Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/1/2001 Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της εισαγωγής του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, η φραστική αντιπαράθεση Νίκου Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια με αφορμή τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό και την Τουρκία και οι δηλώσεις τους Βελγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς πριν από την αναχώρησή της από την Κύπρο προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις χθεσινές πλημμύρες στη Λευκωσία λόγω των καταρρακτωδών βροχών, στη χθεσινή συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ και στη δολοφονία 17χρονου Κύπριου στις ΗΠΑ.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι εκλογές έκοψαν το ΕΣΥ" ότι στο σκόπελο των βουλευτικών εκλογών φαίνεται να προσκρούει τελικά το Εθνικό Σχέδιο Υγείας το οποίο μάλλον δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής, στην οποία αναμένεται να δοθεί στις προσεχείς εβδομάδες η σκυτάλη για το τελικό ξεκαθάρισμα της τύχης του επίμαχου νομοσχεδίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εμπάργκο στην πληροφόρηση αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρία του το Κεντικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ σε μια ύστατη προσπάθεια να επανέλθει ηρεμία και ενότητα στην κλάδο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ναυαγεί το ΕΣΥ" αναφέρει ότι οι προσπάθειες για εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ) ναυαγούν μετά τις θέσεις που εξέφρασαν χθες τα κόμματα. Υπέρ του σχεδίου τάσσονται ο ΔΗΣΥ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι ΕΔΗ. Το ΔΗΚΟ διαφωνεί και ζητεί νέο νομοσχέδιο ενώ το ΑΚΕΛ διαφωνεί με ορισμένες πρόνοιες και ζητά αναθεώρηση υφισταμένων. Αλλού αναφέρει ότι αναβλήθηκε χθες η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση αποδέσμευσης πιστώσεων για την αγορά τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, για τα οποία η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια 26 χιλιάδες 719 λίρες.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Θα φτάσω στα άκρα" ότι σε νέο γύρο αντιπαράθεσης, φαίνεται να εισέρχονται και πάλι οι ιεράρχες με αφορμή την απαίτηση των Πάφου και Αρσινόης, να "ξεκαθαρίσει" το θέμα των κατηγοριών εναντίον τους για "συνωμοσία". Αλλού αναφέρει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Χριστόφιας έβγαλαν χθες τα "μαχαίρια" και εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για "φιλοκομμουνιστές νεολαίους" και πολιτικούς τρομοκράτες". Στο επίκεντρο η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, "που άναψε τα αίματα."

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Βελγική βόμβα" αναφέρει ότι "βόμβα μεγατόνων" έριξε φεύγοντας από την Κύπρο η Υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς. Η Βελγίδα αξιωματούχος υιοθέτησε την τουρκική λογική και δήλωσε ότι θεωρεί ως "θεμελιώδη κίνηση" για τη λύση του Κυπριακού την παραχώρηση κάποιου είδους αναγνώρισης στο ψευδοκράτος. Αλλού σημειώνει ότι έσταζε χθες το κτίριο της Βουλής και συγκεκριμένα στο χώρο των επισκεπτών στην αίθουσα συνεδριάσεων, γεγονός που επανέφερε το θέμα της επιδιόρθωσης και της μεταστέγασης της Βουλής.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικίνδυνες θεωρίες για λύση" ότι οι μέχρι πρότινος αόριστες ανησυχίες για το ρόλο του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέκτησασν χθες συγκεκριμένο υπόβαθρο. Τρια στοιχεία από την κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θεωρούνται από τη Λευκωσία ιδιαίτερα ανησυχητικά και ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την κατά το δυνατό μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει η δεδηλωμένη φιλοτουρκική του προσέγγιση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη δολοφονία του 17χρονου Κύπριου Τζακ Λούτσιος στο Λος Αντζελες μαζί με άλλους δυο νέους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "ΕΣΥ - Αγνωστη η τύχη του" αναφέρει ότι με εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους να διαμαρτύρονται έξω από το κτίριο της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αποφάσισε χθες να μεταφέρει τη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας στην Ολομέλεια του Σώματος, αφού όπως φάνηκε, δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ουμπέρτο Ρανιέρ δήλωσε ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ειδικοί στα θέματα ναυτιλίας από την Κύπρο και το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν στη Λεμεσό την Κυριακή σε μια επείγουσα συνάντηση για να αποφασίσουν για την τύχη του υπό κυπριακή σημαία πλοίου "Κάστορ" που υπέστη ρίγμα και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μια ξαφνική μπόρα προκάλεσε χθες το απόγευμα στη Λεκωσία τα γνωστά προβλήματα με τις πλημμύρες.

H εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο "Η Κύπρος είναι προτεραιότητα" αναφέρεται σε δήλωση του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ότι η χώρα του θα παραμείνει αναμεμιγμένη στις προσπάθειες για εξεύρευση λύσης στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Σουηδός Πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμα και αν δεν υπάρχει επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε 'όχι' στο σχέδιο υγείας" γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ακολούθησαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους χθες σε μια στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι κατά του προτεινόμενου Εθνικού Σχεδίου Υγείας, στο οποίο δεν επιθυμούν να ενταχθούν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας ότι ούτε η Εθνική Φρουρά ούτε η ΕΛΔΥΚ έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις τους βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 January 2001 - 7:24:03 UTC