Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 19/12/00 Οι νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Πύλα, οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας, η διαφορά που ξέσπασε μεταξύ Υπουργείου Υγείας και κυβερνητικών ιατρών και το θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων "Μπελ", είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οι Πυλιώτες απαντούν στην κρίση", γράφει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ κατοίκων στο μικτό χωριό Πύλα με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους. Αλλού γράφει ότι εξελίξεις αναμένεται να υπάρχουν σήμερα για την εταιρεία που αρνείται να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εκδοθεί απόφαση Δικαστηρίου αναφορικά με διάταγμα παγοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Αίρονται τα μέτρα", γράφει ότι αίρεται η κρίση, προσωρινά τουλάχιστον, στην παιδεία και οι καθηγητές στρώνονται από σήμερα στη δουλειά σε ένα διάλογο με την ελπίδα να βρουν οριστική λύση στην κρίση που μαστίζει την παιδεία εδώ και αρκετές βδομάδες. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων συνεχίζει τις έρευνες για τα αίτια του πρόσφατου ναυαγίου "Ρόγιαλ Πρινς" και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το πλοιάριο παρουσίαζε μηχανική βλάβη προ διμήνου, η οποία επιδιορθώθηκε και έτσι θεωρήθηκε ότι ήταν κατάλληλο για το ταξίδι στο Λίβανο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Προς διάσπαση οι καθηγητές", γράφει ότι έντονη διαφωνία εκδηλώθηκε χθες στους κόλπους της ΟΕΛΜΕΚ αφού έξι από τα 20 μέλη του Συμβουλίου της, διαχώρισαν τη θέση τους και κάνουν λόγο για "άνευ όρων παράδοση του κλάδου των καθηγητών στις ορέξεις της εργοδοσίας". Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί παραδέχθηκαν διά στόματος του Υπατου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο ότι ο Ε/Κ Πανίκος Τζιακούρμας απήχθηκε από τους Τούρκους και μάλιστα σε έδαφος που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Πολιορκείται η Λάρνακα", γράφει ότι προσπάθεια στρατηγικής κίνησης "ματ" αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η προώθηση των Τούρκων και η κατασκευή από αυτούς οχυρωματικών έργων στο ύψωμα "Καυκάλα" ή "Φρύδι", κάτι που θέτει τη Λάρνακα υπό πολιορκία. Αλλού γράφει ότι προβλήματα στο Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου φαίνεται να δημιουργεί η ψήφιση του νόμου που απαγορεύει την πραγματοποίηση πράξεων χωρίς προηγουμένως να καταβληθεί το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Εκρυθμη πλέον η κατάσταση", γράφει ότι άρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις μετακίνησαν στην περιοχή Πύλας οι Τούρκοι, ενώ φαίνεται να σταμάτησαν τα κατασκευαστικά τους έργα ύστερα από αίτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι ολομέτωπη επίθεση κατά του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη φαίνεται να εξαπολύουν οι κυβερνητικοί ιατροί και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, ο Υπουργός με τις ενέργειές του πλήττει αδικαιολόγητα τους γιατρούς του δημοσίου.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Να αποκλιμακωθεί η ένταση", αναφέρεται με τη σειρά της στα οχυρωματικά έργα των Τούρκων στην Πύλα που αποτελούν παραβίαση του στάτους κβο και γράφει για την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην κοινότητα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση, η οποία, κινδυνολογώντας, προσπαθεί να προωθήσει την αγορά των ελικοπτέρων "Μπελ" και σημειώνει τη δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη ότι δεν πρόκειται εν λευκώ να αποδεσμεύονται κονδύλια από τη Βουλή, τη στιγμή που δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την αγορά.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται σε ένταση που κορυφώνεται στην περιοχή Πύλας και γράφει ότι τα τουρκικά στρατεύματα απείλησαν να πυροβολήσουν Ε/Κ εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι οποίοι κινηματογραφούσαν από την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού γράφει ότι 34 Σύριοι και Κούρδοι απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε αίτησή τους για παροχή πολιτικού ασύλου κάτι που συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 19 December 2000 - 7:24:03 UTC