Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/01/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επαφές των ξένων απεσταλμένων στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Άγκυρα, πληροφορίες για ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Κράτους από τη Βουλή και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας "192" της Αρχής Τηλεπικοινωνιών είναι μερικά από τα κύρια θέμα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Στον αέρα οι συνομιλίες" αναφέρει ότι οι επαφές του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Άγκυρα δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για επανάληψη των συνομιλιών. Οι διεθνείς απεσταλμένοι στο Κυπριακό εκφράζουν φόβους ότι δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει για ολοκλήρωση των συνομιλιών, σημειώνει η "Α", προσθέτοντας πως η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης θα εξαρτηθεί από τις επαφές του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αναθεώρηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 63ο έτος στο 65ο ή στο 67ο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Έγγραφο - τεκμήριο έκανε φτερά" αναφέρει ότι χθες κλητήρας του Δικαστηρίου Λευκωσίας διαπίστωσε την εξαφάνιση σημαντικού εγγράφου από φάκελο που κατατέθηκε ως τεκμήριο για το θάνατο της Ιωάννας Παφίτη από το Στρόβολο και που "καίει" γιατρούς για το περιστατικό. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, προσθέτει η "Μ", διέταξε έρευνα για την υπόθεση. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως οι δηλώσεις Τούρκων και Τ/Κ αξιωματούχων δείχνουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί τα κατεχόμενα υποτελή διοίκησή της και γι' αυτό η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και κάνει τα απαραίτητα διαβήματα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Το μυστήριο με '192'" αναφέρει ότι "διαπλεκόμενα συμφέροντα εκατομμυρίων λιρών κρύβονται πίσω από την Υπηρεσία '192' της ΑΤΗΚ," η οποία με βάση την εναρμόνιση με την ΕΕ, "σύντομα θα πρέπει να αποκρατικοποιηθεί και να εκχωρηθεί σε ιδιώτες." Αλλού γράφει ότι εν μέσω διαφωνιών και προεκλογικού κλίματος ψηφίστηκε ψες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2001. Υπέρ, σημειώνει η "Σ", ψήφισαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΔΗ και ΔΗΚΟ και εναντίον το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή, ενώ τροπολογίες έγιναν με συνεργασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κάμνουν αστακό τον Αττίλα" αναφέρει ότι η κατοχική πλευρά εκτός από τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο νησί προάγει ευρείας εκτάσεως εξοπλιστική ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Κύπρο. Ο ΥΠΑΜ Σωκράτης Χάσικος, γράφει ο "Φ", επιβεβαιώνει ότι όλα τα όπλα είναι αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κέντρο βάρους των νέων ενισχύσεων είναι η Λευκωσία και η Αμμόχωστος. Αλλού γράφει ότι ένας στους πέντε νέους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές δεν επιστρέφει στην Κύπρο, λόγω του ότι εδώ δεν έχουν προοπτικές για εργοδότηση.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στη γωνιά ο ΔΗΣΥ" δημοσιεύει απόσπασμα από την ψεσινή ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μιλώντας κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή είπε πως η αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία είναι μια πράξη "προειδοποιητική" επειδή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη, όπως είπε, "τη σωρεία των εισηγήσεων" του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι ο Στέφανος Στεφάνου επανεκλέγηκε χθες στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ. Τον κ. Στεφάνου εξέλεξε το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης στην πρώτη του συνεδρία μετά το 13ο συνέδριό της.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι οι γιατροί του δημόσιου τομέα δηλώνουν ότι η αυριανή 24ωρη απεργία την οποία έχουν προκηρύξει είναι η μοναδική τους επιλογή και υποστηρίζουν ότι γι' αυτό ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που αρνείται τις μισθολογικές τους απαιτήσεις και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Αλλού γράφει πως ο Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ προσήχθη χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και του απαγγέλθηκαν εφτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η κατοχή ηρωίνης.

(ΣΣ. Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 January 2001 - 7:24:02 UTC