Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 5/01/2001

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην συζητούνται οποιαδήποτε αιτήματα εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, η αναμενόμενη κλιμάκωση των μέτρων εκ μέρους των κυβερνητικών γιατρών μετά την απόφαση αυτή, οι αντιδράσεις στην απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου για προσάρτηση των κατεχομένων, η απόφαση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) να επαναφέρει τα τέλη για χρήση του Διαδικτύου στις αρχικές τους τιμές και κατηγορίες εναντίον της Αρχής ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Τέρμα στην εκμετάλλευση" γράφει ότι με χθεσινή δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε φραγμό στην έξαρση υποβολής μισθολογικών και άλλων αιτημάτων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την προεκλογική εκστρατεία. Αλλού αναφέρει ότι χθες είχε την ονομαστική του εορτή ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος. Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας παρέστη και έψαλλε μαζί με τον Χρύσανθο και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φραγμός στις διεκδικήσεις" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την παγοποίηση της ικανοποίησης αιτημάτων και διεκδικήσεων στο δημόσιο τομέα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στην κατεχόμενη Κύπρο, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει "άδεια", κατά την έκφρασή του, από τις λεγόμενες "αρχές" του ψευδοκράτους.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Πάγος στον πονοκέφαλο" αναφέρει ότι "μπαίνουν στο ψυγείο" τα αιτήματα κοινωνικών συνόλων και ομάδων εργαζομένων μετά από απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης για μη εξέταση οποιωνδήποτε αιτημάτων πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι σε δύο περίπου μήνες θα οριστικοποιηθεί και θα εξαγγελθεί το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και προσθέτει ότι την περασμένη εβδομάδα ιδρύθηκε ομάδα επικοινωνιακής πολιτικής υπό τον Δημήτρη Χριστόφια.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εξέγερση γιατρών" γράφει πως "ξεσπά θύελλα" στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παγώσει την εξέταση αιτημάτων των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Οι γιατροί δεν αποδέχονται την παγοποίηση των αιτημάτων τους και απειλούν να βάλουν "λουκέτο" στα νοσοκομεία, προσθέτει η "Σ". Αλλού αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών κατηγόρησε την Αρχή Τηλεπικοινωνιών "για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Επιταχύνουν τον εποικισμό" αναφέρει ότι με τη διανομή γης σε Τούρκους υπηκόους το καθεστώς της Άγκυρας προάγει ήδη νέα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Κύπρο. Στόχος των Τούρκων, σημειώνει ο "Φ", είναι να προκαταλάβουν νέες πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τελική αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο απάντησε καταφατικά στην αντιπρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για τη δημιουργία θέσεων προαγωγής, όμως δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση της κρίσης αφού η αντιπρόταση τίθεται υπό την αίρεση της γενικής συνέλευσης του κλάδου των καθηγητών, μερικοί από τους οποίους παρουσιάζονται με διαφορετικές απόψεις.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αδιέξοδο" αναφέρει ότι πλέον θεωρείται "οριστική και αμετάκλητη" η απόφαση των κυβερνητικών ιατρών να βάλουν "λουκέτο" για 24 ώρες σε όλα τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στις 12 Ιανουαρίου. Αποτέλεσμα τούτου, προσθέτει η "Χ", είναι να οξυνθεί το κλίμα ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τη συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών, ΠΑΣΥΚΙ. Αλλού γράφει πως αναμένεται να εκτοξευθεί στα 17 εκατομμύρια λίρες το έλλειμμα του Λογαριασμού Παροχών Ανεργίας μέσω του οποίου πληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο ΚΟΤ οργισμένος από διαρροή έκθεσης" αναφέρει ότι αξιωματούχοι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού έκαναν έντονη κριτική για τη διαρροή εσωτερικής έκθεσής του σε καθημερινή εφημερίδα που έγραψε ότι "Οι Άγγλοι μας βλέπουν ως αδιάφορους και ακάθαρτους". Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα των χρεώσεων για το Διαδίκτυο, επαναφέροντάς τα στα αρχικά τους επίπεδα, που είχαν εγκριθεί από τη Βουλή.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι οι τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία δεν θα σταματήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η σύζυγος του Πανίκου Τζιακούρμα, Νίκη, τον επισκέφτηκε χθες στη φυλακή όπου κρατείται από το κατοχικό καθεστώς. Κατά την επιστροφή της είπε ότι ο σύζυγός της γνωρίζει για τις προσπάθειες που γίνονται για απελευθέρωσή του, αφού παρακολουθεί τα ΜΜΕ.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" κάτω από τον τίτλο "Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου παραβίασε το νόμο" παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με την απόφαση της Αρχής να αυξήσει τα τέλη χρέωσης ανά λεπτό για τους χρήστες του Διαδικτύου. Αλλού γράφει ότι το σύστημα των βαθμών ποινής για τις οδικές παραβάσεις που υιοθέτησε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή από την αστυνομία σε μια προσπάθεια μείωσης των δυστυχημάτων στις οδικές αρτηρίες του νησιού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Πρόωροι οι διασταγμοί" γράφει ότι η κυπριακή οικονομία εισέρχεται πλέον σε πραγματικές συνθήκες ελεύθερης αγοράς, κάνοντας το πρώτο βήμα με την ελευθεροποίηση των επιτοκίων, εξέλιξη που "ουσιαστικά έδωσε νέα προοπτική στην οικονομία". Αλλού αναφέρει ότι η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα κατέδειξε την αδυναμία της αγοράς να ανακάμψει, αφού ο Γενικός Δείκτης παρουσιάστηκε αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 January 2001 - 8:24:03 UTC