Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 31/12/2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και οι αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2001 λόγω αυτής της πορείας, οι προετοιμασίες των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου και η υπόθεση της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αλλάζει η οικονομική ζωή" αναφέρει ότι από αύριο η Κύπρος πραγματοποιεί βήμα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο στον οικονομικό τομέα, αφού εφαρμόζονται νέα δεδομένα στα επιτόκια, στην εξαγωγή συναλλάγματος και στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η πλευρά μας, με τη στάση που επέδειξε στις συνομιλίες για το Κυπριακό, απέδειξε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη βούλησή της για λύση, υπογραμμίζοντας πως δεν θα είναι δική μας η ευθύνη αν οι συνομιλίες αποτύχουν.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Τον έδειραν, τον λήστεψαν και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του" αναφέρεται στη συμπεριφορά έξι ατόμων από την Αραδίππου έναντι ομοχώριού τους, ο οποίος τους ξεγελούσε στα ζάρια. Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο και αναζητεί τους υπόλοιπους τέσσερεις, προσθέτει η "Μ". Αλλού γράφει πως παραμένουν άκαρπες οι προσπάθειες για εντοπισμό του δράστη της ένοπλης ληστείας που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο υποκατάστημα της τράπεζας "Άλφα" στην Κάτω Πάφο.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "2001, το μέλλον είναι τώρα!" αναφέρεται στη νέα χιλιετία που θα αρχίσει απόψε, κάνοντας ταυτόχρονα μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων των 2000 χρόνων της ανθρώπινης ιστορίας. Αλλού γράφει ότι το 2001 είναι κρίσιμο έτος για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας πως η χώρα μας είναι σε θέση να κλείσει και τα 12 κεφάλαια που της απομένουν με εξαίρεση τα ζητήματα των θεσμών και τα "διάφορα". Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα εκτός και αν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό που να επιτρέψει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, σημειώνει.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απόρρητο σήμα κινδύνου" γράφει ότι απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται σε εξευμενισμό του Ραούφ Ντενκτάς από τα Ηνωμένα Εθνη και τους Δυτικούς που, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, επιχειρούν να παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος ένα είδος "acknowledgement" για να προσέλθει ο κατοχικός ηγέτης στις συνομιλίες. Αλλού υποστηρίζει ότι αμέσως μετά τις γιορτές των Θεοφανίων ο ΔΗΣΥ θα εγείρει θέμα "μίνι" ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και ειδικότερα αντικατάστασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως της διάψευσης του Προέδρου Κληρίδη για την παραίτηση του Νίκου Κόση.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανοίγματα προς το κέντρο" αναφέρει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ολοκληρώνουν τις εκλογικές τους στρατηγικές και ότι στα προγράμματά τους περιέχονται ονόματα ευρείας αποδοχής. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου επανέλαβε χθες τις καταγγελίες εναντίον κάποιων ατόμων, που όπως είπε, υποβοηθούν την έλευση λαθρομεταναστών. Ο ΥΠΕΣ προειδοποίησε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουν μειοψηφία στην Κύπρο αν εισακουστεί η επιθυμία εκείνων που θέλουν την εσαεί νόμιμη παρουσία αλλοδαπών στο νησί.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ανάγκη για αλλαγή" αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ θα κατέλθει με ενισχυμένα ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές, ενώ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τονίζει την ανάγκη για "δημοκρατική αλλαγή" στον τόπο προκειμένου "να υπάρξει αναστροφή των αρνητικών φαινομένων", αξιοκρατία και φιλολαϊκή κοινωνικοοικονομική πολιτική. Αλλού αναφέρεται στις δήλωσεις του Προέδρου της Βουλής για την απαγωγή Τζιακούρμα, την όποια κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "μείζον θέμα" για τη Βρετανία, αφού η απαγωγή έγινε μέσα στις Βάσεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές δήλωσαν χθες ότι θεωρείται απίθανο το να μποϊκοτάρει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που προγραμματίστηκαν για τον Ιανουάριο ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς του Πανίκου Τζιακούρμα, που απήχθηκε από τις κατοχικές "αρχές", πραγματοποίησαν χθες ειρηνική καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρετανικές Βάσεις, μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 31 December 2000 - 9:24:03 UTC