτα" γράφει ότι η αυριανή ολοήμερη απεργία των καθηγητών θεωρείται αναπόφευκτη αφού αμφότερες οι πλευρές αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης Τ/κ περιουσιών και γράφει ότι η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένο τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους δηλώνοντας πως έχει καταθέσει στη Βουλή, όπως της ζητήθηκε, όλα τα στοιχεία δοσοληψιών σε σχέση με τις Τ/κ περιουσίες και η ίδια δεν έχει ανακινήσει το θέμα.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μίχος προκαλεί Νίκο" ότι τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στρώνει χαλί στο ΑΚΕΛ για μια ενδεχόμενη συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, προκαλεί το συγκυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλού αναφέρει ότι νέα ανοδική πορεία κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με αύξηση 4,88%.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εκβιάζουν πάλι για ΟΥΝΦΙΚΥΠ" γράφει ότι η τουρκική πλευρά κινείται εκβιαστικά προς τα Ηνωμένα Εθνη και τους Αγλλοαμερικανούς ενόψει της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι δύσκολη μεν αλλά πιθανή δε καθίσταται πια η ουσιαστική σκλήρυνση της στάσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έναντι της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου την επιδικασθείσα αποζημίωση.

Η "Χαραυγή" με πηχυαίο τίτλο "Απεργιακή θύελλα" αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των γιατρών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στους εργοδοτούμενους του Δημοσίου και κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προβάλλει τις δηλώσεις του Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα ΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε την Κύπρο πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Υπουργός επικρίνει έντονα την αστυνομία για την είσοδο λαθρομεταναστών" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών επέκρινε την αστυνομία γιατί δεν εμποδίζει λαθρομετανάστες να αποβιβάζονται στην Κύπρο, κάτι που είναι ευθύνη της αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι δύο αρχιμανδρίτες από τη Λεμεσό, ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης και ο Χρυσόστομος Αργυρίδης, κατηγορήθηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για συνωμοσία εναντίον του Μητροπολίτη Αθανασίου. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 12 December 2000 - 7:24:02 UTC