Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 4/01/2001 Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, οι ενδοκομματικές διεργασίες ενόψει των εκλογών, το αίτημα του ΑΚΕΛ για διορισμό υπηρεσιακών υπουργών και παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, η κηδεία των λειψάνων του αγνοουμένου καταδρομέα Κώστα Μενοίκου που γίνεται σήμερα στην Αυστραλία, οι εξελίξεις στην υπόθεση φόνου των Τζιακουρή και Αιμιλίου, τα τέλη πρόσβασης στο Διαδίκτυο που επιβάλλει η ΑΤΗΚ και η ανάμειξή της στο εμπόριο τερματικού εξοπλισμού, τα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών και η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Τουρκική επαρχία τα κατεχόμενα" γράφει στο κύριο θέμα ότι, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Σαμπάχ", η τουρκική κυβέρνηση συνέταξε μυστικό σχέδιο δράσης που προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία και την συμπερίληψή του στο τουρκικό κράτος ως της 82ης επαρχίας του. Αλλού γράφει ότι παραμένει αγεφύρωτη η διαφορά με τους κυβερνητικούς ιατρούς, οι οποίοι παρουσιάζονται με νέα αιτήματα, δυο ημέρες πριν από την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το δρομολόγιο του φονιά" γράφει για τον τρόπο διαφυγής του δολοφόνου των Τζιακουρή και Αιμιλίου, που έγινε το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου 2000, έξω από το οίκημα της Ενωσης Νέων Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία, αλλά, παρ' όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε η Αστυνομία, η υπόθεση μάλλον θα παραμείνει ανεξιχνίαστη, όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στην υποβολή προτάσεων της κυβέρνησης για χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι με τον καθορισμό περιφερειών για λήψη χρηματικής ενίσχυσης δεν καταργούνται οι έξι διοικητικές επαρχίες.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και, με τον τίτλο "Λίστα ΔΗΣΥ για βουλευτές", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει συγκεκριμένα πρόσωπα σε όλες τις επαρχίες και, ασκώντας πλήρως το δικαίωμα που του παρέχει το καταστατικό του κόμματος, θα ορίσει οκτώ αριστίνδην υποψηφίους βουλευτές. Αλλο θέμα είναι η κηδεία του ήρωα και αγνοουμένου του 1974, Κώστα Μενοίκου, που γίνεται σήμερα στην Αυστραλία, ενώ - σύμφωνα με την εφημερίδα - η Υπηρεσία Αγνοουμένων γνώριζε από χρόνια ότι ο Μενοίκου ήταν νεκρός και θαμμένος στο στρατιωτικό νεκροταφείο Λακατάμειας.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ράπισμα στην ΑΤΗΚ" γράφει ότι με δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε τη διοίκηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για την εφαρμογή υψηλότερου τέλους χρέωσης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από αυτό που είχε εγκρίνει η Βουλή, καθώς και για την εκμετάλλευση της μονοπωλιακής μεταχείρισης που της παρέχει το Σύνταγμα, με το να εμπλέκεται στο εμπόριο τηλεφωνικών συσκευών και άλλου τερματικού εξοπλισμού. Σε άλλο θέμα γράφει για ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα κατά πόσον θα αποδεχθεί την αντιπρόταση που υπέβαλε χθες η ΟΕΛΜΕΚ για την ανέλιξη των καθηγητών - μελών της.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Τουρκική επαρχία το 'κράτος'" αναφέρεται στο σχέδιο οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων που κατάρτισε η Τουρκία επιχειρώντας να εκβιάσει εξελίξεις και να συντηρήσει το κλίμα έντασης αλλά και να εδραιώσει την απόφασή της για μη συμμετοχή στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση φοβάται προσπάθειες εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς για να προσέλθει στη διαδικασία των συνομιλιών, που πηγάζουν από πληροφορίες και επαφές με ξένους μεσολαβητές, ενώ για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν σύντομα βολιδοσκοπήσεις προς τη Λευκωσία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Να αντικατασταθεί ο Χριστόδουλος" προβάλλει την έκκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για διορισμό υπηρεσιακών υπουργών ενόψει των βουλευτικών εκλογών σε υπουργεία ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες δήλωσε ότι δόθηκαν ρητές εντολές στους υπουργούς που θα αναμειχθούν στον προεκλογικό αγώνα να έχουν άμεπτη συμπεριφορά. Γράφει ότι το τιμαριθμικό επίδομα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από την 1.1.2001 αυξάνεται κατά 4,94% πάνω στο βασικό τους μισθό αλλά η απώλεια επί των βασικών μισθών θα συνεχίσει να είναι της τάξης του 1,95%.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στο θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας όταν η στέγη του σπιτιού της και ένας τοίχος κατάρρευσαν χθες, στο χωριό Αθηένου. Αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τη φορολογική πρόταση της κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα ενόψει της ολομέλειας της Βουλής που συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΒ.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 January 2001 - 7:24:03 UTC