Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 31/01/2001 Η δίκη παρωδία του Πανίκου Τζιακούρμα στα κατεχόμενα, οι αποκαλύψεις για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών στην Κύπρο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πρόταση των Κυπριακών Αερογραμμών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και το θέμα της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πρωτόγνωρη η τραγωδία" αναφέρεται στα θύματα του σεισμού που έπληξε την Ινδία και τις εκτιμήσεις του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας ότι ο αριθμός των θυμάτων δυνατόν να φθάσει τις 100.000 ενώ ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να είναι ο διπλάσιος. Γράφει ότι η απόφαση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Δημήτρη Ηλιάδη να μην διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις επικείμενες εκλογές "ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος με πολυετή θητεία".

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Μικρές αλλαγές θέσεων" γράφει ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση των αιτημάτων της ΠΑΣΥΔΥ για το νομοσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Υγείας σημειώθηκε μικρή μετακίνηση των θέσεων της κυβέρνησης προς εκείνες των κυβερνητικών ιατρών ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία για την έκταση του διαλόγου για τον οποίο δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα. Γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές καταθέτουν σήμερα μη δεσμευτική πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για την οποία φαίνεται να υπάρχουν τρεις μνηστήρες.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Πετρελαϊκή κρίση πνίγει Ρολάνδη" προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου ότι έχει προσκαλέσει τον Υπουργό Οικονομίας της Αιγύπτου στην Κύπρο για πιθανή συζήτηση διαφόρων θεμάτων, ενώ "άφησε αιχμές για τις διαρροές εγγράφων από το Εθνικό Συμβούλιο, με υπαιτιότητα του ΑΚΕΛ". Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ικανοποιημένη ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι ΝΕΟ και το ΑΔΗΚ εκφράζουν ανησυχία για το αδιέξοδο, ζητούν κοινή στρατηγική και καλούν το ΓΓ να αποδώσει ευθύνες.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Απειλούν νονοί ηρωίνης" γράφει ότι έμποροι ναρκωτικών απειλούν ναρκωμανείς και τους γονείς τους ότι θα έχουν συνέπειες εάν καταβάλουν προσπάθειες να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά, όπως κατάγγειλε χθες η μητέρα ναρκωμανή, ενώ συγγενείς ναρκωμανών υποστηρίζουν ότι "ναρκωτικά κυκλοφορούν σαν καραμέλλες". Γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό άφησε πίσω του διχασμένη την πολιτική ηγεσία του τόπου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Αγκυρα και ο στρατός κατοχής υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν αποκλείεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για να βοηθήσει την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Παίζουν με τη ζωή του" προβάλλει τη "δίκη"- παρωδία του Πανίκου Τζιακούρμα σημειώνοντας πως στην απόφαση για αναβολή της λεγόμενης δίκης για τις 8 Φεβρουαρίου δεν αντέδρασαν οι Βρετανοί και πως ο Τ/Κ δικηγόρος του Τζιακούρμα δεν ζήτησε την απελευθέρωση του πελάτη του ούτε και επικεντρώθηκε στην έκθεση των Βρετανών και την υγεία του απαχθέντος. Αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αννα Λιντ που σηματοδοτεί την άμεση παρέμβαση της ΕΕ στις εξελίξεις στο Κυπριακό ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στην κόλαση των ναρκωτικών" αναφέρεται σε "έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής" για πρόληψη και πάταξη των ναρκωτικών παραθέτοντας στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή ότι ποσοστό γύρω στο 26% σε δείγμα 1500 ατόμων κάνει κατάχρηση της μαριχουάνας και χασίς και ότι 42% έκανε χρήση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αναφέρεται στη "δίκη"- παρωδία του Πανίκου Τζιακούρμα στα κατεχόμενα κατά την οποία το λεγόμενο δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ ο κ. Τζιακούρμας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρική παρακολούθηση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στην πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο "Ο Ναδίρ δεν πέτυχε την απόσυρση των κατηγοριών για διαφθορά" γράφει ότι δικαστήριο στη Βρετανία απεφάνθη ότι θα ήταν προσβολή για τη "δημόσια συνείδηση" να γίνει αποδεκτή αίτηση του φυγόδικου Ασίλ Ναδίρ να αποσυρθούν οι εναντίον του κατηγορίες. Αλλού γράφει ότι το υπό κυπριακή σημαία τάνκερ "Κάστορ", το οποίο υπέστη ρήγμα ενώ έπλεε στη δυτική Μεσόγειο, κατευθύνεται προς την Κύπρο, η μόνη χώρα έτοιμη να το δεκτεί ώστε το φορτίο του να μεταφερθεί σε άλλο πλοίο με ασφάλεια.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Το ΧΑΚ επιλέγει παράγωγα" γράφει ότι αξιωματούχοι του ΧΑΚ βρίσκονται στο Λονδίνο αυτή τη εβδομάδα για να προωθήσουν την εισαγωγή και στην Κύπρο αγοράς παραγώγων, που θα βασίζεται στο δείκτη FTSE/CySE. Αλλού γράφει ότι η ΑΤΗΚ προβλέπει ότι θα έχει κέρδη 39,4 εκ. λίρες το 2001 και υπόσχεται την προώθηση των επενδύσεων στο εξωτερικό.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 31 January 2001 - 8:24:03 UTC